Examenul


Ultima noapte de recapitulare şi prima zi de examen Aşa cum spuneam în postarea anterioară, într-un final, Consiliul U.N.B.R. s-a milostivit de noi şi s-a pronunţat: examenul avea să fie clasic (era obligat de lege să anunţe cu cel puţin 60 de zile înainte cum va avea loc examenul). După un oftat de uşurare, m-am apucat de recapitulările finale – partea cea mai intensă a pregătirii, când se hotărăşte soarta examenului.

Recapitulările cu cât sunt mai multe cu atat mai bine. Nu am reuşit să parcurg materia de câte ori aş fi vrut eu, am preferat să sacrific o trecere în schimbul unei parcurgeri mai temeinice. Ultimele 10 zile le-am rezervat unei rapide revederi a întregii materii – cinci materii (organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, civil, procedură civilă, penal şi procedură penală).

Volumul celor cinci materii este foarte mare, practic este aproape imposibil să reţii totul (cu detaliile necesare pentru un examen) în mod stabil – adică odată fixată materia să o poţi reţine în stare aproape intacta mai mult de 5-10 zile.  Mă refer aici nu la materie în genere, privită de sus, ci la detalii,  acestea fac diferenta între nota de trecere şi eşec. Singura posibilitate ce am putut-o găsi a fost următoarea : cu o zi înainte trebuia să citesc toată materia pentru examenul ce urma să îl susţin.

Primul examen – Organizarea profesiei de avocat Dintre toate examenele, acesta este cel mai uşor – materia este mai mică (până la urmă cât se poate trage de legea 51/95. Statut şi Codul deontologic) şi fără dificultaăţi deosebite, doar câteva subiecte presupuneu ceva toceală – este vorba de nişte enumerări.

Subiectele au fost următoarele : 1) Contractul de asistenţă juridică. Efecte. Încetare – 6 p ; 2) Condiţiile generale de primire in profesia de avocat – 1p ; 3) Modalităţi de exercitare a profesiei de avocat. Avocatul titular al cabinetului individual şi avocatul asociat – 2p.

Pe toată lumea (inclusiv pe mine) a surprins primul subiect. În statutul avocatului sunt câteva pagini bune privind contractul de asistenţă, o groază de principii şi reguli generoase. În plus baremul a fost anormal de detaliat – fiecare propozitie din statut a fost notată (chiar si cu 0,10 sutimi). Aşa cum a fost formulat subiectul eu am înţeles (şi nu am fost singurul) că trebuie să pornim de la definirea contractului de asistentă, caractere juridice, apoi efecte şi încetare. Ei bine nu – partea aceasta introductiva nu s-a punctat de loc. Am scris (numai la acest prim subiect) în jur de 8 pagini şi tot nu am atins chiar tot.

Restul subiectelor nu au prezentat probleme deosebite, iar la fiecare am scris în jur de 2- 2,5 pagini.

Al doilea examen – Civilul Examenul acesta a fost obsesia şi ambiţia mea. Am spus anterior cum şi cât m-am pregătit. Noaptea de dinaintea examenului a fost total albă, nici măcar o oră de somn, doar o jumătate de oră de stat în pat.

Subiecte : 1. Domiciliul – atribut de identificare a persoanei fizice in raporturile civile – 2 puncte ; 2. Regimul juridic al nulităţii absolute a actului juridic civil – 3 puncte ; 3. Plata lucrului nedatorat – 2 puncte; 4. Cesiunea de creanţa – 2 puncte.

M-am descurcat bine la toate, nu am fost surprins de nimic. Dificultatea examenului, a constat în surpriza subiectelor, cine s-ar fi aşteptat ca din civilul de anul I să dea domiciliul? (puteau să dea ceva mult mai dificil, de exemplu din materia prescripţiei extinctive). Candidaţii, în majoritatea lor, au repetat ce au considerat ei că este mai greu (actul juridic, prescripţia, obligaţiunile, cotele de moştenire etc), dar problema domiciliului nu reprezintă vreo mare filozofie. Corect nu este ceva greu, însă este subiect, iar dacă nu poţi să aşterni câteva pagini la obiect, este la fel de greu ca cel mai înspăimântător subiect de civil cu putinţă. Eu citisem înainte de examen totul, la rând, fără excepţie. La subiectul doi am pierdut puţin – ştiind de la examenul anterior că nu se punctează nimic din împrejurimi, am sărit peste problemele introductive ( aşa cum este definiţia nulităţii juridice civile, a nulităţii absolute ş.a.), care insă s-au punctat. În ciuda aceste scăpări, am obţinut o notă mare (de tot). Chiar dacă aş fi luat 10 pe linie la celelalte materii tot nu m-aş fi bucurat atât, cât m-am bucurat de nota de la civil.

