Marile cărţi ale ştiintelor juridice


În ultima vreme este o inflaţie de cursuri, monografii, cărţi de toate felurile în domeniul ştiinţelor juridice, publicate la edituri cunoscute (Lumina Lex, Universul Juridic, CH Beck, Hamangiu etc) sau obscure. Dacă în privinta lucrărilor scoase la editurile consacrate există un oarecare control al calităţii (dar nu foarte strict, căci dacă autorul cunoaşte pe cine trebuie şi are ce trebuie se rezolvă totul), editurile obscure publică orice, nu fac nici măcar o verfificare a tehnoredactării textului. În acest din urmă caz toată lumea e mulţumită – editura îşi ia banii, autorul îşi vede lucrarea publicată, însă nu dorinţa de a comunica ceva lumii ştiinţifice mişcă angrenajul, ci dorinţa de a mai bifa ceva la cv, pt a mai urca puţin în ierarhiile unor facultăţi fantomatice.

Aşa stând lucrurile, puzderia de publicaţii riscă să îngroape marile cărţi. Înainte de 89 (nu spun că era bine aşa), fiecare mare centru universitar avea câteva cursuri reprezentative, de mare valoare, unele nepublicate chiar (circulau sub formă de copii realizate cu diverse mijloace tehnice). Aşa că pentru fiecare materie existau, la nivelul ţării, 2-4 mari cursuri/tratate. Acum sunt zeci de cursuri şi cursulete, corespunzătoare puzderiei de universităti apărute ca ciupercile după ploaie.

De aceea eu m-am gândit să inaugurez o serie de recenzii privind marile cursuri şi tratate ale ştiinţelor dreptului. Principiul ar fi următorul : doar titanii contează, restul este maculatură (la capitolul maculatură, până la noi ordine, mă încadrez şi eu).

Îmi amintesc de un profesor din facultate, care referindu-se la dreptul penal ne-a întrebat : « Voi l-aţi citit pe Dongoroz ? » Noi, dădeam din umeri, căci învăţam după cartea profesorului ce ţinea cursul (care nu era totuşi un oarecare). « Atunci, a continuat profesorul, nu cunoaşteţi penal ». Din curiozitate, m-am dus la bibliotecă si am luat un tratat vechi şi răpciugos şi acolo am descoperit cu adevărat ce înseamnă dreptul penal special, de ce şi cum se face analiza monografică a infracţiunilor etc. Am descoperit că toate cărţile de penal special din Dongoroz se inspirau. Mai târziu, studiind titanii noştrii am descoperit că şi ei se adăpau de la ştiinţa franceză, dar asta nu îi face mai mici, căci ei au creat ceva, nu doar au copilat. Aşa am ajuns la literatura juridică franceză, unde, recunosc, că mă bălăcesc.

Pentru fiecare ramură a dreptului, voi lua unul sau doi autori mari şi le voi prezenta cursurile/tratatele.

16 comentarii la “Marile cărţi ale ştiintelor juridice

 1. drcraciun spune:

  Iar nu am citit niumic din ce ai scris in postul asta, eu m-am uitat doar la poza ca mi-a facut placere sa ma uit la cotoarele astea de carti si mi s-au parut asa de frumoase ca aprope mi-a venit sa sper ca ar putea fi comestibile, pe bune cel mai serios, nu zic la misto.

  Pentru ca le iubesc asa de mult si pentru ca tocmai sunt si emotionat romantic deoarece am stat chiar vreo 5 minute acum vreo 5 minute langa cel mai frumos pentru mine barbat din Norvegia pana acum si s-a purtat asa de misto cu mine, ca m-a simtit obosit si cand i-am zis eu ce trist ca trebuie sa legi unii bolnavi fedeles cu curele de piele, el m-a lua chiar in serios si mi-a oferit cu adevarat primul suport psihologic real si util si autentic si perfect profesional (ca doar suntem la serviciu) de cand sunt eu in Norvegia (mi-a oglindit si vocea nu numai afectul si tonul cuvintelor si ritmul propozitiilor si postura corpului si mi-a vorbit cu tonul cel mai calm pe care l-am auzit eu in Norvegia pana acum)…deci din cauza asta o sa le dedic la toate cotoarele si lui o melodie:

  Am fost un moment atat de gelos pe poloneza aia cu copil din flori , Meduza, ca ea poate sa il vada aproape in fiecere zi , iar eu doar din intamplare am fost langa el. Eu cand sunt gelos nu fac si nu zic nimic doar sunt un pic gelos in sufletul meu si atat. Oricum nu poti fi gelos in legatura cu arhanghelii, ca el e chiar Mihai, cel mai mare sef al tuturor ingerilor. Pana si Gabriel, ocrotitorul meu, ii este subaltern. Nu poti tine gelozie in sufletul tau cand e vorba de ei.

 2. drcraciun spune:

  Daca ai stii ce ma bucur ca am invatat si eu sa pun clipuri video de pe youtube la mine pe site, hai du-te si tu sa te uiti ce clipuri frumoase i-am postat pt. Elizabeth Taylor.

  Am voie sa iti dau link la blogul tau in blogrollul meu sub titlul de Consultantul meu juridic ?

  (pe bune ca nu iti dau link pana cand nu imi dai tu permisiunea, stiu ca nu prea e la moda sa ceri voie, dar eu vreau sa-ti cer voie)

 3. drcraciun spune:

  P.S. Eu, desi am vorbit numai despre mine pana acum si ce-mi place mie si ce mi s-a mai intamplat mie, eu de fapt abia astept sa postezi tu tartatele alea, ba chiar am si dat link permanent la postul asta la mine pe blog sub postul numit Mihai.

