Costică Bulai – Manual de drept penal. Partea generală


În anul II de facultate, profesorul de drept penal ne recomandă cursul lui Costică Bulai; rezonanţa numelui ne-a făcut pe multi să zâmbim şi să credem că este o glumă a profesorului (un procuror hârşit, care mai făcea glume, cu un aer cât se poate de serios), ne-am gândit că profesorul ne încearcă, să vădă dăcă scriem ca automatele tot ce ne zice el. Eu, imi amintesc, nici nu am trecut numele in bibliografie, convins fiind că la mijloc este o farsă. Ei bine, nu era, mai mult acesta este unul dintre cei mai mari penalişti români, demn de tot respectul generatiilor trecute si viitoare de juristi.

Mai târziu când m-am pregătit pentru admiterea în avocatură, partea generală a dreptului penal am făcut-o după vechiul curs, cu pagini roase din facultate. Partea generală a dreptului penal nu a suferit mari modificări, aşa că era inutil să cumpăr o carte nouă. Văd că autorul a scos o nouă ediţie, împreună cu fiul lui (cred), dăcă mă iau după nume – Costică Bulai şi Bogdan N. Bulai (şi alţi mari profesori au făcut la fel – pentru aşi promova copilul îl trec pe un mare curs/tratat, care este însă munca părintelui, aşa a făcut de exemplu şi profesorul Filipescu, cu fiul său – Andrei).

Codul penal are două părţi – partea generală şi partea specială (infracţiunile). Cursul urmează problematica părţii denerale a Codului penal, făcând totodată şi o introducere în studiul ştiinţei dreptului penal (dreptul penal ca ramura a dreptului, principalele scoli si curente de gandire de politica penala, dreptul penal roman in raport cu alte sistemelegea penala si principiile aplicarii acesteia).

Sunt analizate marile instituţii ale dreptului penal – raportul juridic penal, infracţiunea, răspunderea juridică penală, santiunile dreptului penal, cauzele de înlăturare a răspunderii penale, cauzele de înlăturare a aplicării normei penale etc). Mi-au plăcut explicaţiile şi exemplele folosite, care împreună permit o mai bună înţelegere a instituţiilor analizate. Dreptul penal este relativ plăcut de învăţat, căci, prin exemple şi situaţii ipotetice, normele juridice prind viaţă şi ai în faţă diverse întâmplări, unele văzute la ştirile de la ora cinci altele la Discovery sau doar imaginare.

25 comentarii la “Costică Bulai – Manual de drept penal. Partea generală

 1. drcraciun spune:

  1. MIe postul asta al tau mi se pare unul din cele mai bunne posturi ale tale: razbate din el sincer si clar pasiunea si respectul tau pt profesia ta si pt. a o invata act mai bine
  2. este si clar prezentat, deci asta inseamna ca tu insuti o intelegi ff bine la nivel de fond, deci acum la faza asta esti dela clar la nivel de expert (numai expertii adevarati autentici pot sa vorbeasca as a edc lazr si pe intelesul tuturaor despre domeniile lor care sunt totusi relativ complicate in fonsd, dar un expert poate sa ii extraga esenta si sa o expuna clar si la populatie geberala la nivelul lor de intelegere),
  3.esti gata sa o poti preda si la altii (daca te intereseaz aspectul educativ), la capitolul cu criminalii-Dreptul Penal- esti gata pregatit, poti oricand sa devii conferentiar nu numai asistent universiatr.
  4. vad ca totusi parca tie nu ti-ar place asa de mult sa predai drept penal, parca il desconsideri un pic (relativ la altele, ca in general este super clar ca esti pasionat in mod autentic de tot domeniul), poate nu ti se pare intellectually challenging enough pt. tine, ti se pare „prea usor” ?
  5. pe mine din penal ma intereseaz mai mult hotia simpla, eu aici am gresit (nu jaful nu escrocheria, etc, doar furtul simplu din magazine, atat, plus ca putem sa mai discutam teoretc si despre cleptomanie, dac esti curios, sau poate despre pickpockets !)(la mine nu era cleptomanie, era furt simplu si direct de-a dreptul, asta e, nu m-a prins, dar am facut-o, de 2 ori , o carte si o carte audio pe CD, si nici una pe teritoriul romanesc, nici norvegian, nu stiu daca asta conteaza, aici vreau sa ma sfatuiesti tu).

