Alchimia obţinerii tutunului de pipă


Frunza de tutun uscată şi arsă sau banalele ţigări au un miros nu tocmai placut, în schimb tutunul de pipă are o savoare aparte, iar tutunurile aromatice sunt placute simţurilor chiar şi pentru nefumatori.
De unde această transmutare ? Procesul prin care se obţine tutunul de pipa ( de calitate ) mă trimite cu gândul la misterioasa arta a alchimiei. Precum filosofii chimici, care pornind de la materia primă şi înfăptuind ceea ce se numeşte «magnum opus», obţin (sau cel puţin aşa se zice despre unii dintre ei) piatra filosofală şi elixirul de viată lungă, producătorii tutunului de pipă transformă o frunză în ambrozia vicioşilor fumători ai pipei.
Savoarea tutunului de pipă este dată de combinaţia câtorva factori principali : tipul de tutun folosit, metoda de uscare, fermentarea, aditivarea (într-o măsură mai mare sau mai mică, în funcţie de rezultatul urmărit) cu o serie de substanţe naturale sau artificiale şi nu în ultimul rând metoda de tăiere a frunzelor de tutun.

Tipuri de tutun
Ca şi strugurii, planta de tutun prezintă anumite caracteristici în funcţie de solul şi clima în care a fost cultivată. Diverse specii de tutun sunt cultivate în anumite zone geografice şi apoi tratate în mod diferit pentru a se obţine materia primă a viitoarelor mixturi savuroase.
Tutunul Virginia se prezintă în numerose varietăţi – roşu, maro, negru, portocaliu ş.a. Fumul acestui tutun are o textură şi o aromă blândă, dar datorită conţinutului ridicat de zaharuri, tutunul virginia va avea tendinţa de a arde fierbinte. Este folosit în aproape toate amestecurile, cu precădere în cele aromatice.
Tutunul Burley este o mutaţie a tutunului Virginia, ce a apărut şi s-a dezvoltat în Maryland după războiul civil (american). Se remarcă printr-o aromă slabă, naturală , cu o uşoară notă de nuci. Tutunul burley poate fi aromatizat artificial cu succes, din moment ce propriile calităţi olfactive sunt mai slabe.
Cavendish, ca şi Perique sau Latakia, este rezultatul unui tratament special aplicat tutunului brut. De regulă se foloseşte tutun Virginia sau Burley. După uscare, tutunul este fiert în aburi şi fermentat. Pentru fierberea în aburi se foloseşte o soluţie bogată în sucroză sau fructoză. În prezent, tutunul este chiar scufundat într-o asemenea soluţie, în care s-au adăugat diverse arome – vanilie, licorice, rom, ciocolată ş.a.. Rezultatul este un tutun închis la culoare, chiar negru, cu un gust şi o aromă blândă, dulce.

Tutunurile picante (condimentate) au o aromă puternică şi un gust pe masură. De regulă, sunt folosite în diverse amestecuri, alături de tutunuri mai slabe, rareori sunt fumate ca atare.
Perique este cultivat şi procesat cu precadere in Louisiana. Perique nu este o specie aparte de tutun, ci desemnează mai degrabă rezultatul aplicării unei tehnologii aparte tutunului de tipul Red Burley. Tutunul este presat puternic şi fermentat în suc propriu, procesul durând aproximativ 9-10 luni. Puţine amestecuri conţin mai mult de 10-15% din acest tip.
Tutunurile orientale provin ,în special, din ţările Orientului Mijlociu şi din cele balcanice ( Grecia, Cipru, Turcia, Serbia ş.a. ). Sunt cultivate în zone aride, cu un sol bogat în azot ( nitrogen), de aceea au un conţinut scăzut în zaharuri şi nicotină, în schimb au o aromă condimentată/iute. Cele mai cunoscute tipuri sunt : Izmir, Samsun, Yedidje, Cavella şi Bursa.
Latakia este un tip aparte de tutun oriental. Legenda spune că a fost descoperit dintr-un accident : într-un an cu o recoltă record de tutun, un ţăran arab a fost obligat să depoziteze tutun până şi deasupra grinzilor acoperişului. Peste iarnă, ţăranul nostru s-a încălzit cu lemne şi când acestea s-au terminat cu bălegar uscat de cămilă. Astfel afumat, tutunul a căpătat calităţi aparte. În prezent latakia este obţinuta prin afumarea tutunului în procesul de uscare, fiind folosite diverse esenţe de lemn şi ierburi.

Uscarea frunzelor de tutun
După ce au fost culese, frunzele de tutun sunt uscate, folosidu-se una din următoarele metode : uscarea la soare, uscarea sub acţiunea focului deschis, a căldurii sau a aerului ( curenţilor de aer ). Ultimele trei metode presupun depozitarea ordonată a snopilor de frunze in hambare, care, după caz, sunt ventilate (air-cured tobacco), încălzite cu ajutorul unor ţevi prin care circulă aer cald (flue-cured tobacco) sau încălzite cu ajutorul unor focare deschise, unde este ars, mocnit, lemn de esenţă tare.

Fermentarea
Tutunul uscat este atât de friabil, încât se poate dezintegra doar prin simpla manevrare, de aceea este uşor umezit, aceasta permiţând şi fermentarea. Frunzele de tutun, astfel umezite sint aşezate în grămezi înalte de un metru, ceea ce declanşează fermentarea. În interiorul grămezii, temperatura atinge la 70°C ; pentru a nu se ajunge la autocombustie, gramada de tutun este răvăşită, astfel toate frunzele au posibilitatea să fermenteze corespunzător. În procesul de fermentare ( ce durează între două şi şase luni ) sunt eliminate o serie de substanţe toxice/urât mirositoare ( amoniac, gudron ş.a. ). Tutunurile de calitate sunt dublu fermentate.

Învechirea
Ca şi vinul, tutunul se inobilează, îşi îmbogăţeşte calităţile prin învechire. Un tutun respectabil este învechit în jur de doi ani.

Forma în care este tăiat tutunul de pipă are o influenţă (deloc neglijabilă) asupra aromei şi a gustului. Diversele forme şi mărimi determină viteza şi temperatura cu care arde tutunul, de aici rezultând anumite nuanţe în aromă şi gust.
Tăietura în formă de panglică ( ribbon cut ) este una dintre cele mai utitilizate metode de porţionare a frunzelor de tutun. În legătură cu această tăietură, pot spune că se încadrează din toate punctele de vedere în categoria de mijloc ( tutunul tăiat astfel se aprinde relativ usor, jarul se menţine fără mari dificultăţi, nu arde foarte încins, dar nici rece, nici prea repede, dar nici lent ).
Tăietura în formă de aţă ( shag ) – se aseamană oarecum cu tipul anterior, însă firele de tutun sunt mai subţiri şi mai lungi (aţe). Tăietura shag aduce mai mult cu cea folosită în cazul tigaretelor ( cu diferenta că firele de tutun sunt mai lungi, dar la fel de subţiri) În trecut tutunul tăiat astfel era considerat de slabă calitate, în prezent tăietura shag nu mai este asociată organic tutunului inferior.
Tăietura în formă de cuburi/pătrate ( cube cut ) – tutunul este presat pe grătare (caroiaje de lame ascuţite), rezultând forme pătrate. Aceată metodă se foloseşte, cu precădere pentru tăierea tutunului Burley.
Tăietura marinărească (Navy cut) – înainte vreme, marinarii aşezau frunzele de tutun într-un lung şi subţire tub din pânză de velă, pe care apoi îl răsuceau puternic, obţinând o sfoară de tutun. Aceasta sfoară era purtată in buzunar, putând fi tăiată în felii pentru mestecat sau fumat. În această formă, tutunul arde greu şi ( prin aceasta ) rece.
Tăietura flake – tutunul este presat mai intâi într-o formă paralelipipedicăşi apoi tăiat sub formă de felii subţiri. Înainte de a fi pus în pipă tutunul flake trebuie frecat puţin între degete, pentru a se obţine bucăţi mai mici. În genrere, ca şi tutunul Navy cut, tutunul flake arde încet şi rece.