  (daca din coincidenta, ca eu m-am invata sa ma intalnesc numai cu coincidente in ultima vreme, te cheama Mihai, desi este un nume frumos, sa stii ca eu nu la tine ca persoana fizica ma gandeam ieri cand am scris despre Mihai, ci la persoana fizica a barbatului norvegian asistent medical la mine la spital de pe sectia Meduzei, pe care la-m intalnit din intamplare cand eram de garda ca a trebuit sa semnez undeva ca sa o lege fedeles pe una de pat cu curele de piele ca era agitat rau. Eu la el m-am gandit pt. ca mi-a servit ca oglinda terapeutica de suport si a facut-o asa de instinctiv si talentat, ca doar nu avea training special pt. asta, ca in clipa cand a facut asta fata de mine, asa in mod total altruist si fara nici o intentie speciala, doar ca asa e el probabil din fire, altruist autentic nativ, deci in clipa aia, eu chiar am avut impresia ca m-am intalnit asa din sansa, chiar cu Arhanghelulk Mihai, seful tuturor ingerilor, care serveste sa ne arate oamenilor chiar oglinda propusa de D-zeu ca sa ne uitam si noi in ea, sa ne vedem defectele noastre mai clar, dar si sa vedem ce calitati avem, ca ne-o arata cu bunavoinat, nu din rautate, ac ne iubeste pe toti. Eu chiar asa cred, chiar daca iti spui ca am luat-o razna, eu chiar asa cred, zau.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Credo

 4. lascaris spune:

  ok,poti da link catre mine.

 5. drcraciun spune:

  P.S. Sa stii ca lui Doru (din blogrollul meu, care este si el un alt altruist autentic nativ roman pe care l-am intalnit tot din intamplare pe net si la-m pus sa joace pt. mine o clipa rolul de soldatel de jucarie sa ma joc numai eu cu el, ca si eu sunt gelos pe altii cand imi iau jucariile preferate, ba chiar ca mi le mai si strica, cum a facut Lacan, care mi l-a stricat pe James Bond, desi pe el l-am iertat, ca mi-am reparat singur jucaria plus ca m-a ajutat sa gasesc cartea aia pe care o cautam eu de ani de zile, toti oameniii sunt muritori, de Simone de Beauvoir), deci si lui Doru i-am barfit pe Catolici fata de el, si i-am zis ca dac se face Catolic, eu personal ma deghizez in misionar mormon si ma duc la el la usa ca sa il re-convertesc la dreapta credinta. dar eu de fapt am parere buna si despre Catolici asa in general, desi sunt eu cam suparat pe ei din acuza de ce au facut unii din ei prin seminare. Eu nu discriminez de loc pe baza de religie cand imi pun favoritii in blogrollul meu.

  Stiai ca in Norvegia, catolicii, in special calugarii iezuiti nu au avut voie , prin Constitutie,, alaturi de evrei, sa isi stabileasca resedinta aici in Norvegia ani de zile, si daca la evrei le-a dat voie cam prin secolul XIX, la calugarii iezuiti nu le-a dat voie decat abia in 1956 (! zau, pe bune !), ca asa sunt norvegieni cam ranchiunosi si rasisti un pic din fire, si insulari fata de cei ce cred ca sunt virusi straini prozelitisti; asta e una din prejudecatile lor nationale, pe care si-o asuma iun mod sincer si si-o recunosc ca defect de tara, ceea ce eu apreciez la ei ca isi recunosc sincer greselile in public.

  Eu lui Doru ieri ii spuneam despre dezvoltarea caracterului moral national la diversele popoare aici:

  http://raulghiran.blogspot.com/2011/03/specific-romanesc.html

  Aa, si fff important, ca sa stii ca m-a banat WE pt,. o luna de pe blogul lui, eu cand in Idelaul meu la mine pe blog scriam despre elfi ca ma gandeam la ei, eu NU la WE ma gandeam (de loc chiar), ci la elfii norvegieni din basmele populare norvegiene in general (si exista si elfi buni si elfi rai in ele),era doar tot o coincidenta de nume cand ma gandeam eu la cuvantul „elf”.

  E f. important pt. mine sa iti explic toate astea cat mai clar, cu coincidentele de nume si la Mihai si la elf, ca sa nu cumva sa crezi chiar ca am luat-o razna in legatura cu anumiti blogeri, eu am doar gargaunii mei in capul meu si preferintele mele si idiosincraziile mele personale, si coincidentele sunt pt. mine doar atat, simple coincidente (pe care in general le consider de bun augur, dar NU le consider „semne” speciale semnificative, doar simple coincidente si nimic mai mult de atat), exact asa cum zicea SF (Sigmund Freud) ca:

  „Sometimes a cigar is just a cigar.”, care este unul din cele doua citate preferate ale mele din SF, pe care le consider si utile la srviciu, si celalt citat, poate il tii minte, este:

  „Health= (the ability to) Love + Work.”

  Eu astea le stiu, astea le folosesc, mi se par si frumoase si utile, eu mi-am definit deja pricipiile si preferintele de baza filozofice pt. mine ca le-am gasit definite pe wikipedia si am fost de acord cu ele, care sunt deci: utilitarismul si hedonismul, in acceptiune lor ceam mai etica si mai frumoasa posibila.