 2. lascaris spune:

  Dreptul penal este frumos, insa pe mine cariera m-a indreptat intr-o alta diresctie – dreptul privat (civil, comercial). Este oarecum o ironie a sortii, caci in facultate, asemenea tuturor colegilor mei, mi-a placut mai mult penalul.
  In privinta micilor tale acte de cleptomanie, ce sa zic … Daca ai fi fost prins probabi s-ar fi rezolvat la magazin sau in cel mai rau caz ai fi primit o mica amenda (rusinea ar fi fost mai dureroasa decat sanctiunea). Asta este perspectiva mea, insa cleptomania in sine tine de domeniul tau, te pricepi tu mai bine la terapii.

 3. drcraciun spune:

  Pai ti-am zis ca la mine NU a fost vorba de cleptomanie,asta sa fie clar, la mine a fost furt premeditat clar. Cleptomania mi se pare funny doar dpdv teoretic , NU vreau nici sa folosesc acest cuvant la tine pe blog, decat daca tu ai intrebari juridice legate de posibile alternative de pedeapsa, sau de ex. daca o consideri teoretic ca ar putea fi circumstanta atenuanta ?! Dar NU ESTE APLICABILA LA MINE. Eu am fost HOT pur si simplu CLAR.

 4. drcraciun spune:

  Hai zi-mi ce capitole sau cazuri ti-au placut tie mai mult din astea doua ? (Adica care ti-ar face placere sa le recitesti cum pot eu de exemplu sa revad Pe Aripile Vantului de zeci de ori fara sa ma plictisesc, sau sa citesc Emma Bovary sau G. Duhamel sau multi altii)

  Si din astea doua care te atrage cel mai mult, comercialul sau civilul ?

  Si ai si tu niste mici vise, fantezii,, interese, sau chiar aspiratii poltice, sau DE LOC DE LOC ?

 5. drcraciun spune:

  Aaa ! Era sa uit, am o intrebare pt. tine: la noi in Romania acuma cine naiba se ocupa de neonazisti, SRI-ul asu cine ?

 6. lascaris spune:

  Pai … nu prea m-a preocupat subiectul. Din cate stiu (nu sunt cunoscator totusi) in Romania nu prea exista o asemenea miscare, asa ca nici serviciile sau politia nu cred ca isi bat prea tare capul. Pur si simplu nu au motive sa o faca.

 7. drcraciun spune:

  Ok, nu mai imi trebuie informatia asa de urgent (desi totusi din curiozitate, deoarece tot il studiam pe Maimonides, cu etica medicala, plus ma gandeam eu la antisemitismul asta din Norvegia, pe care ei si-l recunosc sincer asa fara nici o problema, ma gandeam, la noi in Romania or exista niste watch-bloguri sau organizatii din astea care sa sesize sau sa remarce instate de antisemitism care poate sa mai apara in presa scrisa, stiu, pe bloguri mai lar citite, etc, ceva de genul asta asa cum exista in mai toate tarile civilizate din lume ? )

  Dar eu aici am venit sa te intreb altceva…chiar ca pe un consultant juridic pe care-l angajeaza aia care fac un film dupa vreo carte de John Grisham, eu asa, in calitatea de scenarist de film te intreb: in Romania actuala in cazuri de cercetare penala reale se foloseste in mod uzual si se admite apoi dpdv legal folosirea detectorului de minciuni ? Voiam sa compar diferenta cu America, ca la ei stiu din filme ca detectorul e folosit in cercetare atat de politie cat si de FBI, dar nu se accepta totusi ca proba de evidenta la proces. Deci cum e in Romania situatia asta ?

  A propos, tu cunosti vreun medic legist ? Sau vreu politist necomunitar, din aia adevarati detectivi care se ocupa de cazuri adevarate, ca tare as vrea sa am si un consultant din aia pt. vreunul din scenariile de filme pe care am eu de gand sa le scriu in continuare. Dar nu e urgant re. politistul.

  Mai e o categorie totusi de persoane care m-ar interesa, dar astia mai mult personal, nu ca consultanti, desi teoretic le-as putea recomda eu pt. cine sa sa duca sa incerce sa devina consultanti in real life: e vorba de categoria de caricaturisti sau desenatori de desene animate. Daca stii vreunul zi-i si tu de blogul meu si sa-si faca prezenta anuntata prin vreun comentariu oarecare unde vrea el, ca doar ceva, un lucru simplu vreau sa-l rog.

