Chişinău – aprilie 2009


1Pentru moment nu mai pot scrie pe blog, însă evenimentele de la Chişinău nu puteau să mă lase indiferent.

Nu mai sunt multe de zis şi cel puţin mie lucrurile îmi par limpezi.

Asemănarea cu decembrie 89 şi Piaţa Universităţii sunt evidente. Atunci romanii au luptat împotriva comunismului şi a dictaturii. Din păcate ce se întâmplă acum la Chişinău parcă seamănă mai mult cu Piaţa universităţii decât cu 89.

În 89 Revoluţia era susţinută (asta ca să nu zic provocată) atât de eşalonul doi cât şi de marile puteri. Din perspectiva celor care ştiau ce trebuie să se întâmple nu se poate vorbi de revoluţie, însă pentru restul românilor a fost o revoluţie adevărată. În 89 aveam în jur de 10 ani, am trăit cu sufletul la gură evenimentele; în anii de dinaintea revoluţiei îmi imaginam cum ar putea fi Ceauşescu „îndepărtat” (mai exact împreună cu alţi doi-trei copii construiam, şuşotind, scenarii fantasmagorice şi visam la ce minunat ar fi să găsim în rafturile magazinelor acele lucruri, coborâte parcă din rai, pe care le vedeam prin revistele colorate, traficate din ţările capitaliste şi corupte). Faţă de Revoluţia din decembrie, Piaţa Universităţii nu a mai avut susţinere internaţională, cred că puterile occidentale au reacţionat atunci, aşa cum o fac şi acum faţă de evenimentele de la Chişinău – capul în nisip. Şi cum ar putea să procedeze altfel? Rusia este puternică acum din toate punctele de vedere, dacă ne gândim doar la criza gazelor din iarnă, am avea deja un răspuns mai mult decât suficient. Apoi Moldova este un stat tampon între domeniile Maicii Rusia şi occident.

Mai sunt şi alte împrejurări care diferenţiază Revoluţia din 89 faţă de ce se petrece în aceste zile la Chişinău – numărul participanţilor nu a atins acea masă critică pentru a constitui o revoluţie imposibil de oprit de către autorităţi. În 89, numărul mare al participanţilor şi conştiinţa faptului că eşecul ar fi fost egal cu puşcăria sau glonţul, au făcut ca revoluţia să fie de neoprit, iar o schimbare de putere cu păstrarea statului comunist o imposibilitate. Încet, încet, pe calea lungă şi întortocheată a „democraţiei originale” am ajuns în 96, când s-a produs o schimbare chinuită. În ciuda RATĂRILOR URIAŞE ale lui Constantinescu şi ale CDR, România a ieşit din îngheţarea în care se afla.

Revoluţia de la Chişinău se stinge datorită numărului insuficient al participanţilor, lipsei sprijinului occidental, poziţiei unei Rusii puternice, regimului Voronin care o scaldă între autoritarism şi o democraţie de faţadă. Nu în ultimul rând chiar partidele politice din opoziţie au preferat nişte negocieri suspecte (mirosind puţin a trădare); în lipsa liderilor, manifestanţii au rămas dezorientaţi.

Eu sper ca revoluţia de la Chişinău să fie doar un pas al unei stabile şi solide mişcări spre democraţie în Rep. Moldova, iar în viitor să se realizeze mult dorita revenire a Basarabiei la patria mamă.

MOLDOVA-VOTE-RALLY

MOLDOVA-VOTE-PROTEST

9 comentarii la “Chişinău – aprilie 2009

 1. dumitruagachi spune:

  Analiza e pertinenta. Istoria „se repeta” dar e totusi mereu altceva. Important e ca tinerii nu mai vor sa traiasca in starea cenusie a acestui stat… Va mai trece un timp, atita tot si ce e inscris in destinul poporului roman se va produce.

 2. gg. spune:

  bine ati revenit.

 3. lascaris spune:

  dumitruagachi, multumesc pt vizita si aprecieri. Da, evenimentele nu seamana pana la identitate, ceea ce mi-a sarit in ochi a fost mai ales reactia lui Voronin – comunistii astia parca au un manual si ori de cate ori se confrunta cu vreo problema aplica cu sfintenie strategiile si regulile de acolo (agenturile straine, distrugerea statului, interesele corupatoare ale occidentului, tinerii drogati s.a.).

  gg, bine v-am regasit.

 4. Wandering Elf spune:

  ok, aici cred ca am si emailul meu, daca vrei sa il folosesti.

 5. lascaris spune:

  ok, elfule.

 6. elena agachi spune:

  Sarbatori fericite!

 7. lascaris spune:

  Asemenea.

 8. BLOG VEDETE spune:

  Nu cred ca s-a rezolvat ceva cu aceasta revolutie si din pacate au fost atatia tineri arestati dupa…

 9. lascaris spune:

  Pe termen scurt, este adevarat nu s-a obtinut nimic, insa pe termen lung, revolta din aprilie sper sa semnifice inceputul unei miscari a tinerilor in cautarea democratiei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s