  Iar din Sigmund Freud, singura cate pe care am citit-o eu persional a fost doar Interpretarea Viselor, ca aia mi-a imprumutat-o un coleg de liceu cand am fost o data in vizita la el acasa ca lipsise de la scoala ca era racit si i-am dus 2 portocale si o ciocolata strina, si el mi-a recomandat si imprumutat cartea asta si eu am citit-o si desi nu am prea inteles atunci ce boia sa zica SF acolo, mi-a placut ca vorbea despre miturile antice grecesti si am apreciat si gestul colegului meu fata de mine ca mi-a recomandat si mie o carte. El chiar a devenit ulterior regizor de filme adeevarat. Despre el este vorba cand ii dadema dedicatie sub litera G. in Scrispoarea mea a III-a catre Ferragamo de la mine pe blog, si, ina io titala coincidenta, faptul ca il cheama G., NU are absolut nimic de a face cu arhanghelul Gabriel, cel care m-a salvat pe mine la 17 ani sa nu fac eu o prostie mare si un pacat ireversibil, despre care am vorbit cand imi prezentam Starea mea de sanatate in Preferintele mele politice. Gabriel m-a salvat pe mine atunci pt, ca a trecut pe acolo si m-a ajutat sa percep ca era o seara ata de calma si calda si frumoasa de toamna, din aia care la americani se numeste „Indian Summer”, adica toamna calda tarzie, si mirosea aerul asa de frumos in jurul meu, ca in cliupa aia, mi-am dat eu seama ce mare pacat si ce mare prostie ar fi daca as face eu ceva tampoit si ireversibil si fata de mine si fata de parintii mei si fata chiar de Gabriel, nu mai vorbim ca si fata de Mihai, despre care la vremea aia nici nu auzisem inca !

  Totodata, vreau sa cklarific fata de tine si de toti si de toate, ca eu NU din acuza aia am devenit nici homosexual nici psihiatru>

  Homosexual m-am nascut eu asa de la mama natura, si eu ii sunt si ei recunoscator in general pt. ca de obicei stie ea ce face ca sa ne ajute ca specie sa supravietuim , desi se mai intampla la hazard, in mod total aleatoriu sa ne dea unora niste carecatere mai aberantye, dar nu e vina ei , e doar din acuza de statistica si probabilitati, nu e teleologic „on purpose”, e doar hazard de recombinare de ADN, ac nu putem toti sa fim chiar asa de perfecti, si NU e o „pedeapsa de la D-zeu, e Tot ceva asa pur aleatoriu, eu NU il bad pe D-zeu ca un zeu razbunator si ranchiunos fata de noi, ci eiu MEREU il vad ca ne iubeste ca doar suntem toti copii lui, si D-zeu e un „tata” normal average fata de noi, mai si greseste, mai si ne lauda, etc, ca e ca un tat normal, si nci nu are El tiomp de fapt sa ne acorde fiecaruia dintre noi „atentie speciala” (chiar daca unii din noi i-o cerem ac niste razgaiati ce suntem), el face si el ce poate, dar esenat e ca ne iubeste, ac ne vrea binele, ca nu vrea sa ne julim pe genunchi sau insuflete, si de aia e pacat fata de el, sa incercam sa facem noi prostii prea mari in viata noastra care e chiar daruiat de D-zeu, ca mie asa mi-a spus si tata ca el crede ca fiecare copil care se naste pe lume e chiar un miracol de la D-zeu.

  Deci, dupa cum ii spuneam si Inczei Klara aici

  http://inczeklara.blogspot.com/2011/03/mindrie-si-rusine.html

  eu nu sunt deloc suparat pe mama natura si o ineleg f. bine pe ea si chiar ca nu sunt suparat ep aia 85 % care am eu impesia ca ma „fugaresc” pe mibne,, ca o fac total justificat si instinctiv.

  Iar psihiatru eu am devenit pt, ca in anul II de facultate mi-a placut si m-a intrigat un curs de neurofizioliogie f. mult, si pe urma si niste pacienti pe care i-am intalnit in anul VI cand am facut stagiul de Psihiatrie, plus ca mi-a placut de. prof. Romila de la Obregia, si de Dr. Marinescu de la Obregia mai tarziu, si de Prof. Prelipceanu, plus de multi alti colegi psihiatri pe care eu ii admir si ma simt mandru ca am ajuns si eu coleg cu ei de cand mi-am trecut examenul de specialist, si ca eu chiar cred ca am ce invata de la ei si in continuare, chiar daca nu mai sunt in rezidentiat si in Romania, ca ei toti sunt cu adevarat oameni rpofesionisti si etici, caum sunt de altfel IN REALITATE MAJORITATEA medicilor din intrega lume fata de care eu am o parere buna si optimista ca profesie, nu una plangacioasa si whining si suparacioasa ca unii.

  Ca au si medicii defecte, observate si de Moliere, asta e clar, ac toti avem defecte, nu exista oameni perfecti, dar IN GENERAL si IN MOD REALIST (si asta NU e o prejudecata, e bazatya pe experineta proprie indelungata atat ca pacient, cat si ca elev-student al unora din ei, cat si ca coleg ulterior cu ei) MAJORITATEA MEDICILOR din intreaga lume sunt intr-adevar BINE INTENTIONATI si chiar ca vor sa isi ajute pacientii in mod cat mai ETIC, chiar daca unii sunt mai spagari din fire in tarile balcanice, asta face parte din caracteristiceile alea nationale despre care vorbeam mai sus.