  Hai, Lascaris vino si tu sa vezi ce-am postat de 1 aprilie pe blog, ca e scurt, are si linkuri misto, si si continut misto, nu e reclama la blog, consider-o o invitatie sociala a mea fata de tine, ca si cum ti-as trimite prin e-mail o invitatie la vreo noua galerie de pictura care are o noua expozitie pe o anume tema.

 8. lascaris spune:

  Exista diverse ong-uri si probabil initiative individuale, insa eu nu stiu ceva de mare anvergura. In Romania sunt cateva ong-uri care militeaza pt respectarea dr omului si lupta impotriva formelor de discriminare de exemplu: APADOR-CH (Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki), Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE); ROMANI CRISS (rromii); Asociaţia ACCEPT (homosexualii); Liga Pro Europa; UNOPA (persoanele afectate de HIV/SIDA). Nu stiu daca vreuna din ong-urile de mai sus se ocupa si de monitorizarea presei si a internetului.
  Detectorul de minciuni nu este mijloc de proba in procesul penal (nici in faza urmaririi si nici in cea a judecatii). Testul cu aparatul poligraf nu este enumerat de art 64 CPP intre mijloacele de proba. a. Emotivitatea crescuta, evidentiata in momentul examinarii, poate constitui un indiciu al sinceritatii sau nesinceritatii celui examinat, dar nicidecum descoperirea adevarului, motiv pentru care nu poate constitui mijloc de proba in justitie.
  Cunosc un medic legist, insa nu suficient de bine incat sa ti-l pot recomanda.

 9. drcraciun spune:

  SUPER INFORMATIE !!! MULTUMESC !
  (medicul legist ma interesa mai mult din curiozitate, nu era important, dar ce mi-ai oferit tu ca informatie mai sus, asa de frumos si de organizat si de clar, ESTE intr-adevar f. util si educativ pt. mine ! Inca o data Multumesc= tusen takk !)

  P.S. daca iti place muzica arabeasca si esi curios despre Islam ca religie, poti sa citesti si tu ultimul meu post Psalm…ca are si un link la tine; linkul l-am pus INAINTE sa vin aici si sa vad ca tu mi-ai raspuns deja la intrebarea mea, deci a fost asa ca un fel de gand-la-gand in capul meu, ca imediat dupa ce am postat postul cu Islamul apoi am venit aici sa citesc la tine pe blog !)

  P.S. Daca vrei sa vezi din curiozitate ce am avut eu de zis chiar ieri despre hotia la romani, uite, poti sa citesti aici, daca vrei, nu e obligatoriu:

  http://costin-comba.blogspot.com/2011/04/indiferenta.html#comments

  (si am mai zis si ceva mai funny la poza de dinainte Lost in town)

 10. drcraciun spune:

  Formidabil ! Desi fara legatura cu nimic , dar ca ma simt eu vinovat ca am vorbit in public despre niste cazuri de bolnavi specifici, nu numai astea de aici dar si Afganistanul (chiar 2 acolo, si o femeie si un barbat)…desi, bineinteles, nu le-am dat nici o data posibila de identificare, totusi aici nu este ca atunci cand publici o prezentare de caz adevarata intr- o revista stiintifica si in cazuriel alea MEREU ceri voie de la omul respectiv, daca este in viata, daca e mort presupun ca trebuie sa ceri voie de la rude, nu stiu cum ecu stiduiile psihoanalitice sau psihoatrice ale unor oameni-persinalitati ca de ex. daca te apuci sa scrii o bioografie despre o persona mai cunoscuta din istorie, fie vie fie moarta, ce , trebuie sa ii ceri voie lui ala, BINEINTELES ca NU. Deci eu am voie cat vreau sa zic si ca Cioran e un antisemit si ca are si boala aia pe care am descris-o, si, in plus ca este MULT mai culpabil decat Rudyard Kipling la faza asta, deoarece, desi amandoi au fost numiti antisemiti si amandoi au suferit de aproximativ aceeasi boala psihiatrica la fel ca si cu Styron (pe astia toti, daca e sa le dai cod fie DSM fie ICD, le dai la toti acelasi cod de boala, adica esti platit cu exact aceeasi suma de bani daca opinezi despre ei in scris, fie in secret pentru privati sau pentru publici, fie in vazul tuturor ata cat pentru privati cat si pentru publici, indiferent de mediu.) De ce zic ca Cioran e mai vinovat decat Kipling ? Pai e simplu, antisemitismul lui Kiplin este strict legat de patologia creierului lui personal si nu prea are putere de contagiune de masa, dar antisemitismul lui Cioran nu este doar patologic pentru el, este din ala MULT mai virulent si mai conatgios pt publicul larg, deci e normal ca Cioran, excat ca un barbat care se stie ca are gonoree sau o femeie care se stie ca are herpes genital, sau si barbati si femei care se stiu ca au chlamydia NU isi anunta nevasta/partenerul /sotul/cioncubinul, etc,nu isi anunta prietenii/sau ocazionalii/sau chiar clientii, mai, rau, nici macar nu se duc la medic sa se trateze si pe ei si psa apere si publicul si incearca leacuri babesti dupa ureche.