În genere, tutunurile de pipă se clasifică în tutunuri naturale şi tutunuri aromatice.
Din prima categorie fac parte tutunurile englezeşti, acestea se caracterizează (de regulă) prin lipsa aditivilor (naturali sau artificiali). Farmecul acestor tutunuri constă în aroma obţinută prin amestecul mai multor tipuri de tutun ; pornindu-se de la o bază de tutunuri virginia sau burley se adaugă (în scopul condimentării) tutunuri orientale ( între care celebrul tutun Latakia ), Perique ş.a. Tot din categoria tutunurilor naturale fac parte şi amestecurile de tutunuri Virginia (Virginia blends).
Tutunurile aromatice conţin cantităţi semnificative de Cavendish şi pot fi subclasificate în tutunuri ce poartă o singură aromă ( vanilie, rom ş.a.) şi tutunuri caracterizate printr-un buchet de arome. Aceste din urmă tutunuri trebuie să menţină un echilibru între miresmele îmbătătoare pe care le poartă, altfel riscă să cadă într-o degringoladă olfactivă.

Între prima materia ( brutală şi dezorganizată ) şi rafinamentul parfumat ce se degajă din cutiile elegante, conţinând preţiosul tutun de pipă este o distantă atât de mare, încât uneori imi pare că este acoperită doar de o ars alchimica. Aşa cum prima materia este supusă calcinării, mortificării, putrefacţiei, pentru ca apoi să renască în forma pietrei filosofale, tot astfel brutalele frunze de tutun sunt supuse uscării, fermentării, învechirii, sunt aditivate,după caz, cu diverse arome, căpătând asfel o nouă existenţă, vechi calităţi fiind potenţate, o parte a păcatelor întunecate înlăturate şi necunoscute atribunte înnobilează acestă ambrozie a vicioşilor pipei.
Toate sofisticăriile tutunului de pipă îl fac pe fumător cu atât mai vicios, un bolnav atins de un viciu profund, spiritual şi otrăvitor.

78 comentarii la “Alchimia obţinerii tutunului de pipă

 1. inraspar spune:

  Bravo,Lascaris,ai revenit la preocupari decadente, dupa scurta (slava domnului !)plimbare cu poneiul!Chiar daca nu dadeai o cheie alchimista de lectura textului tau,tot ajungeam la vreo simbolistica pentru ca nepracticand viciul numit ma dedau mai mult la cautare de sensuri adiacente.Cu toata retorica pusa in miscare cred ca fumatul(de pipa) ramane un artificiu seducator doar la nivel teoretic,caci practicantii rafinati au raposat de mult.

 2. lascaris spune:

  Ceea ce s-a pierdut este lantul neintrerupt al traditiei, insa fumatorul rafinat de pipa se poate forma in timp.

 3. humidor spune:

  Intr-un siplu post ai reusit sa surprinzi substanta.
  Este un articol de prima pagina!
  Felicitari!

 4. lascaris spune:

  Multumesc Humidor pentru aprecieri. Pornind de la dorinta de a dezlega misterul tutunului de pipa, am ajuns sa scriu acest articol. Te mai astept pe umilul meu blog.

 5. inraspar spune:

  Se poate forma in timp?!Esti un decadent optimist,cum devine asta?

 6. lascaris spune:

  Sunt optimist in privita posibilitatii oricui de a deveni mai mult decat este.

 7. radu spune:

  salut!
  superb articolul:))
  felicitarile mele!!!

  Radu

 8. lascaris spune:

  Multumesc Radu.

 9. mrg spune:

  Felicitari, Lascaris! Un articol frumos. Cat despre rafinament… cred ca discutia se deplaseaza intr-o zona delicata. Nu stiu de ce se insista atat pe etichetarile de genul „rafinament”, „elitism” in asociere cu fumatul de pipa. (Sunt un adept al „etichetei”, dar nu al etichetarilor.) Astfel de asocieri imi aduc aminte de discutiile referitoare la „potriveala” dintre fizionomie si pipa 😉 sau aluziile stravezii la snobism atunci cand iti aprinzi o pipa intr-o comunitate de non-pipari (si esti prea lipsit de entuziasm ca sa mai incerci sa convingi pe cineva ori poate, adesea, nici nu merita acest efort)…
  Insa fiecare are optica lui.
  Mie imi pare mult mai apropiat pipei si artei pufaitului lent conceptul (unii il numesc filosofie) nipon „wabi-sabi” – unii il traduc ca „frumusetea simplitatii”, altii ca „frumuseţea imperfectiunii si a nepermanentei”, iar altii amintesc de singuratate si contemplare. Pt mine, a fuma o pipa cu adevarat (ceea ce nu ma pot lauda ca reusesc foarte des) e pe undeva pe aici – mi-e greu sa definesc exact si poate nici nu trebuie…
  Dar, asa cum spuneam, fiecare are propriul sau orizont de asteptare si viziune.
  Revenind – bun articol si… util (pt. mestesugarul japonez, wabi-sabi avea/are o valoare practica reala, bine definita 😉

  • janos spune:

   buna! urmaresc de mult pe internet chestii legate de tutun.Raspundeti-m daca e posibil la o intrebare pe care nu am gasit nicaieri.Cum poti fi fumator de pipa dupa 40 de ani de fumat tigari?

 10. lascaris spune:

  Bine ai venit mrg! Nici eu nu sunt adeptul etichetarilor, pipa trebuie fumata natural, fara emfaza. Altfel insasi placerea fumatului dispare. Eu ma abandonez pipei si gandurilor pe ca ea mi le starneste, de aceea prefer sa fumez in solitudine sau alaturi de persoane foarte apropiate si linistite (sa nu imi deranjeze sirul de sentimente si idei tesute in norii de fum parfumat).