Al treilea examen Procedura civilă După examenul de civil am început să simt oboseala, aşa că după ce am ajuns acasă am dormit vreo două ore, iar noaptea cred că am mai stat în pat vreo două (cred că am şi aţipit puţin)

Subiecte: 1. Acţiunea in constatare. Definiţie, tipuri de acţiuni in constatare (clasificare), condiţii de exercitare, sancţiuni procesuale – 2 puncte; 2. Reprezentarea convenţională a persoanelor fizice prin mandatar neavocat in procesul civil (justificarea calităţii de mandatar judiciar; punerea de concluzii prin mandatar; încetarea mandatului judiciar) – 2 puncte; 3. Renunţarea la judecata si renunţarea la drept (ambele in fata primei instanţe) – 2 puncte ; 4. Cheltuielele de judecată: conţinut; temei juridic; reguli de soluţionare a cererii de acordare a cheltuielilor de judecata – 3 puncte.

M-am bucurat că nu a căzut nimic din căile de atac şi nici un alt subiect cu amănunte ucigătoare, precum sunt cele din materia executării silite. La subiectul doi mi-am permis unele divagaţii, mai ales că, întâmplător, din acest test îmi dădusem autoverificare şi în plus ridică unele probleme interesante legate de avocatura clandestină (mai exact sub acoperirea unei reprezentări convenţionale, se poate practica o avocatură clandestină). Aceasta a fost una din portiţele de care s-a agăţat iniţial Baroul Bota. Aşa că am perorat puţin despre aceste probleme, bănuiam eu că şi corectorilor le va face plăcere să citească despre cât de minunată este profesia de avocat practicată în cadrul baroului tradiţional şi cât de ilicită şi ilegală este avocatura clandestină practicată de gaşca lui Bota.

Al patrulea examen – Penalul La penal, în genere nu sunt lucruri de speriat, cu excepţia unor termene. 1. Legitima apărare – 3 puncte ; 2. Desistarea şi împiedicarea producerii rezultatului – 3 puncte; 3. Relele tratamente aplicate minorului- 3 puncte. Primele două subiecte le rezolvasem anterior în scris, la autoevaluări, cu alte cuvinte am avut noroc. Ultimul subiect m-a surprins- relele tratamente aplicate minorului este o infracţiune căreia studenţii nu prea îi dau mare importanţă (nici profesorii nu prea insistă asupra ei). Dar cum filosofia acestui examen a fost aceea a subiectelor neaşteptate …. Până la urmă am scos-o la capăt şi cu acest subiect.

Ultimul examen – Procedura penală La ultimul examen eram terminat, oboseala se acumulase, de cinci zile nu mai dormeam noaptea, stresul examenelor anterioare, iar la toate acestea dificultatea intrinsecă a materiei (între noi fie vorba nu am avut vreodată o pasiune pentru procedura penală). La acest examen trebuia în primul rând să mă prezint şi să iau măcar nota de trecere, căci mai mult nu mă credeam în stare (şi nici nu eram în stare de mai mult). În noaptea de dinaintea examenului am zis că eu nu mă mai duc, căci nu fac faţă. M-am întărit cu ceva muzică nărăvaşă (Carl Orff – O fortuna, bucăţi din Simfonia a IX-a si Rammstein). Simţeam că prin creier îmi circula altceva, nu sânge, mai curând alcool arzând.  Nu am reuşit să recitesc totul.

Subiecte 1. Cauzele care impiedica punerea in miscare a actiunii penale sau care sting actiunea penala. Actele procesuale prin care se da efect cazurilor de impiedicare a punerii in miscare sau a exercitarii actiunii penale – 3 puncte; 2. Invinuitul: drepturi si obligatii; deosebirea „invinuitului” fata de ” faptuitor” si „inculpat” – 2 puncte; 3. Nulitatea – sanctiune procedurala penala (notiune; conditii; clasificare; efecte) – 2 puncte; 4. Cazurile de contestatie in anulare in procesul penal. Enumerare si analiza – 2 puncte.

