Pregătirea. Partea a II -a


Iată-mă cu o hotărâre gravă în cap şi cu o sarcină grea pe umeri.

De unde să apuc problema ?

Examenul constă în cinci probe – Organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, Drept civil, Drept procesual civil, Drept penal, Drept procesual penal. Toate trebuie abordate cu atenţia cuvenită, căci toate se notează (în sistemul anterior unele barouri organizau OEPA sub forma unui examen oral si eliminatoriu, dar fara nota) şi împreună formează nota finală.

Aşa cum spuneam, eu mă aşteptam să intru în avocatură prin doctorat, dar legea s-a schimbat, iar această posibilitate a fost înlocuită, totuşi eu începusem deja să citesc la pas, relaxat din dreptul civil în ideea de a-mi reactualiza cunoştinţele, dar acest demers abia că a reprezentat foarte uşoară încălzire. Drumul care mă aştepta era lung şi anevoios.

Starea de spirit

Când am aflat de modificarea Legii 51/1995 m-a lovit revolta, căci trebuia să renunţ la o stare de confort („termin doctoratul şi intru lejer în avocatură”) şi să accept greutăţile unui examen viitor. Mai mult trebuia să renunţ la orgoliul şi poziţia doctorandului în drept pentru a mă târâ pe coate prin noroi alături de ceilalţi candidaţi. Am adoptat o postură total diferită – aceea a studentului în sesiune, am început chiar să mă îmbrac şi să mă comport ca un student (rucsac plin cu cărţi şi hârtii, blugi, pantofi sport, pulover). Aceasta era identitatea mea secretă. La facultate nu am spus nimănui ce intenţii am (motive multiple); aveam două feţe una la serviciu – sacou, cămaşă, servietă şi una în restul timpului – studentul. Am învăţat lecţia umilinţei, îmbrăcând din nou haina studentului, sper să nu uit niciodată această lecţie.

Cum m-am pregătit

Cele cinci materii însumate înseamnă multe, foarte multe, pagini; am făcut, de curiozitate, calculul – cursurile împreună însumează peste 6.000 de pagini, bătând spre 7000. Nu ştiu alţii cum au făcut, însă eu nu mai puteam toci la rând, fără să suflu atâta amar de materie. Fac o paranteză pentru a spune că turnul de cărţi din prima poză reprezintă cursurile şi tratatele folosite de mine pentru pregătirea examenelor (cred ca acolo sunt chiar mai mult de 7000 de pagini, căci pentru unele materii am folosit mai multe cursuri/tratate). În facultate învăţam după cursul tipărit (evident cursurile consacrate) şi subliniam pasajele importante, dar la acest volum … cam greu. Poate absolvenţii de facultate mai pot face acest lucru, eu însă nu mai putem, nu mă mai ţineau nervii. Soluţia a fost să îmi fac singur sintezele pornind de la cursuri, tratate şi coduri şi urmărind tematica şi subiectele anunţate de UNBR pentru anul 2009.

Metoda de lucru – sintezele Anul acesta nu se ştia exact cum se va da examenul – grilă sau clasic. Eu am mizat pe clasic, bazându-mă pe cele câteva informaţii pe care le-am aflat studiind cu mare atenţie sit-ul UNBR, comunicatele de presă, luând in calcul interesele locale (în legătură cu modalitatea de examinare poate voi face o postare separată). Am mizat pe clasic deşi în februarie acest an s-a demarat experimentul grilă (s-a organizat un concurs extraordinar la Sibiu în sistem grilă, unic la nivel naţional, asemănător examenului de la INM).

În fiecare an Consiliul UNBR aprobă tematica, bibliografia şi subiectele pentru examenul de primire în profesie (cu 60 de zile înainte de data examenului). De la an la an nu prea apar modificări substanţiale, aşa că nu greşeşte cel care se bazează pe tematica şi subiectele din anul anterior. Subiectele sunt publicate separat de tematică, în ordine alfabetică.