  Eu iti sunt recunoscator daca ai avea rabdare sa citesti asta, desi eu o sa mai dezvolt la mine pe blog, dar voiam chiar sa sa iti dau si tie o parere mai clara, daca este posibil, despre ce am eu in cap zilele astea (chiar dace e cam varza!) si pe blogul meu, si despre idealul meu si despre parerile mele despre profesie, si despre unele inclinatii politice, etc.

  Chiar ca as vrea sa fii cat mai corect INFORMAT inainte sa iti dai INFORMED CONSENT ca sa iti dau eu link la blogul tau in blogrollul meu, sub numele de Consultantul meu juridic.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Informed_consent

 6. drcraciun spune:

  P.P.S.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Indian_summer

  Deviza mea personala este:

  SAY NO TO DRUGS !
  ALWAYS WEAR PROTECTION !
  NEVER COMMIT SUICIDE !

  Deviza Norvegiei este: Alt for Norge ! (totul ptr. Norvegia), introdusa in anul 1905 de catre Regele Haakon VII.

  Si eu lui doru ii spuneam ca habar nu am daca Romania are vfreo deviza si Doru cjhiar zicea ca ar fi interesant si frunmos, poate si chiar util daca am gasi si moi o deviza potriviata pt.Romania, si mie asta mi s epare o propunere interesanta si chiar te invit si poe tine sa iti adi poarerea , une veri, aici pe blogul tau, sau pe blogul meu (unde vrei, sub ce subiect vrei), sau chiar pe blogul lui Doru, sau pe blogul fotografului Costin Comba, unde mai imi postez eu niste recenzii-critici de arta fata de unele pozele propuse de el.

  http://eucraciun.blogspot.com/

  (NU e reclama la blogul meu, doar voiam sa iti dau linkuri usoare catre diverse posibilitati)

  http://raulghiran.blogspot.com/

  http://costin-comba.blogspot.com/

  Pentru fun:

  http://www.blegoo.com/

  Pentru politica (are si filme, e misto de tot):

  http://moshemordechai.wordpress.com/

  (aici am postat eu o fantezie political thriller despre razboiul impotriva lui Ghaddafi sub http://moshemordechai.wordpress.com/2011/03/18/bai-domnu-michael/

  si e IAR COINCIDENTA de nume, Mihai, nu are NIMIC de a face cu Mihaiul meu preferat, despre care vorbes atat catolicii cat si evreii.

 7. drcraciun spune:

  Si despre cateva din unii din catorii mei preferati de filme (ca sunt MULTI si ma de gand sa ii spun despre ei si medicului meu personal, chair recent nou ales, dr. stoica aici: http://drstoica.wordpress.com/ ), ca sa stii si tu:

  G(eneral). E(lectric). Robinson (de origine romana la Hollywood):

  http://www.ge.com/ (site misto, in general estetic, nu e recomanadare sa iti cumperi actiuni ca la finante eu chiar ca nu ma pricep ! )

  http://www.imdb.com/name/nm0000064/

  si Johnny W. AKA Tarzan, tot de origine romana din Timisoara (!) mutat la Hollywood:

  http://www.imdb.com/name/nm0919321/bio

 8. drcraciun spune:

  Multumesc pt. acordul de a-ti pune linkul in blogroll.

  Sa stii ca daca te mai gandesti sa semnez niste conditii de fine print fata de tine, ca asa sunt toti consultantii juridici si avocatii pe care i-am intalnit eu vreodata, cand ajungi la vreo intelegere cu ei, te pun imediat sa semnezi niste pagini cu niste conditii care sa defineasca cat mai clar atat relatia de consultant-cient dintre voi, cat si onorariul la care se asteapta, desi in cazul tau nu e vorba de onorariu deoarece suntem off-serviviu si tu imi dai consultanta „neoficiala”, desi sa stii ca eu am incredere in tine cum avea si Nixon oficial in Wright pe vremea Watergate.

  Deci daca te gandesti la niste conditii, zi-mi-le ca sa le citesc si sa ma decid daca sa le semnez si eu la randul meu, dar link, macar temporar, pana la revizuirea ulterioara a conditiilor suplimentare, tot iti dau si inainte sa aflu conditiile, ca oricat de paranoid era Nixon , eu cred ca pe undeva avea totusi incredere in Wright si neoficial, plus ca eu nu ma cred nici Nixon si sper ca nici tu nu crezi Wright, desi e misto sa te gandesti si la ei, ca doar au facut si ei parte din istorie, si prin Watergate ne fac amandoi sa ne gandim toti si la Robert Redford si la Dustin Hoffman din All the Presidents Men.)

  http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9E00E6DD1538F93AA35754C0A9669C8B63

 9. drcraciun spune:

  Acum sa stii ca eu nu ma simt prea vinovat ca am divagat atata pe la tine sub topicul asta cu adevarat interesant pe care ti l-ai propus, deoarece eu chiar cred ca este perfect OK sa „take a deep breath” si, in unele cazuri, chiar sa numeri pana la 10 inainte sa te lansezi sa opinezi in public despre niste chestii atat de serioase si de complicate si atat de aproape de sufletul tau si de identitatea ta profesionala, deci asta faceam si eu pe aici, luam un deep breath de relaxare.

  De numarat pana la 10 nu prea fac nici eu in real life, ca sunt si eu cam impulsiv uneori, mai ales daca vad ceva sau ma gandesc la ceva care imi place ff mult si/sau ma intereseaza, uneori chiar ca ma reped, chiar cam ca prostul, nu sunt eu calculat de loc poate cat ar trebui sa fiu.

