Iar la catedra mea s-a fumat lulea


Saptamana aceasta mi-am susţinut teza de doctorat în catedră (mai am un pas şi am terminat!!!).

După ce apele s-au mai liniştit, parcă pot face şi o postare despre eveniment.

Domeniul şi titlul tezei nu le voi striga, importantă este experienţa în sine, prin care trec toţi doctoranzii (mă refer la cei care au făcut serios aceste studii).

Când m-am dus prima oară la coordonatorul meu de doctorat (acum aproximativ trei ani), unul din primele lucruri pe care mi le-a spus a fost : « îţi dau o şansă să te înscrii la concursul de admitere, în rest depinde doar de tine ». Aceasta a fost starea de spirit ce m-a urmărit de-a lungul studiilor doctorale.

Cele mai mari emoţii le-am avut atunci când i-am predat conducătorului primul referat, auzisem că, în medie, din 50 de pagini scrise îţi taie 30 (este celebru în lumea universitară pentru severitatea sa). Am avut o mare surpriză – nu a făcut-o şi din acel moment m-am mai relaxat.

La toate examenele mele de până acum, din comisie a făcut parte un profesor bătrân (domnul C.), care negreşit îşi aprindea pipa şi fumat tacticos cu nori denşi şi parfumaţi. Se pare că preferă tutunurile aromatice; am vazut la el diverse sortimente de Mac Baren; Stanwell ; Rattray ; Dan Tobacco ş.a. Momentul în care profesorul îşi aprindea pipa pentru mine era unul deosebil, îmi linistea emoţiile; în fumul aromat îmi prezentam referatele, pentru câteva momente trăiam senzaţia că mă aflu într-o altă existenţă/timp (una în care profesorii universitari îşi urmează cu pedanterie tabieturile, în care studentii şi doctoranzii mătură bibliotecile în căutarea unor adevăruri ascunse s.a.).

Uneori, când ajungeam la facultate, simţeam în secretariat aroma unui tutun de pipă, ceea ce însemna că domnul C. era prin preajmă. Nu de puţine ori am avut cu el discuţii interesante, atât despre domeniul tezei de doctorat, cât şi despre pipe şi tutunuri. Mi-a împărtăşit o experienţă pe care a avut-o într-o ţară mai civilizată : într-un magazin specializat a văzut pasionaţi care îşi alcătuiau amestecuri, după reţete personale, folosind tununuri vrac. În faţa acestei imagini s-a simţit ca un barbar neştiutor, încercând deopotrivă umilinţa şi încântarea.

La susţinerea în catedră a tezei mele şi-a scos tutunurile pe masă, a ales unul (un pachet alb cu un blazon – nu îl cunosc), l-a îndesat în pipă şi l-a aprins.

Un alt membru al catedrei (a fost prima oară când l-am văzut), mai tânăr (lector cred) a aprins două King Edward wood tipped (deşi pentru fumătorii elitişti, un King Edward este o blasfemie, eu m-am bucurat că a apărut în peisaj, alături de pipa domnului C. încă ceva). În timp ce îmi prezentam rezumatul (semi ad-hoc, cai nu imi place să învăţ propriile aberaţii), pofteam la o pipă şi mă gândeam că aş fi preferat să fiu în locul lor. După susţinere am intenţionat să leg o discuţie cu posesorul pachetului de King Edward, însă nu a fost timp, deoarece a început tradiţionala serbare de crăciun (în mai toate facultăţile se obişnuieşte ca înainte de vacanţa de iarnă, toate cadrele didactice să se reunească la un bufet/masă de crăciun). S-a organizat chiar şi o tombolă, unde au avut bilete inclusiv pentru noi doctoranzii (eu am câştigat o lumânare parfumată).

Mai am câteva modificări la teză, birocraţia cu actele,susţinerea publică şi GATA.

Sper ca şi la susţinerea publică să am parte de norii aromaţi ai pipei.

24 comentarii la “Iar la catedra mea s-a fumat lulea

 1. dumitruagachi spune:

  Felicitari! Si pentru mine perioada doctoratului inseamna mult si multe. Am sustinut cele 3 refere si cam pierd timpul, nu prea sunt silitor cu redactarea, ar fi nevoie sa asamblez referatele, insa ezit pentru ca inca simt ca IDEEA, cea care sa faca din experienta asta una semnificativa, nu ma viziteaza. Din pacate si institutia doctoratului, care ar fi trebuit sa ramina una exclusivista, a ajuns, pentru destul de multi, chiar prea multi, o simpla ocazie de a mai „sustrage” o diploma (ca si ceva obtinut pe nemerit tot furt ramine !).
  Mult succes la sustinerea publica! (Ma tot gindesc la faptul ca si vorbitorii de „succesuri” au acces la diplome, insa la atmosfera autentica a doctoratului nu vor accede niciodata!)
  Dumitru

 2. dumitruagachi spune:

  Erata: … referate.