  Deci la faza asta Cioran NU NUMAI ca este un contagios care face premeditat si expres sa ii imbolnaveasca pe altii (ca ESTE TOTUSI RESPONSABIL oricat de bolnav ar fi creierul lui, eu am opinat pe larg despre aceasta responsabilitate la criminali atat cand am vorbit despre cazul Andreea Yates, cat si alte cazuri), dar este si un ignorant needucat si neinformat corect de ctare altii (vezi raspundrea si partea de vina DIRECTA a lui ionescu si a lui heidegger si tot asa pana la nietzche, criminalul direct ORIGINAR de la carea pornit epidemia…ca doar NU CREDETI ca DAU VINA pe Platon ! CE TAMPITI ATI FI SA CREDETI ASTA.

  PAI NU VA DATI SEAMA CA PERSOANA CARE L-A DISCREDITAT CA UN BOU PE PLATON IN FATA ROMANILOR ESTE TOCMAI ORDINARUL DE NOICA ? pai noica asta a gresit SI FATA DE PLATON si FATA DE ROMANI la faza asta, nu numai ca a SI ademenit CU BUNA STIINTA, stiindu-se aflat sub arest la domiciului si urmarit in permanenta de militie si de securitate, si alti copii nevinovati in CASA LA EL, ca sa le nenoroceasca si alora viata, pe vecie, sa ajunga si ei la puscarie tarati de el, SI SA FITI SIGURI CA NOICA SI-A DAT LISTA DE ELEVI LA SECURITATE FARA SA FIE TORTURAT, A PUS-O DIRECT PE MASA LA PRIMA OCAZIE.

  ASTA E SIGUR, SI PRECIS CA EXISTA CINEVA CARE POATE SA O SI CONFIRME.

  DECI VA DATI SEAMA CE PARTE DE VINA ARE NOICA, ala abuzatul direct de ionescu, dar abuzul asta a fost la nivela de majori amnadoi, si la facultate si sepractica f des in toate tarile lumii in relatiile dintre menotro profesor si student, mai ales de la masculi la femele, dar si de la masculi homosexuali la masculi homosexuali.

  DECI…nu va mai zic nimic…trageti singuri concluziile re. noica si ionescu si ETICA. Nu ai vorbesc ca e vorba de caz PENAL re. INCITARE LA URA FATA DE MINORITATI LA AMANDOI.

  TOTAL CA DIXIT ! SI ASA VA RAMANE IN ISTORIE SI PE BLOGUL LUI LASCARIS; daca nu cumva face pe el de frica si nu imi publica aceste comentarii CU ADEVARAT periculoase de afisat in public cand esti roman si traiesti la Bucuresti.

  SINCER SA FIU FATA DE TINE, Lascaris, eu daca eram in Bucuresti si aveam blog si eram si avocat, adica cat de cat faceam parte din cercuri de intelectuali din Bucuresti, MIE PERSONAL mi-ar fi fost FRICA sa la s sa apara in public un asemenea comentariu pe blogul meu, chiar daca in SECRET eram de acord cu el, sau chiar daca nu eram de acord cu el, TOT MI-AR FI FOST FRICA ca sa nu fiu EU acuzat PRIN ASOCIERE.

  Stie toata lumea ce inseamna „guilty by association” si ce a insemnat asta mai ales re. procesele staliniste cand il apuca pe stalin paranoia fata de evrei, sau pe ceausescu fata de meditatorii transcendentali .

  Deci Lascaris, SERIOS, la faza asta EU NU MA VOI SUPARA PE TINE DACA NU IMI LASI SA APARA COMENTARIUL DE MAI SUS PT. CA POATE FI PERICOL REAL PT. CARIERA TA daca se afla cine esti si ca ai mai lasat si sa apara pe blogul tauu o data ideile despre cioran si noica ale unui individ ca mine, ala declaratul homosexual tigan evreu. Ca asa m-am declarat public fata de gorghiu si toti cititorii ei. Asa, NU IN MOD PROVOCATOR, CI IN MOD DIRECT OBSERVATOR, ca sa vad ce zic la faza asta.