Există anumite cărţi de sinteze (publicate de editura Nomina Lex) care conţin subiectele rezolvate, însă eu nu pot fi de acord cu metoda lor – subiectele sunt rezolvate în ordinea dată de UNBR (ordinea alfabetică). Unde nu pui că sunt unii care cumpără cărţile cu pricina şi se pun să le înveţe chiar aşa. Mie mi se pare absurd şi contraproductiv – cum să înveţi un subiect din anul întâi şi apoi, spre exemplu unul din anul doi sau trei, doar pentru că încep cu aceeaşi literă, eu nu aş putea face aşa ceva. Cred că ar ieşi un talmeş-balmeş din această abordare.  Daca tot am pomenit de editura Nomina Lex, trebuie să spun că sintezele lor sunt bune, am o singură menţiune – să nu fie luate drept unica sursă de învăţare (sunt unele goluri, mici este adevărat) şi apoi marele lor păcat este că tratează subiectele în ordine alfabetică, ceea ce pentru mine este debusolant. Eu am cumpărat sintezele Nomina Lex pentru Organizarea şi exercitarea profesiei de avocat (aici nu prea sunt cărţi care să te ajute foarte mult), precum şi pentru Dreptul procesual penal ( a fost ultima materie pe care am pregătit-o şi aveam nevoie de un ajutor pentru a o finaliza cât mai repede).

Eu am procedat astfel : am luat tematica şi subiectele pentru fiecare materie în parte şi am organizat subiectele introducându-le în tematică, le-am organizat după tematică. Mai exact am deschis două documente word – unul cu tematica şi unul cu subiectele şi am luat fiecare subiect ( cu „cut” şi „paste”) şi l-am trecut la tema corespunzătoare. Ceea ce a rezultat a fost cuprinsul sintezei pentru materia respectivă. După aceasta m-am apucat să rezolv fiecare subiect în ordinea astfel stabilită, temele constituind capitolele, de asemenea în fiecare temă subiectele au fost organizate în ordinea firească (din cursuri). Pentru rezolvarea subiectelor am folosit cursurile şi tratatele consacrate (la civil de exemplu – Beleiu, Stătescu, Bârsan, Filipescu, Deak), precum şi codurile, care în special la proceduri s-au dovedit foarte utile (de ce să învăţ 10 pagini de curs când pot învăţa o pagină reprezentând 2-3 articole din cod). Trebuie să spun că la penal partea generală am folosit o carte de pe vremea când eram eu student, veche dar foarte bună – Costică Bulai, Drept penal. Partea generală; cartea este roasă, pe alocuri nu se mai vede scrisul, deoarece în facultate învăţam ţinând cartea între degete, iar locul de unde o ţineam este semnificativ afectat. Şi la succesiuni am folosit tot un curs vechi din facultate (între timp nu s-a schimbat reglementarea în mod semnificativ); asta mi-a dat senzaţia unei legături cu trecutul studenţiei mele, un sentiment greu de descris in cuvinte. Am urmărit ca la fiecare materie (mai puţin civilul) să obţin o sinteză de aproximativ 200-250 de pagini, în acest fel cele 6- 7.000 de pagini au fost reduse la aproximativ 1200 de pagini. Cea mai scurtă sinteză a fost „Organizarea şi exercitarea profesiei de avocat”, iar cea mai mare – evident civilul (aproape 300 de pagini). Diferenţa de volum este evident semnificativă. În poza de la finalul postării se pot vedea sintezele (diferenţa de volum faţă de turnul cursurilor este evidentă).