Primele trei subiecte le-am ştiut bine, ultimul însă … aproximativ, oricum una peste alta a ieşit o nouă acceptabilă/onorabilă.

După fiecare examen mă evaluam şi, în linii mari, am avut dreptate. Doar la civil am obţinut o notă mai mare decât mă aşteptam eu, iar la organizarea profesiei, puţin mai mică.

Timp de 10 zile am aşteptat cu emoţii rezultatele .

AM  LUAT, sunt AVOCAT  !!!!

Exclamaţiile, interjecţiile şi cuvintele sunt inutile. Am spus ce a însemnat acest examen pentru mine, de când, în ce condiţii şi cum m-am pregătit, bucuria reuşitei nu prea poate fi povestită.

Cu mult entuziasm aştept să debutez în cariera de avocat, un nou început în viaţa mea profesională, dar nu numai ….

26 comentarii la “Examenul

 1. impricinatul spune:

  felicitari!
  ce similitudini… aveam exact aceeasi dambla: cu o zi inainte, sa parcurg absolut tot, ca o plutire peste chintesenta materiei (materiilor).
  extrem de asemanatoare, ca demers, pregatirile din medicina si avocatura.
  probabil pentru ca se face un recurs baban la memoria catindatului?

 2. dumitruagachi spune:

  Felicitari! Mi-a facut placere sa citesc, desi nu am nici o tangenta cu profesia. Pur si simplu din curiozitate am citit cu atentie fiecare subiect. O cariera frumosa va doresc! Sarbatori cu bine!

 3. mulliganoglu spune:

  felicitari!

  ma bucur foarte, caci la tine voi apela cand voi fi invinuit de atentat la pudoarea icioglanului popii ciachi

 4. lascaris spune:

  Va multumesc pentru urari.
  @ impricinatul Da, intre modalitatea de pregatire a unui medic si cea a unui avocat/magistrat, exista mari similitudini, caci ambii au de invatat si de retinut o groaza. De multe ori m-am intrebat daca atata amar de pagini chiar sunt necesare si raspunsul dureros, dar adevarat este urmatorul -da. Formarea unui jurist bun (ca si cea a unui medic bun) porneste de la multa toceala, abia apoi urmeaza artificiile, subtilitatile si perversiunile intelectuale.

  @ dumitruagachi Acesta a fost si una din ideile mele atunci cand m-am decis sa povestesc toata aventura: sa arat (celor interesati) cam care a fost drumul unui candidat, ce a facut, cum s-a pregatit, ce a simtit, ce a gandit. M-am gandit ca ar folosi in special viitorilor candidati, dar ma bucur ca am reusit sa ridic putin voalul si pentru cei din afara domeniului, caci avocatura, ca de altfel toate profesiile juridice sunt intrucatva inconjurate de o anumita ceata.

  @ mulliganoglu Te voi apara ca si cum as apara eternul Constantinopol. Batalia, in cazul tau, va fi grea, caci ai dat atata munitie adversarilor, incat numai scutul marelui Constantin te-ar putea proteja. As bate campii pe dreptul la libera exprimare, pe faptul ca blogul este un fel de jurnal intim, deci nu ai iesit cu acuzatiile intr-un ziar, ci doar ti-ai dat si tu cu parerea pe un blog si mai ales pe faptul ca ne aflam in lumea virtuala si pana la urma nici nu stii daca persoana cu care te-ai certat este sau nu este persoana publica cu pricina, ar putea fi foarte bine un altul care doar foloseste un nume.

 5. mulliganoglu spune:

  iti multumesc frumos, lascaris, pentru cuvintele frumoase. si pentru imbarbatare. de acum incolo le voi baga cate patruj da sabii in bostane, intru mai marea glorie a Imperiului de Rasarit.