  Am folosit sintagma „exclusivista” deloc cu intelesul comun, care circula in mass-media, ceva de genul cluburi… Sensul, se intelege, era: doctoratul, institutie a elitei intelectuale.

 3. lascaris spune:

  Ai dreptate in privinta statutului actual al diplomelor de doctor, caci pt. cei care folosesc neologisme precum „succesuri”, studiile doctorale doar asta reprezinta – un carton. Doar ceva bun de trecut in cv-ul prezentat la tv (da bine sa fi sef/parlamentar/europarlamentar s.a. si sa ai doctoratul ca o acoperire).

 4. mulliganoglu spune:

  felicitari, Lascaris!

  ai trecut de ce era mai greu. daca nu ma insel, sustinerea publica, cel putin in .ro, e mai degraba o formalitate (d-aia la altii se numeste „aparare”, nu „sustinere”)

 5. Humidor spune:

  Felicitari! Pai merita un trabuc bun sau o pipa – dupa preferinta, acasa in liniste pentru ca sunt sigur ca nu le fumezi doar pentru a da bine, acelasi lucru fiind valabil si pentru doctorat.

  Succes la sustinerea publica!

 6. lascaris spune:

  Humidor, evident ca merge o pipa/trabuc, fumate in liniste. Ca tot ai adus vorba, eu fumez destul de rar in public, imi rapeste jumatate din placere. Mi-ai dat o idee de postare – „Tabietul pipei” (sau cum fumez pipa).
  Da, mulligan, asa este.
  Mai am cate ceva de facut, insa.

 7. Wandering Elf spune:

  congrats, man!

 8. lascaris spune:

  thx, elfule

 9. inraspar spune:

  Nu e rau sa se construiasca elita din doctori pipari, dar nu stiu cand vom avea timp sa citim atatea contributii stiintifice la bunul mers al lucrurilor sau al ideilor.Felicitari pentru urcarea de treapta, sa-ti fie incununata de norisori parfumati!

 10. lascaris spune:

  In raspar are un limbaj ce ascunde multe intelesuri. Multumesc pt urari.

 11. Mihnea Georgescu spune:

  Felicitări, Maestre! Nu uita să mă anunţi când ai susţinerea publică. Oricum, sunt prin preajmă… 😉

 12. Cinabru spune:

  Felicitari si mult, mult succes mai departe. Chiar as fi curios despre ce este teza.

  Interesante preferinte are domnul profesor, sau poate fumeaza aromatice in public, printre „civili”, asa cum am patit cu totii. Personal de ceva vreme, cu exceptia lui Da Vinci, n-am mai putut fuma aromatice. Cat despre King Edwards… Mai bine lua un Blackstone, chiar e un pic mai bun. Dar nu cu mult.

  Sa mai povestesti despre doctorat pe aici. Si asteptam articolul despre tabieturi atat de dragi noua.

 13. lascaris spune:

  MG, Cinabru multumesc.
  Eu cred ca fumeaza aromatice si in particular, ca si mine (am fost,insa, putin furat si de trabucuri – evident cele traditionale, excluzand categoria King Edwards, Blackstone s.a.).
  In privinta tabieturilor, voi scrie probabil intr-o perioada mai linistita.

 14. Mihnea Georgescu spune:

  La Mulţi Ani!

 15. lascaris spune:

  Multumesc
  La multi ani MG

 16. dumitruagachi spune:

  La multi ani! Sarbatori frumoase!

 17. elena agachi spune:

  Doctoratul e o frisonare personala si inutila pentru ceilalti! Felicitari! Singurele fotografii la care nu-mi place sa ma uit sunt cele de la sustinere… Nu stiu de ce…probabil nu s-a fumat pipa!!! 🙂

 18. La multi ani!
  fum rece in pipa!
  si sotia e in faza finala cu doctoratul si vad prin ce trece acuma. din pacate in Ro doctoratul nu mai inseamna nimic, poate pentru ca prea multi idioti au acest titlu.

 19. lascaris spune:

  La multi ani tuturor!
  Elena Agachi si Radu Ignatescu – da, aveti dreptate, doctoratul este o mare frisoniada, mai ales la final. Pana acum, desi stiam acest lucru de la persoane foarte apropiate, am crezut ca eu o sa scap, dar nu a fost asa. Pe ultima suta mi-a venit si mie randul sa intru in fibrilatie.

 20. Cinabru spune:

  Sarbatori fericite !

 21. dumitruagachi spune:

  La multi ani si realizari frumoase!

 22. gg spune:

  la multi ani!

 23. Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s