  DAR FATA DE TINE AICI, LASCARIS, NU SUNT OBSERVATOR, NU VREAU SA TE PROVOC, EU ITI SPUN CU PRIETENIE SI TOTALA SINCERITATE, CA FATA DE OCHII MEI TU NU AI NICI O VINA DACA NU PUBLICI CE AM SCRIS MAI SUS, Lascaris, tu de fapt esti printe putinii blogeri din blogrollul meu care chiar ca NU AI ACUMULAT NICI-O BILA NEAGRA, NICI FATA DE PUBLICUL DIN ROMANIA, NICI FATA DE MINE, NU AI COMIS PANA ACUM NICI UN PACAT, NICI MACAR O EROARE DE APRECIERE CU NOTA MICA LA APRECIERE ARTISTICA CUM A FACUT RECENT RAUL G., TU, LASCARIS NU AI GRESIT, absolut niciodata , si nu mai atat, ci nici nu m-ai jignit/ofensat/suparat/dezamagit, nici pe mine nici pe publicul tau de cititori si se stie ce PRETENTIOS SUNT EU.

  Lascaris, INDIFERENT DACA PUBLICI SAU NU CE AM ZIS EU MAI SUS, TU AI DE LA MINE NOTA MAXIMA LA ETICA DE JURNALISM ONLINE. Esti mai tare decat americanii, Lascaris, la faza asta. Lor le-am dat 9,5. Tie iti dau 10. Si nu este nevoie nici sa publici asta, nici aia dinainte.

  DOAR TU SA STII. CA MERITI NOTA 10 LA MATERIA „ETICA JURNALISMULUI CULTURAL ONLINE”. SI ASA ESTE SI VA RAMANE SI IN CATALOGUL MEU ca am scris-o expres cu cerneala.

 11. drcraciun spune:

  Deci, im concluzie, eu cred ca int-o buna zi am sa ma duc pe un forum REAL de studenti de avocatura de la HARVARD adevarat si YALE adevarat daca il gasesc (SI AM SA-L CAUT IN MOD SPECIAL PT. ASTA) si am sa dau google-translate la blogul tau. Sa vada si LAW STUDENTS de la Harvard si Yale un exemplu de blog cultural al unui avocat roman de nota 10 la etica jurnalismului cultural on-line, sa te dau pe tine si pe blogul tau ca exemplu LOR.

 12. drcraciun spune:

  Si Stanford Law, o sa cau si forumul lor daca exista.

 13. drcraciun spune:

  Ce era formidabil era ca preotul ala norvegian luteran si-a facut operatie estetica de brow-lift (ca sa ii dispara ridurile de pe frunte ! Wow !)

 14. lascaris spune:

  Ca Noica nu a fost chiar pur s-a mai zis. Tine de logica evidenta sa tragi o concluzie din niste premise cunoscute. Anume: 1. Inainte de 89 tot ce misca in tara asta avea permisiunea partidului unic si securitatii; 2. Noica a strans un grup de invatacei intr-ale filosofiei pe langa el, pe care ii invata diverse lucruri. O scoala de filosofie, precum cele din antichitate. Pai asa ceva nu se putea decat daca autoritatile o permiteau, iar daca autoritatile permiteau asa ceva inseamna ca Noica era oarecum agreat/tolerat in baza unei oarecare intelegeri (ascunse).
  Simplu, nu ai nevoie de nu stiu ce informatii ca sa speculezi in acest sens. Cu siguranta, rationamentul meu poate fi neadevarat, insa logic este corect.

 15. drcraciun spune:

  Ai dreptate inmod echilibrat ca intotdeauna, uite ca i te-ma laudat lui Raul G. ca ia luat nota 10 fata de mine la materia de mai sus, si ca sa vezi ce note i.madat lui sidece,si e tot vorba de Cioran, ca din cauza voastra, mai, unul cu tiganii, si alalat cu cioran,, m-am dus eu sa tip la Gorghiu.

  Adevarul este ca este etic sa tipi la politicieni cand ai vreo frustrare personala, ca doar de aia sunt si alesi de noi acolo, sa fie si paratraznete pt. nemultumirile sociale, si aia buni si intr-adevar din tarile democratice cele mai respectate si avansate CHIAR CA SE PRICEP SA JOACE SI ROL DE PARATRAZNET DIN ASTA TOT IN INTERESUL LOR ! (De unde stiu eu, e ca jocul de-a paratraznetul e o chestie de psihoterapie.)