 6. impricinatul spune:

  pai, fara studiu…
  primul meu consult. 1985, noiembrie. camera de garda gineco. ma trimit aia jos sa vad ce era cu o pacienta.
  ajung in fata ei si nu stiu cum sa incep. noroc ca-mi amintesc de banalitatea de curs de semiologie, anul 3, despre recoltarea anamnezei.
  cursul incepea foarte simplu: cum va numiti? cati ani aveti? ce va supara?
  atat de buimacit eram incat, jur, mi-am amintit din curs si nu din logica situatiei in desfasurare, cum incep doi oameni o conversatie, fie ea o conversatie medic-pacient…

 7. lascaris spune:

  bine de retinut, cu siguranta si eu o sa patesc la fel cand ma voi afla pentru prima oara in fata instantei. Sa speram doar ca ceva din cate am studiat imi va sari in ajutor.

 8. Felicitări, Maestre şi La Mulţi Ani!

 9. lascaris spune:

  Multumesc MG. La multi ani!

 10. Humidor spune:

  Felicitari! O serie de artciole captivanta. Am urmarit-o cu interes.

  La multi ani!

  PS: trabucul recomandat… Le Hoyo du Dauphine… ieri eram gu gandul in alta parte si am scris Hoyo du Depute :))
  http://forum.humidor.ro/mai-multe/771-hoyo-de-monterrey-le-hoyo-du-dauphin.html
  RyJ Wide Churchills nu mi-au placut foarte mult.

 11. lascaris spune:

  Multumesc pt recomandare Humidor. O sa caut sa vad ce gasesc. Am vazut si niste Romeo y Julieta subtirele si scurtute, crezi ca s-ar potrivi?

 12. diana spune:

  FELICITARI!…..Am citit pt prima oara cateva articole…..f.reusite….printre articole am citit cu mare interes cele despre examen si mi s au parut foarte energizante si incurajatoare pt pers ca mine care au picat(la o.5 dif la o materie:( )…..vroiam sa te intreb daca iti mentii parerea ca se da grila la urm examen si ce sfaturi mi ai da….si daca crezi ca se mai da unn examen in primavara…mersi anticipat)…si succes

 13. lascaris spune:

  Bine ai venit Diana. Stai sa ghicesc – diferenta de 0,5 ai avut-o la OEPA? Din cate stiu multi au patit asa.
  Modalitatea de examinare – grila sau sinteza? Evident nu pot fi sigur, insa daca punem cap la cap niste franturi de informatie putem trage oarece concluzii.
  1. Ministrul justitiei (el insusi avocat) este apropiat cu cercurile de conducere ale UNBR.
  2. OG din 2008 a restrans mult modalitatile de admitere in profesie.
  3. Este notoriu faptul ca multi avocati sunt nemultumiti de numarul mare de admisi in profesie din ultimii ani.
  4. Actualul presedinte al UNBR s-a declarat clar pentru unificarea/uniformizarea examenului de admitere in profesie (am vazut chiar si un interviu al lui in acest sens).
  5. In Legea recent aparuta privind modificarea L 51, examenul de admitere se va da in centrele INPPA (care sunt vreo 5-6 in toata tara).
  6. Experimentul grilelor deja a avut loc, iar rezultatele foarte mult intarziate de la Bucuresti par a cimenta (in mod practic) concluzia ca examenul clasic este invechit si acum s-ar impune unul mai modern (grile) care sa corespunda noilor realitati.
  7. Chiar in regulamentul organizarii examenului, in privinta corecturii se arata ca toate prevederile (relative la comisiile de corectura) nu se vor aplica in cazul in care lucrarile se vor corecta computerizat (deci grile).
  Toate aceste date mie imi indica faptul ca exista intentia serioasa (din partea organelor centrale de conducere) de a se impune grila. Totul depinde insa de jocurile puterii si de alegerile organelor centrale ale UNBR. Daca actualul presedinte va fi reales, probabil va lupta si cu mai multa putere pentru examenul grila. Trebuie sa urmaresti evolutia lucrurilor.
  Nu stiu ce sa zic in legatura cu examenul din primavara. Examenul din primavara lui 2010 a fost anuntat inca din decembrie 2009, iar pana acum nu s-a anuntat nimic. Nu cred ca vor mai organiza un examen.
  In privinta sfaturilor … greu. Nu ma simt in drept sa dau sfaturi. Eu am cam spus ce aveam de zis in articolele postate. Ai un an aproape, ai trecut deja prin materie si inca destul de bine, din moment ce ai picat pentru doar 0,5 la o materie. Eu zi sa iti faci un plan general pe luni (x luni pt fiecare materie) si sa iti lasi macar doua luni (daca nu chiar trei) pentru recapitulare. In ultima luna trebuie sa recapitulezi materia de doua ori – mai exact 3 sapt o trecere si o saptamana trecerea finala. Cu o seara inainte de examen sa citesti tot.
  Daca ai intrebari punctuale voi incerca sa te ajut.
  Inca ceva – articolele par energizante, caci reflecta mai mult ce am facut si ce atitudine am incercat sa adopt, insa pe parcurs de foarte multe ori m-a coplesit dificultatea pregatirii, iar disperarea ma pandea la fiecare colt. Nu de putine ori imi venea sa abandonez, caci nu credeam ca o s-o mai scot la capat. Insa pentru mine acesta nu a fost doar un examen de admitere in profesie, ci mult mai mult.