 11. inraspar spune:

  Lascaris,ai inceput sa crezi in dezvoltarea personala,fapt destul de periculos ce ar putea sa te duca la postari de genul „cum sa ajungi un pipar adevarat”.Lasand gluma ma gandesc ca fumatul pipei e in contradictie cu stilul de viata contemporan desi s-ar putea sa avem avantajul balcanismului…

 12. lascaris spune:

  In raspar, ai dreptate, in zilel nostre, din varii motive, se fumeaza tigarete. Aparitia unui pipar in loc deschis starneste priviri mirate. Pipa, insa, nu este facuta sa fie fumata pe strada, in dum spre locul de munca sau spre ghiseul mai stiu eu carei autoritati (cel putin asta este convingerea mea). Pipa nici nu poate fi incarcata cu tutun pe strada cum se cuvine. Asa cum spuneam mai sus, eu prefer sa pufai in contexte relaxate.

 13. -X- spune:

  Totusi nu mi-e clar in ce site arheologic s-a descoperit cel mai vechi tutun/ustensile aferente ..

 14. lascaris spune:

  Draga X, habar nu am, dar daca gasesti tu acel tutun, cred ca, noi piparii din Romania, punem mana de la mana si il cumparam (tutunul, cu cat e mai vechi, cu atat e mai bun ).

 15. inraspar spune:

  Contextele relaxante sunt rare,pentru ca ar trebui sa se munceasca,dar eu sugeram ca lenea balcanica ne-ar salva …

 16. lascaris spune:

  Pipa nu inseamna lene, in tari bogate, dar cu resurse naturale putine, statisticile arata ca se fumeaza pipa, intr-un an, cam cat in Romania in 20.

 17. inraspar spune:

  N-am spus ca pipa inseamna lene,ci ca existenta acestei trasaturi ar favoriza si pipatul (ca stationare gratuita de mai lunga durata cred decat fumatul unei tigari,te rog sa cronometrezi lascaris,desi stilul personal are multe de spus),insa ar mai fi nevoie de ceva,ai spus „tarile bogate”…

 18. lascaris spune:

  Sugeram ca in asemenea tari, bogatia nu poate fi decat rodul muncii celor ce le locuiesc.

 19. -X- spune:

  :), ‘expertul in tutun de pipa’ e altcineva, nu eu.

  Am pus intrebarea deoarece mi-am amintit ca mai demult am vazut o emisiune TV despre mumiile din Egipt. In nara unei mumii s-a descoperit ramasita unei foi de tutun. Aceasta descoperire pare incredibila, pentru ca istoricii au fost convinsi ca la acea data, adica cu vreo doua milenii IdH, tutunul nu avea cum sa fie cunoscut in nordul Africii.

 20. Cinabru spune:

  Superb. Un articol pe care l-am citit, recitit si recomandat. Felicitari. Sper sa nu fie decat inceputul, da ? Mi-ai facut o pofta cumplita de o pipa. Sau chiar doua, ceea ce este peste nivelul meu obisnuit de toleranta.

 21. lascaris spune:

  Multumesc Cinabru. Sper sa nu fie decat inceputul, nu stiu insa sigur, caci inspiratiunea are o vointa si o viata a ei. Atat tu cat si alti pipari, prin comentariile voastre, mi-at dat ideea unu viitor articol- experienta mea cu pipa ( cat de des fumez, ritualuri, stari sufletesti s.a. ).

 22. Alexandru spune:

  Sal Lascaris!
  Apreciez articolul ca fiind pragmatic ca expunere si boem prin subiectul abordat.Felicitari!
  Eu m-am lasat de fumat tigari si as vrea sa trec la nivelul superior ( m-am lasat lasat la modul serios de 2 ani dar am ramas cu nostalgia…),numai ca nu stiu de unde sa incep.
  Imi poti recomanda vreun magazin de pipe din Bucuresti,un sortiment anume de tutun pt „beginners” ?
  Multumesc !

 23. lascaris spune:

  Multumesc pentru aprecieri Alexandru. O sa incerc un raspuns, desi eu sunt mai retinut la capitolul sfaturi, nu vreau sa ma alatur corului de „specialisti” (in varii domenii) ce isi dau cu parerea. In primul rand viziteaza forumul Pipa club Romania si blogurile piparilor (gasesti legaturile in Blogroll). Viziteaza urmatoarea adresa : http://pipaclub.3xforum.ro/post/135/1/magazine_cu_tutun_de_pipa_din_Bucuresti/.
  In privinta pipei si a tutunului pentru incepatori sunt o groaza de pareri. Dupa mine ar trebui sa cumperi o pipa de briar onesta (in jur de 100 de ron), care sa aiba posibilitatea introducerii unui filtru de 9mm (asta inseamna ca trebuie sa achizitionezi si o cutie de filtre – 10 ron). In legatura cu tutunul, incepatorii il prefera pe cel aromat (eu m-am cantonat in aceasta zona), incearca Stanwell, Thomas Radfords(Sunday’s Fantasy),Dan Pipe ( un tutun aromat mai acatarii porneste de la 30 de lei in sus). Mai presus de orice sfat, trebuie sa ai in vedere faptul ca pipa cere putina rabdare, savoarea pipei tine si de cat de bine stii sa o fumezi, iar cel mai bun ghid este experienta personala.

 24. Alexandru spune:

  Multumesc pt sfaturi!
  Am fost chiar in ziua respectiva,cand mi-ai raspuns.
  Mi-am achizitionat un Vauen la 140 ron.plus futac,”sfori” de curatat si un Stanwell Melange.
  Am fumat vreo 4 pipe in decurs de 24 h,incercand sa aplic Metoda Frank.NU stiu daca mi-a reusit,ideea e ca se incalzeste vatra f tare,ma arde la degete.Si cred ca din cauza asta a aparut pe pipa o umflatura mica a vopselei.E normal?Exista si alte metode de umplere a pipei cu tutun?Si ma tine cam putin -vreo 30 min,maxim.
  Stiu,jalnic.Dar perseverez.In definitiv,cum nu am niciun prieten „pitpalac”,nu-mi ramane decat sa ma descurc singur…Cam cat tre’ sa tina o pipa corect aprinsa si fumata?Si la ce intervale de timp pot sa „iau” o noua „doza”?
  MUltumesc inca o data si scuze daca te stresez !Salut!

 25. lascaris spune:

  Achizitiile sunt inspirate. Metoda Frank e buna, la fel cum este buna si metoda incarcarii in 3 etape (o gasesti si pe aceea pe internet).
  O sa iti raspund in ordinea intrebarilor.
  1. In privinta pipei incinse si a umflaturii… e o problema intalnita de toti piparii incepatori (nu ca as fi eu mare expert). Radacinile fenomenului sunt urmatoarele: pipa,spre deosebire de tigarete, nu sta aprinsa de una singura, asa ca trebuie mentinuta aprinsa. Piparul novice se astepta ca pipa sa fie la fel de strait forward ca si tigareta, ei bine (dupa cum ai aflat) nu este asa. Gresala consta in a urma pornirea fireasca de a trage mai tare din pipa pentru a o mentine aprinsa. Pipa nu sta aprinsa de la prima scanteie a brichetei pana la cenusa. Trebuie sa accepti ca pipa se mai stinge.
  Iata ce trebuie sa faci: dupa ce umplii pipa (pana la buza, nu jumatate sau 3/4 din bol), o aprinzi desenand cu bricheta (sau chibritul) cercuri deasupra bolului, astfel incat sa treci cu flacara peste intreaga suprafata expusa a tutunului, in tot acest timp tragi usor din pipa ( nu ca inecatul ). Timp de cateva secunde (5-7) continui sa pufai (poti sufla si inapoi spre pipa, nu doar sa tragi). Apoi fumezi normal, pipa se mai poate stinge, caz in care mai indesi (cu un futac – 4 ron) foarte usor cenusa in pipa si o reaprinzi dupa aceeasi metoda. Ca sa nu ti se incinga pipa prea tare si sa nu o arzi ( vezi ca, daca a aparut basica cu pricina, esti in pericol sa fumezi si pipa) trebuie sa tragi din pipa cat mai rar si cat mai domol. Ideal e sa iti gasesti echilibrul (precum un dansator pe sarma) intre a tine pipa aprinsa si a fuma cat mai usor, cu alte cuvinte tragi constant,dar cat mai rar si mai usor, doar cat sa nu se stinga.
  Aceasta deprindere cere putina experienta, dar nu e cine stie ce mister, cred ca intr-o luna vei fi in masura sa te bucuri cu adevarat de fumatul pipei, dobandind, in acelasi timp, o baza solida pentru perfectionari viitoare.
  2. Durata unei pipe variaza in functie de cativa factori: cat de mare este bolul si cat tutun ai indesat in el, ce fel de tutun folosesti, cum este taiat si evident cum fumezi. In medie o pipa fumata corect dureaza intre 7 si 30 de minute (aici insa intram la categoriia piparilor harsiti in rele, nici eu nu am ajuns la gradul acesta de perversiune). Eu savurez pipa in jur de 15 minute ( cu tot cu intreruperile de rigoare, cauzate de indesatul tutunului si eventualele reprinderi).
  3. In sfarsit ultima problema ridicata de tine: piparii dependenti fumeaza de la 3 pipe in sus/zi. Eu nu ma incadrez nici pe departe in aceasta categorie si nici nu as sfatui pe cineva sa fumeze mai mult de o pipa pe zi. Pana la urma, nici pipa nu este chiar un adjuvant sau vreun elixir de viata lunga ( ba dimpotriva ). Prefer sa fumez dupa ce am mancat o masa copioasa, o data sau de doua ori pe saptamana. Uneori mi se mai face pofta de cate o pipa (maintenant – cand scriu despre subiect), dar ma abtin.
  Fum rece, daca mai ai intrebari iti stau la dispozitie. Sa ma tii la curent cu progresele de pe fronul de vest.

 26. Cinabru spune:

  Lascaris, bune sfaturi. E foarte frumos din partea ta sa le scrii aici, vad ca nu faceam chiar atatea greseli pe cat ma temeam.

  Alexandru, imi permit sa iti recomand si Skandinavik Vanilla sau Stanwell Guarana. Sunt extraordinare, cel putin dupa gustul meu.

  Toate cele bune si multe pipe perfecte.

 27. Alexandru spune:

  multumesc enorm pt sfaturi,o sa le aplic chiar diseara.cel cu tasatul tutunului ars dupa stingerea pipei m-a luminat,in sensul ca am aflat cum sa utilizez futacul care pana acum „a somat” in dulap.curiozitatea ma impinge sa aprind una chiar acum,dar ptc deja am fumat una mai devreme,o sa ma abtin pana diseara…btw,o sa fumez pt prima data in oras.sper sa fie putini oameni pe strada si sa gasesc un loc mai retras,lipsit de priviri indiscrete.
  Credeti ca merita 29 lei un pachet de Peterson Whisky -parca asa se chema ?
  Inca o data multumesc ca ma initiati cum se cuvine in aceasta… „stiinta oculta” :)) !

 28. lascaris spune:

  Nu am fumat Peterson Whisky, asa ca nu imi pot da cu parerea.

 29. Cinabru spune:

  Alexandru, merita din plin, dar spune unde ai gasit Peterson mai ieftin ? Chiar sunt curios.

 30. Alexandru spune:

  Cinabru,s-ar putea sa fi retinut eu gresit pretul,dar am sa ma duc astazi sa-mi „fac plinul” si o sa-ti comunic exact pretul.
  Iata cum se prezinta situatia dupa exact 1 saptamana de la prima pipa:
  -am reusit „performanta” de a fuma un pachet de Stanwell…Cred ca am cam exagerat,dar asta se datoreaza dorintei mele de a ajunge sa fumez corect o pipa intr-un timp cat mai scurt.pe de alta parte>
  -pipa se incinge ff tare,sunt nevoit in timp ce trag sa tin de bol,apoi sa o apuc repede dintr-o alta pozitie,ptc efectiv ma arde la degete.
  -au aparut vreo 5-6 umflaturi ale vopselei pe ea.mi s-a intamplat sa cada vopseaua,lacul in vreo 2 locuri ,din senin,astfel ca acum se vede lemnul,asa cum a iesit el din fabrica.e adevarat,portiunile cu pricina sunt mici…dar totusi,cred ca are o legatura directa cu faptul ca pipa se incinge f tare.mai ales ca ma nedumireste expresia „pipa fumeaza rece”.adica nu se incinge???si daca nu se incinge,banuiesc ca asta nu tine de calitatea pipei,ci de calitatile de fumator al celui care o fumeaza?
  -ultima nemultumire ar fi ca,dupa ce am fumat o data si am golit pipa de scrumul,inca mai iesea fum…cred ca din lemn!!! :)), :((((( !!!!! -asta referitor la faptul ca tot imi spuneai sa am grija „sa nu fumez pipa”…
  Imi pare rau de pipa,poate ca ar fi trebuit sa-mi iau una mai de „tarsaiala” si pe asta sa o pastrez „de buna”.
  oricum,sunt decis sa nu renunt. e clar ca gresesc undeva,intr-un punct vital,pe care nu pot sa-l identific inca…poate ca nu aplic metoda Franke corect- eu intai „torn ” tutun in pipa,pana se umple pana la 3 sferturi,fara sa il presez deloc.doar il las sa cada singur in bol,apoi lovesc usor exteriorul pipei cu degetul pt a se tasa si aranja de la sine tutunul inauntru.in final,iau tutun cu cele 3 degete,si umplu pipa pana la buza,ras,ca in filmuletele indicate de tine.dc pana aici e corect cum procedez,atunci cred ca gresesc fundamental in intretinutul jarului.
  precizez ca pe mine ma tine cam 30 min o pipa,dar in mod cert asta nu se datoreaza unui procedeu corect din partea mea.nici norocul incepatorului nu e,poate un noroc aparent sub care se „ascunde” ghinionul :))
  Tu ce crezi?
  Multumesc pt rabdarea acordata inca o data…
  Salut !

 31. lascaris spune:

  Mister! Pentru a arde pipa trebuie sa fumezi incins (asa cum o fac de regula incepatorii), dar asta inseamna ca vei consuma tutunul mai repede. Pana acum nu am auzit ca cineva sa fumeze o pipa in jur de 30 de minute (ceea ce e destul de mult) si in acelasi timp sa arda pipa, cele doua fenomene se afla in raport invers. Ar mai fi o posibilitate – bolul pipei sa fie foarte larg si sa poti indesa mult tutun, asta ar explica (dar numai partial) fenomenul. Nu stiu modelul de pipa pe care il posezi tu, asa ca nu imi pot decat da cu parerea. Oricum, esential este sa tragi din pipa cat mai rar si cat mai usor.