  DE AIA SE PRICEP AMERICANII ASA DE BINE LA POLITICA SI LA IMAGINEA DEMOCRATIEI SERVITA FATA DE PUBLICUL GENERAL: PT CA EI STIU CE E AIA PSIHOTERAPIA MAI DE MULT SI MAI BINE DECAT EUROPEENI, CA PE AIA DE VAZA CARE AR FI PUTUT SI EI SA II INVETE CEVA UTIL PE POLITICIENII MAI RECENTI EUROPEENI, ORI I-AU OMORAT NAZISTII, ORI I-AU FACUT SA SE EXILEXZE IN AMERICA, AUSTRALIA, SHANGHAI, ETC. IN TIMPUL WW II.

  http://raulghiran.blogspot.com/2011/04/da-cine-e-cioran.html?showComment=1302627200326#c8852355853495679187

  (nu e cazul sa citesti iar descpre cioran ca ideea de baza e tot aia, citeste chestiile despre note.)

 16. drcraciun spune:

  Daca vrei sa vezi film misto despre infractori penali numit Dog’s Day Afternoon cu Al Pacino cand era tanar, ai clip din el cat si unul documentar despre jaful bancar adevarat dupa care a fost inspirat filmul Dog’s Day Afternoon la mine pe blog sub postul recent numit Sidney.

 17. drcraciun spune:

  Bai, adevarul e ca este obositor sa fii de garda, dar gasesti ata material sa inveti ceva util dupa aia incat chir ca ai putea sa scrii si o biblioteca din aia din ALexandria despre fiecare din oamenii pe care ii cunosti tu personal fie la serviciu , fie in privat.

  Si asta se intampla deoarece un creier obisnuit de om ala din cap este chir o minunatie divina nemai pomenita , despre fiecare clipa a lui de existenta de viata umana, ai putea sa scrii tot cat o biblioteca PLUS toate bibliile ce zic ele la un loc. Eu cred sincer asta, si este unul din motivele pentru care sunt chiar mandru ca pot si eu sa fiu furnica lucratoare-aparatoare de creier de om (si sunt si lucratoare rutinata de scris povesti in jurnalul de bord= jurnal= foaie de observatie pacient, in norvegiana, si sunt si soldat, idealul meu, desi sunt mai mult vardist la faza asta, de aparare atat fata de fiecare om cat si fata de publicul general.) Si mai sunt si judecator de Curte Suprema cand dau opinii de plan de tratament la raportul de garda. Sio mai sunt si detectiv , cand interoghez pacientii sa prind firul care ma duce la diagnosticul corect dintre alte posibile diagnostice diferentiale posibile. Explorator nu sunt in mod oficial, dar imi place sa citesc despre curajul explorarilor altora si ce au mai scris si ei in unele jurnale de bord publicate.

  Si Lascaris, NU este valabil doar pt. medici, este valabil pentru fiecare creier de om in parte, orice varsta ar avea, orice meserie ar avea. Uite cum i-am descriu eu lui Claudiu cum cred eu ca arata creierul uman, sa stii ca e lung, poate ininteligibil, dar e grewu sa descrii un creier uman, mai ales de catyre mine, care nu sunt decat un oarecare ovbisnuit si neobisnuit cu descrierile astea de tip arhitectonic-structural (iti dai seama ce admiratie am eu, ca si toti medicii de altfel, fata de neurochirurgi.)

  http://blog.claudiuconstantin.ro/barbar-canta-femeia-aceea/#comments

 18. drcraciun spune:

  LOL ! LOL ! Lascaris ! stii la ce ma-m gandit ! Pai acum putem sa jucam pocher, ca suntem 4, eu , Claudiu, tu si Raul ! O sa fie exact ca in the Odd Couple cu Jack Lemmon si Walter Matthau !!!

  Uite aici clip dar nu din film, ci dintr-o piesa de TEATRU facuta dupa povestea aia !!!

 19. lascaris spune:

  Man, nu stiu cine este Raul asta, iar poker nu stiu sa joc. Nu m-a interesat sa invat.