  Si daca tot suntem in pauza de „deep breath”, trebuie neaparat sa iti povestesc ceva misto de tot care tocmai ce mi s-a intamplat chiar azi dimineata la cele 2 rapoarte de garda la care am participat (cand sunt dupa garda, mai intai ma duc sa dau raportul despre ce s-a intamplat in garda la ora 8, si pe urma ma duc sa primesc raportul despre ce s-a mai intamplat pe sectia mea de ieri incoace, la ora 8.30.)

  1. la raportul de la ora 8, am avut nemaipomenita placere sa primesc sfaturi valabile turistice si excelent de frumos prezentate de catre insusi Freya si Odin (cred ca erau ei, nu prea ii cunosc inca bine pe astia, dar ma stradui sa-i invat in continuare), care efectiv mi-au vorbit in cor amandoi despre ce bine si frumos si interesant este in Islanda, si numai in Reykjavik, dar mai laes pa la izvoarele alea termale sau gheizere.

  Freya chiar mi-a povestit ca a avut ea o experienta exact de „Blue Lagoon” in legatura cu apele astea magice, si mi-a si descris cu sinceritate iubirea ei fata de sotul ei din real life, la care s-a gandit cand si-a adus aminte de vacata asta.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Odin
  http://en.wikipedia.org/wiki/Freya

  (tu preferi in engleza sau in franceza, ca pot si asa si asa, este blogul tau, deci spune-mi ce preferi pe blogul tau ? eu la mine le amestec in functie de ce magandesc eu in clipa aia, sau daca cred ca are relevata specifica la vreun proces de gandiore care mi se intampla chiar atunci )

  Sotul lui Freya norrøn (ca pe ala din real life nu am de unde sa-l stiu inca): http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%93%C3%B0r

  Norrøn= http://en.wikipedia.org/wiki/Old_Norse_language

  Blue lagoon:

  a) http://www.youtube.com/watch?v=S8ZF5WX3jNs

  b) http://www.youtube.com/watch?v=c6FTjUsj8ps

  2. la raportul de la 8.30, am vorbit chiar cu Thor (AKA M., asistentul meu personal ala care seamana cu Adam de pe Capela Sixtina) despre cei mari 5 norvegieni si despre Loki si chiar mi-a facut si el cu ochiul prieteneste, deci vad ca si la serviciu, incet incet, incep sa ma vada si pe mine unii oameni ca fiind si eu un om cat de cat obisnuit, nu doar un alien oarecare !

  http://en.wikipedia.org/wiki/Thor
  http://en.wikipedia.org/wiki/Loki

  Cei 5 mari norvegieni:

  I. http://en.wikipedia.org/wiki/Grieg (vad ca lui Thor ii place muzica ca chiar cu asta a inceput si i-a mai si mentionat opera principala de 2 ori !)

  II. http://en.wikipedia.org/wiki/Ibsen

  III. http://en.wikipedia.org/wiki/Edvard_Munch

  IV. http://en.wikipedia.org/wiki/Amundsen

  (aici si eu i-am promis ca o sa-i trimit link in e-post la Racovita care s-a intalnit cu Amundsen pe Belgica, despre care nu stia nici el !)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Emil_Racovi%C5%A3%C4%83
  http://en.wikipedia.org/wiki/RV_Belgica_(1884)
  (vezi ca zice si despre unul Philippe de Orleans pe acolo si e si asta chiar misto ca ma vazusem si cu ala mai devreme tot azi !!!)

  V. http://en.wikipedia.org/wiki/Fridtjof_Nansen

 10. drcraciun spune:

  Deci, deaorece eu am recunoscut la mine pe blog ca daca sunt prins prizonier eu spun tot de la inceput ca mi-e frica de torturi (ca sa nu ma-ngras !), o sa-ti spun si despre ce mi s-a intamplat si inainte de raportul de la 8 si dupa raportul de la 8.30 azi, ca sa-ti dai si tu seama de ce zic mereu intr-una ca in Norvegia chiar este ca in 1001 de Nopti pt. mine !

  1. inainte de raport: m-am intalnit din intamplare iar cu Raoul (de Bragelonne, nici o legatura cu raul AKA DOrU, doar iar o total coincidenat de nume !). Si chiar ca arata frumos de tot, nu ca mine, ciufulit si neingrijit dupa garda (noroc ca ma spalasem macar pe dinti si avem in gura o guma de mestecat Senses !).