 32. Maximilian spune:

  Nu vad decât o explicatie: pipa ta de 30 de minute e compusa din 10 minute fumatul tutunului si 20 de minute fumatul bolului (v fumul degajat dupa golirea pipei + vopseaua dusa) In ritmul asta din doua una: sau pipa de tavaleala sau Vauen de rezerva 🙂

 33. lascaris spune:

  Maximilian cred ca are dreptate, lemnul pipei se impregneaza cu uleiurile tutunului, impreuna cu umezeala si cenusa de pe fundul bolului, toate acestea mai pot fumega pentru o vreme. Eu ti-am zis, de altfel, ca esti in pericol de a-ti fuma si pipa. Rezolvare: e clar ca pipa Vauen e compromisa deja, asa ca nu iti lua alta de tavaleala; dupa 10 minute te sfatuiesc sa te opresti din fumat si sa versi continutul pipei, daca tutunul este transformat in cenusa e clar.

 34. Bogdan spune:

  Foarte interesant post.

 35. lascaris spune:

  Multumesc Meteorologule.

 36. Decs spune:

  Nu am reusit sa citesc toate comentariile si imi cer scuze daca cineva a atins subiectul care ma intereseaza pe mine, adica prepararea tutunului aromat care se foloseste la nargilea. In rest, aticolul tau este interesant si educativ.

 37. lascaris spune:

  Decs, bine ai venit pe blogul meu. In privinta tutunului pentru narghilea nu prea s-a vorbit pe aici. Eu fumez narghilea foarte rar, inca nu mi-am cumparat asa ceva. Ce se fumeaza in narghilea este numit, de multe ori, „aroma pentru narghilea”, ceea ce da un indiciu despre continut. Din cate stiu melanjul cu pricina este alcatuit, in proportii variabile, din tutun, fructe si diverse ierburi aromate, inmuiate foarte bine intr-un sirop de miere si melasa (plus ce alte arome se adauga in plus).
  Cam asta ar fi (dupa stiinta mea). Daca te gandesti sa iti produci singur, i-ati gandul, pentru un novice (ca noi) este imposibil, la fel de imposibil este obtinerea unui tutun parfumat pt pipa (comparabil cu cele obtinute de marii producatori). Este adevarat ca in privinta tutunurilor de pipa unii au obtinut rezultate bune cu amestecuri naturale.

 38. decs spune:

  Am primit cadou o narghilea si, cum nu sunt fumator, ma gandesc ca e risipa de bani sa cumpar tutun pentru ea. Ma gandeam ca e mai usor, din cand in cand, la diferite ocazii, sa imi prepar eu. Dar daca e complicat … probabil ca o sa iau un pachet si sa il tin in frigider.
  Merci mult pentru raspuns.

 39. lascaris spune:

  Da, asa e cel mai bine. Cum nu o sa fumezi des, e mai bine sa iti cumperi (mai exact e singura posibilitate). Manufacturarea unui amestec de fumat in narghilea este imposibila (poate doar niste arabi care s-au nascut cu narghileaua langa leagan sa stie exact cum se face).

 40. lucian spune:

  Salutare, Anul acesta am de gand sa-mi produc singur tutunul pt tigarete. M-am documentat , informat si cel mai bine pt mine e sa stiu ce bag in gura( respectiv plamani).Asa ca mi-am comandat de pe internet ceva seminte de tutun oriental si mai caut unele de gen Virginia si Bailey… O intrebare fermentarea se face si pt tigarete?
  P.S daca are cineva seminte , si le poate impartasii:) rog sa-mi scrie pe oprea.lucian.nicolae @gmail.com
  Stima , Lucian

 41. lascaris spune:

  Bine ai venit Lucian. Vezi ca proiecte asemanatoare cu al tau au avut cei de la Pipa club Bucuresti si Stefan Dinescu. De la ei poti afla mai multe detalii tehnice.
  In privinta fermentarii, eu cred ca si tutunul pt tigarete trebuie supus acestui proces, deoarece el are un rol bine stabilit si esential pt a face tutunul bun de fumat (elimina amoniacul si alte substante nocive/neplacute, matureaza tutunul, ii da o aroma mai buna etc).
  Bafta in agricultura.
  PS Inca ceva, vezi ca daca nu vei stropi cu insecticide plantele de tutun (ceea ce banuiesc si urmaresti), frunzele vor fi atacate de daunatori (trebuie sa accepti acesta posibilitate distincta).

 42. Emanuel spune:

  BUNA. AI DREPTATAE. DE AIA TIGARILE SINT SCUMPE. IN PRIMUL RIND S-AU INMULTIT FUMATORI, APOI LUCRUL LA TUTUN E FOARTE MIZERABIL STIE DOAR CINE A LUCRAT .EU AM LUCRAT 4 ANI DE ZILE IN PLANTATII DE TUTUN, SEMANAT.CULES USCAT SI AMBALAT IN BALOTI. DIN O FRUNZA IESE UN PACHET DE TIGARI. DIN O PLANTA IESE UN KG TUTUN USCAT. AM LUAT SEMINTE DIN ITALIA BURLEY,VIRGINIA SI 100 CAI DE AS PUNE PE 500 HECTARE. DAR NU AM PAMINT. AR MURI ITALIENII DE OFTICA, SA VADA CE TUTUN FRUMOS IESE LA NOI. AM PUS DE PROBA LA MINE ACASA SI A IESIT SI A CRESCUT MAI BINE CA IN ITALIA. AVEM PAMINT MAI RODITOR.AM FUMAT SI FRUNZE USCATE SI SINT MAI TARI CA TRABUCUL. BINE LA EI E F CALD. DAR AU MULTE BOLI SI TRAG TOATE INSECTELE LA SPURCACIUNILE ASTEA. DOREAM SA CULTIV CITEVA HECTARE SAU CIT MAI MULTE DAR INVESTITORI PAUZA.TOTI VOR DAR SATI DEA UN 1 EURO PE KG CIND EI FAC DINTRUN KG IN JUR DE 200 PACHETE TIGARI SI CE CONTEAZA CA ORICE TIGARA ARE TOT TUTUN DOAR TITLUL TIGARILOR ITI IA BANII. DAR MUNCA IN TUTUN E FOARTE MIZERABILA.SI PT UN HECTAR NU.I MARE INVESTITIA DAR LA CULES DIN IULIE PINA IN SEPTEMBRIE CULEGI FRUNZE LA GREU MIZERIA SI GUMA DE PE TUTUNUL VERDE SE PRINDE PE MIINI LA GREU. BAIE ZILNICA. PLUS TREBE TRANSPORT+SERE SA PUI FRUNZELE LA USCAT+MINA DE LUCRU. IN ITALIA NUMAI LA CULES IMI DADEA 45 EURO LA ZI 16 ORE BAGI CA BERILA. VEZI DOAR BOSKETI IN OCHI. 45 GRADE. BUN SE FAC 4 MIINI. SI MAI DEPARTE DACA SINTETI CURIOSI MA PUTETI CONTACTA LA 0749497173. SKYPE sunati id: emanuel9333 sau yahoo id: planteztutun@yahoo.com. daca e vreun investitor care vrea sau fabrica de tigari care vrea sa faca un contract sau vreun colaborator ma puteti contacta oricind. cu respect GIGI

 43. lascaris spune:

  Multumim pentru aceste informatii la prima mana. Eu ce am scris reprezinta teorie, eram curios sa aflu ce anume se afla in pipa mea si m-am informat cat am putut. Tu ne-ai dat o alta perspectiva, mai aproape de realitate.