 20. Fara nici o legatura cu elucubratiile mele de mai sus, (care erau iscate mai mult de niste frustrari punctuale de moment care mi se intamplau mie la vremea aia), recent mi-a venit in atentie cazul Gh. Ursu, (legat de poeta Nina Cassian). Scriu aici deoarece si Prof. C. Bulai a fost implicat in acest caz la un moment dat, in legatura cu, am impresia, procsesele mai mult sau mai putin politice actionate impotrica celor doi fosti angajati ai IGM Bucuresti, care erau activi atunci cand disidentul Gh. Ursu a decedat in detentie, pornind de la o peritonita (din cauza unei anse ileale ripte, (dupa ce a fost agresat de un coleg temporar de camera de arest, un criminal recidivist cu antecedente de violenta pe nume Marian Clita).

  Eu nu am fost atent la vremea aia la TV in legatura cu condamnarea celor doi fosti angajati ai IGMB, doar recent, pornind de la recidiva extraordinar de grava a criminalului Marian Clita din Danemarca din Februarie 2011, (care a omorat o femeie efectiv nevinovata, in circumstante mai mult ca sigur agravante si ele), si apoi gandindu-ma mai recent la poeta Nina Cassian, am ajuns sa citesc fotocopia documentului numit „Hotararea Curtii de Apel Bucuresti din 14 iunie 2003”, care este aici pe Internet http://gh-ursu.ong.ro/hotarare_curte_apel.htm…si EFECTIV am ramas MASCA, dar MASCA la INCOMPETENTA PROFESIONALA a autorului acelui document care efectiv, in ciuda functiei sale destul de importante, pare ca NU CUNOASTE LIMBAJUL JURIDIC-LEGAL, intreg documentul parand a fi alcatuit prin folosirea un limbaj literar de nivel de compunere de elev de Scoala Generala.

  Eu efectiv vreau sa stiu, si asta pentru LINISTEA SUFLETEASCA atat a poetei talentate si elegante Nina Cassian, cat si a familiei indoliate a disidentului Gh. Ursu, CINE NAIBA i-a dat LICENTA de ABSOLVENT de FACULTATE de DREPT acelui individ numit Viorel Adrian Podar si, mai rau, cine l-a numit si pe ce BAZA in functia de Judecator al Curtii de Apel BUCURESTI la data cand ocupa el acea functie.

  Sper ca familia disidentului de origine basarabeana Gheorghe Emil Ursu, cetatean Roman la data decesului sau survenit in 1985, sa intelega ca dansii au fost folositi in mod TOTAL NE-ETIC de catre inguste interese politice detrimentale nu numai cazului lor si dorintei lor de rezolutie/de „closure”, dar si, in mod mai grav, bunei relatii de lunga durata dintre Romania si Statele Unite ale Americii.

  Scriitoarea Nina Cassian NU ARE de ce sa se simta catusi de putin vinovata nici de ce i s-a intamplat lui Gh. Ursu, nici de propria sa probabila durere legata de indelungata imposibilitate de a-si vizita tara de origine. Dansa nu are nici o vina ca niste institutii nu si-au facut treaba corect la timpul la care trebuiau sa si-l faca. Eu personal, daca as lucra acum la Amabasada Romaniei de la Washington, D.C. in orice functie, chiar si aia de om care matura pe jos pe acolo, (sau care ii coordoneaza pe lucratorii de origine Americana care asigura curatenia interioara a Ambasadei), n-as astepta dupa fundul curentului atasat cultural, si as lua eu direct, chiar daca m-o zbura MAE Romania de la post de acolo in 3 minute pt. insubordonare, initiativa sa ii scriu eu personal D-nei Nina Cassian si sa ii urez toate cele bune si sa o invit sa isi viziteze tara oricand doreste, si, daca sanatatea ii permite, nu numai in interes turistic sau balneoclimateric, dar si ca posibil speaker la unele ceremonii importante fie de absolvire, fie de incepere de nou an scolar/universitar. I-as lua eu pe banii mei bilet de avion cu orice destinatie dorita de dansa, D-nei Nina Cassian, daca as lucra eu in clipa asta la Amabasada Romaniei din SUA, acum in vara anului 2011.