  Si eu i-am spus doar in cateva fraze (care aici, in scris, vor suna lungi si plictisitoare, deoarece eu nu am talent la literatura, doar sa o citesc imi place), urmatoarele lucruri estentiale:
  a) ca arat asa de prost deoarece am avut o garda f. ocupata;
  b) ca apreciez sincer talentul lui la scris rapoarte si descrieri psihiatrice si i-am sugerat ca poate are si talent la scris literatura, si l-am intrebat daca are si el blog si normal ca mi-a zis ca nu are (lucru care mie mi-a facut placere deaorece mi-a reconfirmat si ca este normal la cap si ca ne este cu mult superior la toti !), si in plus i-am zis si in treacat ca l-am vorbit de bine in legatura cu asta si lui Apollo, si chiar Freya s-a bagat atunci in vorba si a confirmat ca si ea are o parere buna despre talentul lui la descris cazuri, lucru care mi-a facut atat mie (ca m-a validat Freya pe mine si parerea mea), cat si lui (lui Bragelonne) placere (ca daca iti zic 3 superiori ca ai talent, asa si este, desi, tie iti spun acum, ca tu nu trebuie sa te culci pe o ureche si sa ti-o iei in cap, si sa stii ca nici Raoul AKA Philippe D’Orleans in clipa asta NU si-a luat-o in cap ci a primit-o ca pe o apreciere profesionala serioasa, ceea ce si era si mi-a mai dovedit inca o dat ce baiat serios si destept este el din fire;
  http://fr.wikipedia.org/wiki/Philippe_d%27Orl%C3%A9ans (?)
  c) ca ma-nnebunesc dupa accentul lui de suedez cand vorbeste lb. norvegiana (aici Freya nu s-a mai bagat, ca ea nu e asa de interesata de sunete ca mine, ei vad ca ii plac mai mult atingerile, cel putin azi asai s-a parut)
  d) ca mie suedezii care vorbesc suedeza imi suna cam militaros la ureche si el mi-a confirmat parerea asta, ba chiar a mers mai departe, asemanandu-i cu nemtii la caracter in privinta asta (facandu-ma sa ma simt si mai bine atat fata de aprecierea lui politicoasa care suna autentica fata de parerile mele exprimate fata de el, cat si pt. ca mi-a dat noi impulsuri sau imbolduri sa incep sa reflectez si chiar poate sa indraznesc sa comentez si eu la mine pe blog despre parerile sau prejudecatile mele fata de diverse popoare, lucru care nu are decat sa ma ajute pe mine in ambitiile mele carieristice legate de domeniul politicii externe, pe care si pe alea am sa le precizez o data in Preferintele mele politice, ca doar toti avem ambitii, fie justificate sau nu, fata de cariera noastra)
  e) am mai facut si o apreciere generala, care nu era politically correct, ci chiar sincera despre calitatea invatamantului oferit la Institutul Karolinska din Suedia pe care eu l-am asemanat la mine pe blog si pe blogurile altora cu un fel de Harvard al Scandinaviei
  http://fr.wikipedia.org/wiki/Institut_Karolinska
  http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&l=en
  http://en.wikipedia.org/wiki/Harvard_University
  http://www.harvard.edu/

  2. dupa raport, m-am dus in mod expres (dar si obligat, ca trebuia sa mai semnez niste chestii) pe sectia unde l-am intalnit prima oara ieri pe Mihai (arhanghelul) si eu chiar aveam de gand sa le intreb pe asistente acolo cum il chema in real life pe acest asistent care pentru mine a reprezentat si a interpretat chiar functia arhanghelului Mihai aseara, si, spre totala mea surprindere placuta, a aparut chiar el dupa o usa secreta (dinspre locul secret sau tainita secreta unde se tin medicamentele si alte potiuni magice, la care in majoritatea spitalelor serioase au acces cu cheie personala doar asistentelwe medicale si uneori unii administratori, NU si medicii, deaorece se stie ce pericol real ar putea reprezenta aceste potiuni daca ar avea medicii acces direct la ele), si tot nu mi-a spus cum il cheama, sau m-am zapacit eu si am uitat sa-l intreb (ca un dobitoc ce sunt, cu adevarat dobitoc de cretin!), dar pana la urma amreusit sa-i comunic si eu esentialul pe care voiam sa il comunic, si anume acela ca apreciez sincer suportul lui pe care mi l-a oferit in mod asa de profesional aseara cand tocmai aveam ata de multa nevoie de el. Si mi-a zambit mai putin larg decat asistentul meu, M/Thor/Adam al lui Mickey Blue Eyes Mouse Angelo-Engel (nu Lampert, si MU Engels, ca si asta e important de precizat si de retinut, plus ca e vorba de Mouse-ul desenat de Walt, ala cu ciocolata mea preferata din Norvegia pe care am descoperit-o chiar de curand cand am avut eu experienta aia minunata din oras pe care nu am descris-o inca dar am anuntat-o deja ca vine in Explorari geografice 2, ciocolata care se cheama Walters Mandler, si-mi pace exact ca pt. e tare-crunchy si nu e lesinator de dulce, e exact potrivita, nu atat de mult ca contine migdale, desi imi plac si alea, sau ca ma gandesc cumva la Walter’s nuts…yeeeach…nausea !)

  [ a propos de Adam, am uitat sa-ti spun ca am mai viorbit cu el si despre sirene, care sunt personaje bune in mitologia norrøn si personaje rele in mitologia greaca antica, si spre bucuria mea, am aflat ca el chiar stia despre lucrurile astea !!!!]

  Si dupa ce i-am comunicat lui Mihai aprecierea si recunostinta mea fata de el, si el a primit-o de la mine intr-un mod atat de satisfacator de uman si profesionist totodata, eu m-am indreptat inappi catre casa biroului meu, si, zapacit cum eram deacesat a 2-a intalnire directa, BINENTELES (of course, my horse !) ca m-am ratacit iar, ajungand tocmai pe la fizioterapie in loc sa o iau spre psihiatrie, pt. ca IAR am uitat ce imi spun toti ghizii si ingerii gardieni de cand sunt eu in Norvegia intr-una, faptul ca drumul corect catre casa este intotdeauna LA DREAPTA, si cand te duci de acsa la servici sau in misiune la spitalul mare este mereu LA STANGA, si mi s-a confirmat sata aici in Norvegia ca este valabil atat pt. viata profesional cat si pentru cea particulara.