 44. Russ Gausa spune:

  Pentru Lucian: atunci cand aparusera tigarile „Diplomat” (cu si fara filtru, mai tarziu pachete mici de 10 sau 12 tigarete), era inscris pe un cant al pachetului „Tutun fermentet in esenta de coniac si cafea”. Asa ca…spor la preparare! Dar cred ca intre timp te-ai lamurit.
  Am plantat in curte 6 (sase) fire de tutun (atat am primit de la un gospodar dintr-un sat uitat de lume. Soiul? Ei, nah! ), Am inceput, deja, sa culeg frunze si sa le usuc. Oricum, ceea ce spuneti voi aici despre preparare – fermentare – aromatizare… hm! Cred ca raman la tigari. Desi, atunci cand imi vor fi restituiti banii furati de catre nemernicii astia portocalii din umilul salariu de bugetar, in mod cert ma voi (re)apuca de pipait. Pana atunci voi incerca recolta proprie, eventual cu ceva inventii, amestecuri si aromatizari. In mod sigur nu cred ca ar fi bun Chanel-ul nevesti-mi dar voi incerca cu cateva picaturi de Jack Daniel’s Old NO.7 sau tuica adevarata de pruna. Va voi tune la curent.
  Excelent articolul!

 45. ciucan ramona spune:

  eu am uscat frunzele si nu stiu cum sa fac sa le tai ,cu ce si mai trebuie sa le fac ceva dupa acea ca sa le pot fuma

 46. lascaris spune:

  vezi ca cei de la pipa club bucuresti au avut un proiect pe care l-au dus la bun sfrarsit. au postat toata aventura pe masura ce se derula – http://forum.pipa-bucuresti.ro/viewtopic.php?f=22&t=175 .
  In privinta taiatului, dupa fermentare, tutunul se face calup si se pune la presat. Se obtine un calup dur care se taie dupa posibilitati: pe sit-uri straine am vazut un fel de masina de tocat speciala pt calupuri de tutun, mai exista ghilotine mai mici sau mai mari (cu cat ghilotina este mai mare cu atat se poate taia un calup mai mare).

 47. we spune:

  cre’ ca o sa ma reapuc si eu de pipa:) am fumat asa ceva in perioada 92-96. o pipa ma tinea cam 1 pauza intre 2 cursuri, cam 10 minute. si da’, tot ca cei de mai sus, am trecut prin invatarea aprinderii/mentinerii pipei, arderea pipei etc. aveam si niste chestii de curatat…era o indeletnicire placuta.

  da’ deocamdata sunt la tigara electronica:) au ajuns si aici, le-au dat drumul cand au aparut si companii americane.

 48. lascaris spune:

  tigara electronica ….
  mai bine ai reveni la pipa. una pe zi (sau chiar mai rar) fumata seara sau in alt moment de liniste ….

 49. Russ Gausa spune:

  Tigara electronica?! Domnule, sper ca glumesti! Este ca si cum ai spune ca ai mancat friptura de caprioara electronica in sos Cumberland, preparat din pulbere de otel inox si monoxid de cesiu si ascultandu-l pe Boc executand la un tambal fara coarde (sau corzi?) o manea simfonica de Chopin, compusa in cinstea lui Mircea Dinescu. Daca tot te chinuiesti, de ce nu aplici invatamintele onorabilei noastre gazde: o pipa, doua, intr-o clipa de relaxare, plina cu tutun aromat, langa o cafea gingirlie, fierbinte si sprintara precum o prigorie, in fotoliu cu cainele alaturi, citind Minulescu ori Sadoveanu. Sau pierdut in ganduri frumoase duse aiurea, peste mari si tari, cu „Pastorala” in surdina. Ei, ce zici, n-ar fi mai bine?

 50. lascaris spune:

  Russ Gausa, eu inclin sa iti dau dreptate, dar… lumea viciilor este mai complicata. Eu nu sunt fumator, nu resimt lipsa nicotinei, iar starile nervoase incerc sa mi le rezolv prin alte mijloace, nu fumand. Cei care, insa, au apucat sa fumeze tigari, care trag in piept sunt dependenti de nicotina, de aceea in locul unei tigari, poate ar fi de preferat una electonica (lipsita de gudron si alte substante nocive). Cand o astfel de persoana este la munca, se enerveaza etc, nu ii poti cere sa incerce sa se calmeze si sa intre in stare zen, asa ca mai bine trage o tigara electronica si se intoarce la ce facea.
  Pe termen lung, daca se poate, sigur ca este preferabila solutia sugerata de noi, o pipa seara pe indelete. Dar pentru asta este nevoie de o tranzitie, de un proces.

 51. Russ Gausa spune:

  Offf! Stiu prea bine cum este cu viciul asta. Bani, sanatate si niciun beneficiu real. Nici macar nu te calmeaza in situatii de incordare, cei ce cred asta se inseala amarnic. Repet, cunosc asta pe propria-mi piele. De aceea (si de aceea) incerc sa reiau fumatul cu pipa. Si incerc sa conving si pe altii. Si bine mi-ar parea daca macar cativa se vor lasa de tigarete si vor imbratisa trasul din pipa. Macar asa ai marunta placere a unei arome placute si voluptoase ce-ti invaluie cateva clipe de odihna si placuta relaxare.

 52. lascaris spune:

  Da, ai perfecta dreptate. Din fericire mie mi-a displacut dintotdeauna fumul tigaretelor si mirosul pe care il lasa in urma. Nu am putut niciodata fuma asa ceva (desi am incercat).

 53. adina spune:

  asi vrea daca se poate sa imi dati si mie o reteta buna pt tutun de la capat pana la sfarsit daca se poate tipul de tigara sa fie winchester va multumesc frumos!!!!