 14. diana spune:

  mersi pt raspunsul prompt…..in mod bizar pt mine am luat nota buna la oeapa pb cu o,5 a fost la proc civ dar facusem de peste 8 dupa barem si invatasem dupa Tabarca…si asta sa spunem ca m a ,, daramat;; ca nu gaseam o explicatie logica cum sa mi se intample asa ceva nedrept….in fine…acum sper sa nu am impresia ca stiu prea multe si sa nu mai recapitulez temeinic( ca stii cum e cand ai impresia ca stii si poate tousi mai uiti)…….mda…….am sa tin cont de hai sa nu le numim sfaturi ci indicatii pretioase…pt ca chiar sunt si iti multumesc pt sinceritate caci majoritatea se lauda ca invata o luna max doua si l iau din prima, d multe ori cu mici ajutoare moderne))dar ce mai conteaza……..in privinta intrebarilor punctuale….pt examenul din noiembrie am citit la materia problema adica proc civ dupa tabarca dar editia din 2006, crezi ca e necesar sa iau ceva mai atualizat, ca procedurile nu s au schimbat prea mult?…mersi pt sprijin

 15. lascaris spune:

  In privinta invatatului, cei care invata doar o luna si iau examenul pe bune sunt fantastici, eu nu ma pot incadra in aceasta categorie. Si asta o spune un doctorand in drept.
  Da, categoric, editia din 2006 e veche. Iti trebuie una de 2011, mai ales tinand cont de modificarile aduse prin „mica reforma” a justitiei.
  RECAPITULAREA este cheia succesului, trebuie sa recapitulezi de cel putin 3 ori. Cel putin pentru mine asta este solutia. Ca sa ai siguranta succesului trebuie ca inainte de examen cu o saptamana sa poti sa vezi materia fara sa deschizi cartea, mergand pe strada sa poti recapitula singura orice subiect. Acesta ar fi idealul, in practica trebuie macar sa fi in stare sa rezolvi orice subiect macar in proportie de 60-70%. Cu o zi inainte trebuie sa citesti inca o data totul. Dar aceste sfaturi sunt foarte bune pt examenul clasic, pentru grila este alta strategie.

 16. diana spune:

  strategie comuna pana la un punct nu?…..invat pt stilul clasic pana cu 60 d zile inainte d examen cand se anunta ce si cum…..si dc se anunta grila rezolv doua luni grile din Voineag si ce mai apare pana atunci….ti se pare o strategie d succes?)…..adica sa mi scriu propriile mele sinteze pe sb sau capitole, ar fi utile si la grila…pana acum doar am citit si subliniat fara scris cu mici exceptii

 17. lascaris spune:

  Grea intrebare … Eu mi-am facut propriile sinteze, asa cum am spus, insa am mizat pe examenul sinteza, am fost convins ca in 2010 se va da tot sinteza. Dar am avut si indoieli – o dovedeste faptul ca mi-am cumparat carti cu grile.
  Pregatirea pentru sinteza si grila este mult diferita. Iar 60 de zile nu stiu daca ar fi suficiente.
  In cazul de fata eu zic sa nu te apuci sa iti faci sinteze, ci sa inveti mai departe dupa carti.
  Sintezele sunt excelente pt examenul clasic, daca ti le-ai facut singur si ai citit tratatele mari si in locuile esentiale codurile, astfel nimic nu te poate surprinde. Cei care invata papagaliceste doar dupa sintezele facute de altii risca sa nu inteleaga mare lucru, au o pregatire superficiala. Daca as fi sigur ca s-ar da tot sinteza ti-as recomanda sinteze facute de tine.
  Dar lucrurile sunt un pic schimbate, dupa cum am discutat. Sintezele, chiar si cele proprii, sunt ineficiente in fata grilelor. Pentru grila nu trebuie sa stii bine teoria asa cum curge ea in tratate sau sinteze, ci trebuie sa ai cat mai multe cunostinte (chiar si notele de subsol pot fi importante), cunostinte care pot sa iti sara in ajutor in momente grele. Sintezele ti-ar restrange orizontul.
  Avand in vedere ca te-ai pregatit dupa tratate (si deja le stii), continua inveti dupa ele (eventual editiile noi, unde se impune). Imparti materia (la fiecare disciplina) pe parti (4-6 cat consideri). Dupa ce inveti o parte, o recapitulezi in doua feluri – a) poveste (repeti singura cu cartea in mana), eventual mai pui pe cineva sa te asculte (doar anumite bucati, pt a-ti creste increderea in tine) si b) testele grila corespunzatoare acelei parti. Cand termini o materie o repeti pe grile. Si asa o tii pana se da acel anunt ce precede (cu 60 de zile) examenul. Dupa care, tu fiind pregatita pentru ambele posibilitati, te concentrezi cu toate motoarele pe un singur tip de examen (ce or anunta cei de la UNBR).
  Asta, cred eu, ca ar fi cea mai buna strategie.

 18. diana spune:

  da…mersi….o sa urmez ce mi ai spus….imi voi procura editiile noi pt proceduri ca la civil si penal nu sunt schimbari majore….sper sa am succes

 19. lascaris spune:

  Nu ai pt ce sa imi multumesti. Daca o sa mai ai intrebari, ma gasesti aici.
  Multa bafta la pregatire si mai ales la examen.

 20. diana spune:

  as mai avea o intrebare si anume avand in vedere ca n aveai toate zilele libere pt a le dedica studiului aproximativ cate ore pe zi reuseai sa citesti?….ma gandeam ca s ar putea sa fac o practica ceva si n o sa am timp toata ziua si in doua luni pe materie pt grile as fi cam la limita cu timpul….

 21. diana spune:

  inca ceva….ba am pt ce sa ti multumesc, pt informatii si pt faptul ca ceea ce ai scris in mod cert va fi multor candidati de mare folos…..pana acum cu toata sinceritatea nu mi imaginam ca exista atata putere si dorinta d studiu pt acest examen eventual pt magistratura….inca o data Te felicit!

 22. lascaris spune:

  eu imi petreceam zilnic in jur de 5 – 6 ore invatand. Erau zile in care nu reuseam (din motive obiective sau subiective, caci suntem oameni totusi) sa fac nimic. In ultimele doua luni am marit ritmul la aproape 8 ore, iar in ultimele doua saptamani in jur de 10 ore pe zi (din 24). In privinta practicii … nu stiu ce sa iti zic. E buna, te mai orienteaza, poate ai noroc si iti pica la examen ceva cu care te-ai intalnit in biroul unde iti faci practica. Insa este si un revers al medaliei – nimeni nu te va lua ca sa te ajute, ci pt a te munci, nimanui nu ii va pasa daca ai sau nu timp sa inveti (cu exceptia unei rude).
  Seria aceasta de postari am facut-o tocmai pentru generatiile urmatoare de candidati, am scris despre probleme care m-au macinat pe mine in perioada de pregatire si la care probabil se gandesc foarte multi.

 23. drcraciun spune:

  A fost fascinant pentru mine sa citesc postul asta, mai ales ca am dat si eu destule examene in viata mea. In capul meu in seara asta, tu, Lascaris, erai exact ca Tom Cruise in Firma. Adevarul e ca mai toti cei asociati cu acel film sunt demni de a fantaza despre cat mai lung timp posibil, nu numai Tom Cruise (nu stiu cati ani ai, sper ca peste 18 totusi, sau daca iti plac filmele mai vechi sau clasice, dar sper ca la-i vazut si in filmului lui din tinerete Risky Business, nu numai in astea mai serioase si conspirationiste mai politically correct mai recente), deci mai sunt si Gene Hackman (sper ca ai vazut Conversatia), dar si autorul cartii dupa care a fost facut filmul nu este nici el e lapadat, si chiar si Sidney Pollack, regizorul, mai in tinerete era destul de interesant.Uite, iti dau poze de la toti.