  Eu, cand e vorba de functionalitatea unor INSTITUTII de BAZA, gen Minister Justitie, sau Divizia Nationala Anticoruptie, NU TIN CONT de politica vreunui partid, si nu aduc aceste intrebari si comentarii aici din motive INGUST politice de sustinere a vreunei personalitati oarecare, sau a vreunui partid oarecare din Romania. PE MINE MA INTERESEAZA ca lumea care isi zice „profesionista” si vorbeste sau scrie in limba romana in interes de SERVICIU sa isi faca treaba cu cat se poate de buna COMPETENTA PROFESIONALA, in conditii acceptabile de lucru, cu TRAINING si background profesional suficient in functie de indatoririle respective de serviciu, si sa MAI LASE o data la o parte chestiile infantile de gen BAU-BAU-l „Securitatii” pre-1989. (Ca si „Securitatea” aia daca nu explici ce inseamna asa CLAR pe intelesul tuturor, asa cum imi place mie sa zic, la nivel de clasa maxim 6, IQ aprox. 85-95, UITE ASA se perpetueaza IGNORANTA si „MITURILE” si uite asa devin oamenii manipulabili IN MOD NE-ETIC, cum este cazul si cu membrii familiei lui Gh. E. Ursu. NICI NU VREAU SA MA UIT PE WIKIPEDIA IN FIECARE LIMBA POSIBIL INTELIGIBILA DE MINE LA CARE ESTE PREZENTAREA sau DEFINIREA cuvantului „Securitatea Romana” acolo, ca nu vreau sa fac infarct de suparare cand vad limbajul juridic macelarit in halul ala in care a fost anihilat el in documentul mai sus mentionat. Nu mai vorbesc ca vreau sa UIT pana si numele acelui Judecator care efectiv isi face profesorii de RAS, si intineaza pana si reputatia celor care i-or fi asigurat lui training profesional in job-ul ala la locul de munca. Iar daca a EXISTAT VREUN tanar STUDENT la DREPT care isi facea el practica de vara pe acolo in iulie 2003, daca asa era vreun obicei pe atunci in Romania ca habar nu am, care a CONTRIBUIT cumva la compunerea acelui document si Judecatorul semnatar a SEMNAT documentul FARA sa VERIFICE si sa editeze continutul, tot JUDECATORUL e de vina deoarece el e „Respondeat Superior” in cazuri din astea de Invatamant. Sper ca NU A PARTICIPAT la alcatuirea acelui cras document neprofesionist si incompetent nici un alt absolvent de la vreo Facultate de Drept din Romania, ca efectiv i-as da pedeapsa sa scrie de 1000 de ori de mana paragraful 2340, capitolul 113C, partea I, Titlul 18, din USC. Uite-asa de-al naibii as face-o, chiar daca paragraful respectiv NU are legatura directa cu cazul „Gh. Ursu”.)

  ============================
  mama, mama ce m-am enervat…trebuie sa ma calmez cumva…

  Nu mai zic nimic de relatiile Romania-Regatul Danemarcei si Casa Regala a Danemarcei. Eu efectiv mi-am cerut scuze in public pe wikipedia in limba romana fata de dansii uite aici http://ro.wikipedia.org/wiki/Discu%C8%9Bie:Gheorghe_Ursu

  =============================

  Zau, Lascaris, zi si tu daca nu crezi ca am pe undeva dreptate. Zi si tu ce ar zice Prof. Dr. Costica Bulai, autorul Manualului de Drept Penal- Partea Generala daca ar sti ce am scris eu aici ? (ca eu nu il cunosc, dar mi-l inchipui un om mult mai calm si mai „masurat” decat as fi eu in stare sa fiu vreodata.)

  Uite aici macar o melodie oferita tuturor celor ofensati si jigniti de incompetenta profesionala a judecatorului mai sus-mentionat care au avut de a face cu cazul „Gh. Ursu” la vremea respectiva. (Ca numai aparent facea el un „bine”, mai bine zis se prefacea el ca facea un bine, asa de FORTAT si de ARTIFICIAL si de TOTAL NEADECVAT ca limbaj Juridic-Legal e stilul in documentul acela, de aia NU MI-A VENIT SA CRED ca a putut fi scris de un ABSOLVENT LICENTIAT de DREPT din Romania contemporana…). Melodia este dedicata si Casei Regale a Danemarcei si Guvernului Regatului Danemarcei, pentru tristetea pe care au resintit-o in februarie 2011 legata de numele de origine romaneasca a unui criminal recidivist originar din Romania.

 21. Strajnik spune:

  Va scrie unul care l-o prins la catedra.
  Un moldovean cumsecade, mare profesor care avea un mic defect. Vorbea cam „cu prune in gura” si iti trebuia o concentrare maxima sa intelegi ce spune…

 22. lascaris spune:

  ma bucura raspunsul dumneavoastra. De regula oamenii cu adevarat mari sunt cumsecade.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s