  • janos spune:

   un raspuns de la unul care abia a inceput sa faca tigarete din tutun cultivat anul trecut acasa .Daca faci tigari din tutun fara fermentare nu poti fuma!!!!!! eu fermentez tutunul vre-o 10 zile si nici atinci nu este perfect fumabil Amestec cu austin jumi juma si asa e acceptabil

 54. lascaris spune:

  Bine ai venit Adina.
  „Reteta buna pt tutun” ….. hmmmm. Din pacate nu prea am inteles intrebarea. Daca te gandesti cumva la vreo reteta de preparare a frunzelor de tutun, astfel incat sa obtii singura tutun pt rulat in tigarete, trebuie sa recunosc ca eu nu am experienta in acest domeniu. Cum spuneam si mai sus, Pipa Club Bucuresti a desfasurat un experiment de felul acesta – au plantat tutun, au cules frunzele, l-au uscat, l-au fermentat, etc, l-au taiat si l-au fumat. Eu nu am incercat niciodata si nu iti pot recomanda ceva.
  Dupa mine este mult mai usor si cu rezultate mai bune (cred) sa te tuci la magazin si sa cumperi tutun pt tigarete. Se gasesc pe piata cativa producatori : Rockies, Excellent, Bali, Red Bull, fiecare cu multe varietati – atat natural (diverse amestecuri), cat si aromatizat. Daca vei cumpara mai multe pachete diferite, poti incerca singura sa amesteci tutunurile, pentru a obtine noi amestecuri. Poti cumpara de exemplu o punga de tutun natural si inca doua de tutun aromatizat si poti incerca diverse combinatii. Poti de asemenea sa cumperi diverse blenduri de tutun natural si sa le amesteci. Sunt multe posibilitati.

 55. Eu am o intrebare pt firma Philip Morris International, divizia Marlboro: de ce nu se mai distribuie in Norvegia tigarile Marlboro Gold Advance ? Ca mie astea imi placeau in ultima vreme si acum ma chinui cu Camel.

 56. lascaris spune:

  Bine ai venit Janos.
  La problema ta (Cum poti fi fumator de pipa dupa 40 de ani de fumat tigari?), eu nu stiu daca sunt competent sa raspund.
  Eu nu am fumat tigari din simplul motiv ca nu mi-au placut deloc, niciodata. Deci iata ca nu prea sunt in masura sa iti dau un raspuns ci doar sa imi dau cu parerea.
  Eu cred ca cele doua modalitati de a consuma tutunul sunt cam incompatibile. Tigarile se fumeaza haotic, pe strada, la servici, una dupa alte, se trag in piept si in genere fumatorul nu respecta si nu constientizeaza ce face. Pipa nu este potrivita pentru a fi fumata in mers, pe fuga, pipa iti cere sa te opresti, sa te gandesti la ceea ce faci, sa lasi pentru putin ca lumea sa se invarteasca in continuare, iar tu sa o privesti mai mult sau mai putin relaxat, insa dintr-o postura statica.
  Am vazut fumatori de tigari, care au incercat pipa, fie pentru ca li s-a parut interesant, fie pentru ca doreau sa renunte la tigari (si la numarul urias de tigari / zi fumate). Ei bine acesti fumatori de tigari, desi aprind cate o pipa sau mai multe/zi, i-am vazut ca in principal nevoia de nicotina (pe care tigarile o induc) si-o stingeau in mod regulat tot cu tigari. Pipa era deci doar un ornament, o diversiune intre tigari.
  Pentru a fi sincer pana la capat, desi nu sunt deplin documentat, cunosc si pe cineva care s-a lasat de tigari complet si care fumeaza doar pipa. Insa este un caz aparte – este vorba despre un fost procuror, iesit la pensie (oho si ce pensie au magistratii …, deci din punct de vedere financiar este total relaxat). Omul merge la sala, citeste, se plimba, fumeaza pipa, in genere isi cultiva toate hobbyurile de care nu a avut timp pana la momentul pensionarii. Acesta, insa este un caz aparte.

 57. janos spune:

  am pus in rasadnita 3 feluri de tutun .Nu stiu ce fel de tutun sunt [seminte primite de nu stiu de unde .]Deja au rasarit foarte frumos .Daca plantez diferite soiuri aproape mai pot lua seminte ptr anul viitot?

 58. lascaris spune:

  Nu ma bag unde nu ma pricep.

 59. calin spune:

  pt janos, daca semintele nu sunt de la un tutun hibrid, cu siguranta o sa iasa frumos…….

 60. Bogdan spune:

  salut, cautand metode de a trata tutunul( adica dintr-un tutun natural care-l vand astia la 20-50 lei pe net sa fac un tutun bun de fumat), am dat peste articolul asta… crezi ca-mi poti da cateva sfaturi? deocamdata nu am gasit nimic

  Bogdan.

 61. lascaris spune:

  Cred ca am mai discutat undeva pe aici despre aceasta chestiune. Eu cred ca aromatizarea realizara in regim diy nu are cum sa duca la rezultate notabile. Doar unui pasionat cu multa experienta si lecturi in spate poate sa ii iasa ceva. Cu alte cuvinte, regimul diy necesita atat bani, cat si timp pentru diverse experimente. Cu acesti bani eu as prefera sa imi cumpar mai multe sortimente de tutun si sa le fumez atat asa cum le-a facut producatorul, cat si in diverse amestecuri.

 62. Cristescu Sorin spune:

  Buna ziua!
  Am o nelamurile.
  As vrea sa cultiv tutun,dar nu neaparat pt propriul consum,nicidecum pt comercializare,doar de curiozitate,e o planta interesanta.
  Ce nu inteleg,este acel proces de fermentare.
  Ok,iau frunzele,le pun la uscat si,cat le las si,cand pot incepe procesul de fermentare?
  Unde se usuca mai bine frunzele,la soare sau la umbra?
  Am maruntie o frunza si am bagat ceva tutun intr-o foita cu filtru,asta pentru ca am masina de facut tigari,dar gustul era oribil,un fum inecacios si slab,si de aici inteleg ca pentru a obtine un gust anume,o aroma mai tare,tutunul ar trebui fermentat pt a-si pierde acele substante ca gudronul,etc,etc.
  Asta nu inteleg,procesul de fermentare.
  Mutumesc,Cristescu Sorin

 63. lascaris spune:

  Asa cum am mai spus, eu, nu am facut niciodata experimente practice. Ceea ce am scris reprezinta rodul incercarilor mele de a ma educa, caci cred ca a fuma pipa presupune in mod necesar un minim de cunostinte cu privire la tot ce inconjoara acest viciu.
  Cei de la Pipa club Bucuresti au facut un experiment, dus pana la capat, – plantat seminte, udat, ingrijit, cules, uscat, fermentat, invechit, taiat, fumat. Cred ca acolo vei gasi informatii mai concrete
  Uscarea se poate face in feluri diferite, cu rezultate diferite: la soare, la aer, la caldura.
  Ulterior frunzele se strang strans in pachete si se pun la fermentat in conditii de temperatura si umiditate controlata.
  Urmeaza invechirea si apoi taierea.

  • Cristescu Sorin spune:

   Multumesc frumos,insa tot nu sunt edificat.
   Sa fie mai precis.
   Am un vecin care are in gradina tutun,a pus si el de curiozitate.
   Mi-a dat si mie cateva frunze uscate,dar si seminte.
   Eu am o masina de rulat tigari dar si foi cu filtru cumparate din Germania,numai ca in momentul in care am maruntit o frunza si am bagat tutunul in tubul de tigare,nu mi-a placut ce am simtit,un fum salbatic,slab,inecacios,fara calitatile unei tigari din magazin.
   Asta nu stiu : Frunzele de tutun trebuiec uscate complet si abia apoi puse la fermentat?
   Ma gandesc ca,nu stiu,cum se pot fermenta niste frunze deja uscate complet,pentru a putea exista un proces de fermentatie ar trebui sa existe ceva seva,in acele frunze,ori poate ca frunzele uscate deja si facute balot se vor tine intr-un spatiu cu o umiditate controlata,iar in cazul acesta chiar nu am habar care ar fi spatiul ideal care sa aibe umiditatea propice fermantarii frunzelor.
   Dificil!