  Tom Cruise http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRiPRJ-IBRVkYkS7V7bLdS_8jmRivwflRXvJrvgyVm0duo1p62LYg

  Gene Hackman http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRgFwVpY2vP1ekbpjFhAnRbKlxOpp_FG0xY3kVPEhr4lc33bFRE

  John Grisham http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTo1J1L-98AllIEreiPZOWiIcyfzRaAS8Oi4rdP5A9FhXtm6jcjyw

  Sidney Pollack http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTEct–VgIrtGLTu6H-K1ojtHDNb1cxR2vRe59noWOVHeFakwOs

  A propos de ultimul, ti-a placut Tootsie mai mult sau Mrs, Doubtfire ? Sau poate chiar To Wong Foo, Thanks For Everything ?

  Si a propos de cvartete, tie iti place sa joci poker ? Sau preferi muzica clasica ?

 24. lascaris spune:

  wow ai adus multe lucruri in discutie.
  Am lasat unele indicii privind varsta (in postarile mele). Din moment ce am terminat facultatea in urma cu cativa ani, am deja o mica cariera universitara in spate, m-am inscris la doctorat in urma cu ceva ani (caci acum ar fi trebui sa il termin), din toate astea rezulta ca nu mai am 22 de ani, cati aveam cand am terminat facultatea (desi mi-as dori tare mult sa ma intorc la acel moment si sa fac niste alegeri mai bune).
  Am vazut filmul Firma cu Tom Cruise. Frumos. as vrea eu sa fiu la fel de eroic, de bun (profesional) si de implicat (in probleme mari) ca personajul jucat de Tom Cruise, dar nu sunt.
  Discutand despre filme si varsta, imi place muzica si filmele anilor 80, as vrea sa fi trait experienta acelor ani (dar in occident). Imposibilitatea acestei experiente are doua explicatii – pe atunci eram un copil (mic de tot – gradinita, scoala generala) si mai traiam si in Romania, deci dincoace de cortina de fie, unde era mai putin hazliu si mai cenusiu.
  Prefer muzica clasica.

 25. Elena Stan spune:

  Incep prin a transmite felicitarile mele sincere pentru proaspata cariera de avocat!
  Am gasit blog-ul tau ca urmare a unei cautari pe google: carti pentru examenul de barou.
  Sunt anul IV la Facultatea de Stiinte Juridice, Univ. Vasile Goldis, Arad.
  Despre aceasta facultate se stie ca nu este una dintre cele mai bune, ci dimpotriva, presarata ici colo cu anumite scandaluri legate de corectitudinea profesiei.
  Timp de aprox. 3 ani si jumatate am trait cu ideea ca nu voi putea vreodata sa exercit o profesie in domeniul juridic din varii motive: facultatea m-a facut sa regret ca am ales o indreptare spre acest domeniu, din cauza profesorilor f slabi pregatiti, neinteresati; incapacitatea mea de a retine volumul mare de informatii, tinand cont de faptul ca profesorii nu explicau chestiunile elementare; s.a.m.d.
  Acum sunt ca si intrata in ultimul semestru al ultimul an de Drept. Ma hotarasem sa ma indrept spre o cu totul alta cariera, in domeniul medical, avand ca sprijin familia ce activeaza si exceleaza in acest domeniu.
  Am avut totusi o sclipire, sa ii spunem si mi-am zis ca daca tot am ales cu drag Dreptul si daca tot au trecut acesti ani, sa ofer o ultima sansa profesiei de avocat.
  Dar m-am trezit realizand faptul ca neavand un suport didactic corespunzator, profesorii preferand de multe ore sa nu vina la cursuri, tot ce invatam in sesiune, uitam ulterior.
  Am cateva luni bune in care pot sa iau totul de la capat si sa ma pregatesc pentru examenul de intrare in Barou ca avocat stagiar. Precizez ca am un „maestru”, pe langa care pot invata ca ucenic.
  Ce carti imi recomanzi? M-am documentat, sunt mai multe pareri legate de autori. Consider modul tau de a invata pt Barou unul bun si cred ca de asemenea, cartile alese corespunzator te-au ajutat in mare parte.

  O zi buna si succes din plin!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s