  Deci, ce trebuie sa retii tu ca sfat de viata, ca acum tot te-am linkat si imi mai permit si eu din cand in cand fata de tine:

  – acasa si in particular, si fata de familie, e mai bine sa fii de dreapta, traditionalist si clasic si conservativ/conservator (trebuie sa ma lamuresc o data si cu diferenta dintre astea 2 , dar nu am avut timp inca si de ele);
  – la serviciu, oficial, e mai bine sa fii de stanga, tolerant si liberal (nu numai profesional).

  Deci nu te lua dupa ratacirile mele si unele incursiuni sau excursiuni spre stanga unde nu trebuie si spre dreapta unde iar nu trebuie, ca astea se intampla mai mult deoarece:
  a) sunt eu curios de nou si de unele experimente (e OK sa fii si tu asa, daca asta e stilul tau, dar nu e obligatoriu, bineinteles in limitele legale si ale decentei);
  b) ma zapacesc eu cam prea usor cand e vorba despre intalnirea cu afinitati vechi si arhetipuri recunoscute de mine, alea care imi sunt deja mie intiparite in creierul meu personal (si toti avem si din astea, si NU trebuie sa fie toate la fel la toti, ba chiar asta da frumusetea si diversitatea naturii).

  Bibliografie:

  http://www.kraftfoodsnordic.com/kraft/page?siteid=kraft-prd&locale=nono1&PagecRef=3202&Mid=3202

  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/despre-pulsiuni-in-structurile-de-putere-victor-ponta-a-vrut-sa-l-bata-pe-emil-boc-si-a-fost-tinut-de-dan-nica-29787.html

  http://facultate.regielive.ro/referate/psihopedagogie/inconstent_si_impulsiuni-58204.html

  http://fr.wikipedia.org/wiki/Arch%C3%A9type_(philosophie)

 11. drcraciun spune:

  Bibliografie supplimentara pentru Claude (daca trece pe aici cumva, dar si pentru altii mai artisti din fire):

  Si doar pentru mine, ca reper pus pe o stanca, ca sa nu ma mai ratacesc in caz ca ma intorc in explorare pe aici (si precis ca ma intorc, ca doar abia astept sa postezi tu tratatele alea de legi ca sa aflu ce am mai incalcat eu fara sa stiu pana acum).

 12. lascaris spune:

  Dr. Craciun, ultimele comentarii nu aveau nici o legatura cu postarile mele. Sigur nu pot avea pretentia ca toata lumea sa comenteze disciplinat la obiect, insa regulile etchetei spun ca nu poti transforma blogul altcuiva intr-un loc in care sa iti spui oricum oful despre orice, indiferent de spatiul ocupat.
  Te rog, ca pe viitor, sa incerci sa fii mai concis, mai la obiect, fara divagatii personale. De altfel ai blogul personal la dispozitie, unde orice iti este permis.

 13. drcraciun spune:

  Eu iti multumesc ca mi-a postat totusi aceste comentarii si nu le-ai sters. Doar vreu sa te invit sa vezi cum comentez eu tablouri si alte obiecte de arta, asa cum mi s-au parut si mie cartile aratate in poza de deasupra topicului tau.

  http://inczeklara.blogspot.com/2011/03/povestea-unui-tablou.html

  http://costin-comba.blogspot.com/2011/03/inocenta.html

 14. drcraciun spune:

  P.S. si ofurile mele curente de cetatean inca roman sunt in mare masura politice, si cum f. multi politicieni au studii juridice la baza si poate ca si tu o sa ai ambitii politice intr-o buna zi, eu chiar vreu sa pot vota pentru tine (deoarce ai toate atuurile /calitatile de baza si studiile , inclusiv penchant-ul pt. filozofie ca sa iti poti permite sa ai si ambitii politice reale in cariera ta intr-o buna zi).

  Daca te interesaza doar educatia si nu politica propriu-zisa (ca eu chiar ca nu ma de unde sa stiu), atunci, ca sa fii un profesor mai efectiv si mai si iubit de studentii tai, trebuie sa mai inveti cumm sa tii si prezentari fata de ei, mai bagi un banc, mai bagi o caricatura, ca sa le tii atentia treaza si sa ii ajuti sa se relaxeze, ca sper ca idealul tau nu este sa ajungi ca acea coordonatoare de doctorat care te streseaza pe tine atat de mult zilele astea.

  Si daca mai voiam sa spun ceva (inca o clarificare care pana acum speram deja sa fie inutila, dar vad ca tot nu e): te rog eu frumos sa te duci sa vezi ce am scris intr-un comentariu clarificator fata de Raul-Doru si C. Comba pe blogul meu, sub Preferintele mele politice-Activitatile mele ilegale.

  Pai tu de ce crezi ca te-am ales jurist, ca am de gand chiar sa imi examinez toate activitatile mele cu adevarat ilegale, nu numai miciuna care e doar poate un defect. Cu aia am inceput doar asa ca ma supara pe mine mai tare la procesul meu se constiinta inca infantil, dar ce o sa ma fac cand o sa trebuiasca sa vorbesc despre furt, intention of stalking, si libel ? Chiar ca o sa am nevoie sa ma documentez de pe blogul tau, ba chiar sa iti cer asa informal ajutorul (nu oficial, stiu ca nu e posibil, dar macar informal, eu tot am ceva de invatat de la stiinta ta din domeniul juridic.)