 64. lascaris spune:

  Eu nu detin decat informatii teoretice. Nu am experienta practica. In cazul frunzelor de tutun primite de tine, cred ca ai identificat singur hiba. Erau uscate si atat, cu alte cuvinte nu au fost prelucrate mai deloc.
  Cei de la Pipa club Bucuresti au cultivat tutun si l-au prelucrat dupa metoda, insa nici ei nu au obtinut rezultate fabuloase, caci nu detin echipamentele industriale necesare.
  Din acest motiv eu cred ca este mult mai usor sa cumparam tutun de la magazinele specializate (JPB de ex).

 65. Pocol Sorin Paul spune:

  Interesant. Dar cum pot diminua tăria tutunului brut,uscat nat.şi tăiat pt. rulat tigări

 66. dumitru span spune:

  ce se intampla cu tutunul daca este uscat si dupa aia il fierb casa din taria ai din el ? astept raspuns multumesc mult . am tutun virginia amestecat cu burley din productie proprie

 67. lascaris spune:

  Am facut acest experiment in urma cu foarte multi ani, pe cand ma apucam de fumat pipa (incercam sa aromatizez un tutun Amphora). Futunul fiert isi schimba atributele. Din cate imi amintesc prima impresie (dupa ce tutunul fiert s-a uscat) a fost ca si-a pierdut din tarie.

 68. janos spune:

  mai merita sa cultiv tutun daca nu stim cum sa folosim

 69. lascaris spune:

  In principiu nu. Prepararea tutunului pentru fumat este o arta si totodata o tehnologie. Producatorii de tutun pentru pipa si trabuc au o indelungata experienta, retete numai de ei stiute si instrumentele necesare. Un particular nu are nimic din toate astea, asa ca rezultatele pe care le va obtine vor fi mediocre (in cazurile fericite).
  Pe de alta parte pot concepe si un pasionat care, in timp, sa acumuleze cunostintele si celelalte lucruri necesare si sa obtina rezultate foarte bune. Dar asta presupune mult timp si investitii.
  Eu nu am nici o inclinare spre experimente de acest fel.
  Cu acest articol am dorit sa inteleg si sa transmit si celorlalti cam care ar fi drumul pe care un tutun bun il parcurge pana sa ajunga in pipa sau trabucul nostru.

 70. dan spune:

  dupa multe incercari nereusite am putut prin alchimie sa formez un tutun super bun prin combinatia a doua soiuri – virginia si oriental.in iarna lui 2013 am cumparat de pe la noi frunze brute (2kg de fiecare).toate bune si frumoase pana sa le incerc…miros de mahoarca si gust intepator combinat cu dureri de cap si ameteli.in concluzie nu se poate fuma un tutun de pe camp asa ca am trecut la treaba.am tocat cele doua soiuri cu o masina de taitei apoi le-am combinat pe un ziar.le-am stropit cu tuica de pruna ( peste 45 grade ) am luat o lingura de miere si am fiert la ea impreuna cu ceva aroma de visine ( cele care sunt ptr suc, care le diluiezi cu apa minerala ).am pus in punga speciala ( care pui carnea la cuptor ) tutunul apoi am inchis in alta punga legata la gura. am luat pungile si le-am pus langa hornul de la soba. am uitat de ele cam 2 saptamani. am deschis apoi una si mi-am preparat repede o tigara sa vad cum este. la primul fum…ok, nu mai intepa limba, nu mai era dur fumul si interesant , gustul era dulce. cu durerea de cap insa era la fel. am mai adaugat acelasi tratament descris mai sus (tuica,aroma…etc plus cateva picaturi de glicerina normala).am inchis punga si am uitat de ea cam 4 saptamani pana in feb 2014.cand am probat iar tutunul era extraordinar, perfect, aromat, dulce dar si usor , nu mai aveam durerile de cap. in concluzie puteti avea un tutun perfect dupa o luna si jumatate daca sta la caldura inchis bine.o data la 2-3 zile il intorceam si ma uitam sa nu mucegaiasca. din februarie si pana azi am pipat cam 300 gr. chiar daca nu mai merge soba tot mai am la dospit o punga care a implinit 3 luni de cand sta inchisa. o sa incerc tutunul prin luna mai si va tin la curent cu mica si firava mea alcimie.

 71. Lascaris spune:

  Foarte interesant. Principiul (in mare este acelasi)

 72. mircea cluj spune:

  ciobotaru mircea
  id skype bazalt104
  de mult am citit acest blog si am gandit astfel : facem multe lucruri ca la ,, mama acasa „( magiun bulion,preparate porc ,gem vin etc )dar tutun nu Nu pt vca nu avem traditie .Am studiat chestia cu fermentarea pe internet si am facut un ,, fermentator ” dintr-un frigider vechi.E simplu si descriu in cateva cuvinte 1 bec prezentza tensiune,contact cu bec pornire sistem,bec verde prezentza incalzire,releu ac3 care alimenteaza prin contactele sale un resou electric aflat in partea de jos a frigiderului.Comanda de pornire a contactorului AC3 este data de termostat cu sonda legat in serie cu bobina contactorului Am umezit tutunul l-am curatzat de cotoare si l-am facut sarmale dupa care l-am bagat in borcane de sticla cu capac.Temp de lucru 55 grade,,am termometru in frigider dar trebuie sa cumpar unul cu sonda ca sa nu mai tot deschid usa.Nu stiu daca voi reusi ce va iesi habar nu am.Nici nu stiu cand tutunul isi incheie fermentarea,nu stiu cum trebuie sa arate o frunza fermentata..Va voi tine la curent pe blog si daca voi reusi voi studia si chestia cu eseentzele de menta din farmacii..sau orice altfel de esntze.din comertz

 73. Lucian B. spune:

  Salut Lascaris ! Ma intereseaza foarte mult o documentare cat mai buna referitoare la tutunul pentru narghilea ( tipuri de tutun utilizate , proportii folosite in amestec , etc ) . Imi cer scuze ca intervin cu acest subiect intr-o discutie a fumatorilor de pipa , insa m-am gandit ca merita aceasta incercare ! Pentru mai multe detalii , email : butalucian05@yahoo.com. Multumesc , cu stima , Lucian .

 74. lascaris spune:

  Lucian, scuze pentru intarzierea cu care raspund. In ultima vreme am fumat des narghilea, de multe ori alegandu-mi restarurantul de sambata seara tocmai in acest scop. O narghilea bine facuta are farmecul si aroma ei. Nu sunt un mare cunoscator, imi voi permite ca intr -o postare viitoare sa abordez subiectul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s