  De aia chiar la threadul asta i-am dat link permanent la blogul meu sub postul intitulat Mihai. (Vezi ca acolo o sa gasesti si un link interesant de la Stanford despre relativismul moral, daca o sa ai rabdarea sa il cauti si sa-l citesti, sper ca stii ca Stanford-ul contine si una din cele mai bune facultati de drept din SUA, nu e bun numai ca rampa de lansare pentru cariere politice in Dept. de Stat si in general pt. Relatii internationale si de Foreign policy…tot la Stanford sunt astea cele mai bune, pai si Chelsea Clinton , nu numai Condoleeza Rice, tot la Stanford s-au indreptat. Tu unde o sa vrei sa iti trimiti viitorii copii sa studieze cand o sa se nasca ei si o sa cresca mai mari ? Nu vrei sa ii trimiti la cele mai bune facultati din lume pt. domeniul respectiv de interes pt. ei ? Si nu pentru asta te pragatesti tu in fond acuma si inveti si tocesti din diverse carti si o suporti si pe coordinatoare, nu tot pentru copii tai viitori ?

  Pai asta e si filozofia si religia mea, VIITORUL.)

 15. cdlevit spune:

  Salut!

  Nici nouă nu ni s-a spus de Dongoroz, deşi în cărţile de Drept penal este citat, dar, mie cel puţin, mi-a fost recomandat de un anticar, căruia îi fusese recomandat de un avocat, client de-al său.

  Cu toate acestea, în căutarea mea după explicaţii şi exemple cât mai coerente am observat că, vechii autori, în cele mai multe cazuri ştiau să transpună pasiunea pentru drept şi în ceea ce scriau, vizând respectarea principiului clarităţii/accesibilităţii şi nu doar al cercetării, al performanţei profesionale. Drept urmare am început să caut să-mi formez propria bibliotecă juridică, demers lăudabil dar fără fructe imediate. Spre marea mea mirare observ că, acest ,,bagaj” a ajuns la un moment dat să fie o povară – atunci când efortul depus pentru a-l înţelege îţi este infirmat de rezultate. Am colegi de facultate care, cel puţin în ceea ce priveşte rezultatele mă întrec, însă în ceea ce priveşte aprofundarea… nu ştiu ce să zic dar, pesemne, trebuie să învăţ să fac şi eu ceea ce dv. recomandaţi într-un alt post: sinteze.

  Revenind la subiect, cărţile pe care mi le-am dorit şi mi le doresc, sunt, deocamdata inaccesibile. Cu toate acestea, am găsit o alternativă şi anume Biblioteca dar, cum şi acolo există factori perturbatori (încă nu reuşesc să înţeleg cum de se permite ca într-o bibliotecă, mai ales într-una universitară să se poată purta discuţii cu voce tare, să se consume alimente şi …), pentru o vreme am abandonat lupta. După ce m-am gândit mai bine, m-am decis să-mi fac propriile însemnări/completări pe curs dar… tot munca de Sisif – modul de parcurgere a materiei nu-mi permitea şi nici nu-mi permite o prestanţă bună la Examene. Oricum, am mai căutat şi am găsit următorul site: http://digitool.dc.bmms.ro:8881/R , din câte am văzut au şi cărţi de DREPT vechi, scanate (pot fi şi salvate pe calculator), spre exemplu de Alexandresco, Tanoviceanu şi…

  Spor şi numai bine,
  CDLevit

 16. lascaris spune:

  CDLevit, mi-a placut mult postarea ta.
  Ai ridicat intentionat sau nu cateva probleme cat se poate de actuale pentru cariera juridica.
  1) Autorii contemporani nu se ridica la nivelul celor vechi. Corect. Sunt mai tehnici, intra in detalii si artificii juridice (de multe ori seci, chiar absurde, rationamente juridice contorsionate si chinuite, care insa sunt necesare pentru pregatirea perverselor grile), insa ce nu fac este sa transmita caldura si pasiunea, dragostea pentru adevarata si curata cercetare juridica. Prin cercetare inteleg un fel de aventura intelectuala in materia dreptului.
  2) Pentru a ajunge la adevaratele profunzimi ale dreptului este musai sa citesti autorii vechi
  3) Pe de alta parte, insa acest demers te indeparteaza de eficienta muncii – la examene nimanui nu ii pasa (sau cel putin unui numar relativ mic de profesori care ar observa si aprecia) lecturile tale juridice. Examenele se iau pe criteriul 1+1, daca iti da 2 este bine, daca iti da 2,5 e rau. Dupa ce citesti Dongoroz sau Alexandresco, iti cam da cu virgula.
  4) Examenele teribile, groaznice si inumane ce te asteapta (INM, INPPA) nu se bazeaza catusi de putin pe cultura juridica ci, sec si rece, pe raspunsul corect la niste grile expres constuite, incat sa induca in eroare bunul simt. La multe din aceste grile, este greu sa le gasesti ratiunea raspunsului, uneori le tocesti raspunsul si aia e.
  5) Daca treci de aceste examene facute parca pentru roboti, cultura ta juridica isi va arata beneficiile si vei straluci ca avocat, putand spune la bara, ceea ce colegii tai nu pot (caci nu au citit ce ai citit tu), iar ca magistrat vei avea profunzimea si maturitatea necesare pentru a cauta adevarul si pentru a aplica legea in spiritul ei, dupa dreptate, si nu in litera ei. Sunt celebre cazurile cu babe trimise in judecata si condamnate pentru niste lemne din gard furate sau pentru niste taxe / impozite neplatite (pt ca nu aveau de unde). Acolo un lant intreg de organe ale statului si magistrati au aplicat legea in litera si nu in spiritul ei, asa cum ar fi facut-o un calculator, fara sentimente, fara umanitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s