Civilul este pe departe cea mai grea, cea mai stufoasă, cea mai complexă, dar şi cea mai frumoasă materie, practic dacă nu ştii civil nu ştii nimic. Mulţi se iluzionează susţinând că ştiu penal, cum penalul ar fi contraponderea civilului, egalul său, deci ştiind penal şi o boabă de civil, de aici ar rezulta că sunt jurişti. Fals. Toată lumea ştie penal, sau cel puţin are impresia că ştie, însă adevărata măsură a unui jurist este dată de civil, până şi penalul este înţeles mult mai bine de către cel care s-a antrenat cu civilul. Ţinând cont de aceasta am început să învăţ cu civilul. Mai întâi am citit şi am învăţat cursurile de civil, aşa cum face un student în facultate, fără să ţin cont de tematica anunţată de UNBR, cu alte cuvinte tot civilul, fără nici un fel de discriminare, de la definiţia noţiunii de „drept civil” până la ultimul rând din succesiuni. Apoi m-am apucat să îmi fac sintezele. Dreptul civil este vast, asa ca singura posibilitate de a-l invata (cel putin din perspectiva mea) este de a-l intelege cat mai bine, de a-l marunti de la nord la sud si de la est la vest. Dupa ce intelegi principiile si mecanismele interne, fiecere subiect in parte devine mult mai accesibil, chiar daca pe moment frazele din manual refuza sa iasa la suprafata. Evident peste aceasta intelegere profunda trebuie adaugata toceala, caci detaliile necesare examenului nu pot fi retinute altfel. În total civilul, astfel abordat, cu reveniri şi recapitulări parţiale şi generale, mi-a luat cam 5 luni. Pare mult dar nu este chiar aşa, eu am vrut să îmi închei socotelile cu civilul în acest fel, căci dintotdeauna m-a obsedat această materie.

Pentru restul materiilor am purces direct la întocmirea sintezelor, mai exact aveam cursurile şi codul pe masă, iar la calculator îmi scriam sintezele, pentru uşurarea muncii de redactare m-am folosit şi de sinteze făcute de alţii, însă numai parţial, acolo unde consideram că materialele corespundeau exigenţelor corectitudinii. După ce terminam o temă (căci pentru restul materiilor am lucrat după tematica UNBR) mă apucam să o învăţ, iar la sfârşit când întreg materialul era gata îl repetam, învăţându-l încă o dată, înainte de a trece la următoarea materie, citeam totul (în 2-3 zile).

Am avut noroc, iar la Congresul avocaţilor din vară s-a decis (nu ştiu nici acum de ce) amânarea examenului din septembrie pentru noiembrie, asta mi-a mai oferit câteva luni valoroase.

Am finalizat de redactat şi de învăţat sintezele pe la începutul lui iulie, moment cu care am început recapitulările.

Vara a fost extraordinar de caldă, mult mai caldă ca în anii trecuţi (sau aşa mi s-a părut mie), iar recapitularea mergea greu, multe duşuri şi câteva reprize cât de cât eficiente de învăţat, restul toropeală. Începând cu septembrie s-a mai răcorit şi am accelerat ritmul. În septembrie au început însă şi restantele, aşa că mă ducem la facultate să particip la restante, însă mă simţeam teribil de apropiat de soarta studenţilor, parca îmi venea să mă aşez şi eu alături de ei în bancă, nu mai eram cadru universitar, ci student. Am răsuflat uşurat când sesiunea de restanţe s-a finalizat, iar începând cu 1 octombrie, am intrat într-un ritm constant de recapitulări. La seminarii, nu de puţine ori mă surprindeam făcând largi paranteze spre materiile pe care le pregăteam pentru examenul de admitere în profesie.

În ultimele luni eram disperat, obsedat de faptul că uit, nu mai puteam să rămân rece şi să privesc de sus toată materia – ajunsesem să tocesc. Îmi era teamă că nu voi reuşi să reţin totul, îmi simţeam creierul ca pe o găleată cu multe găuri pe unde se scurg informaţiile. Peticeam cu zel găleata.

34 comentarii la “Pregătirea. Partea a II -a

  1. ovidiu spune:

    buna!am gasit blogul cautand sfaturi despre invatarea dreptului civil si asa am dat peste informatiile dvs.acum…sunt student in anul I la fac de drept din cluj si bineinteles, ca multi dintre studentii din anul I,una din problemele cele mai mari in legatura cu sesiunea este examenul de la civil…am invatat pana acum la civil, dar nu pot spune chiar ca m-am omorat, dar cum se apropie examenu’ se ingroasa gluma si mai ales ca e o materie special pt mine,desi e foarte dificila, doresc sa o tratez cu multa seriozitate de acum incolo…apreciez informatiile pe care le-am gasit in legatura cu modul dvs de a invata pt examenul respectiv si v-as ruga,daca sunteti amabil sa imi mai dati cateva sfaturi in legatura cu invatarea dreptului civil, pentru ca din ce vad nu prea tine foarte mult cu toceala…orice sfat,referitor la organizarea materiei precum si la indicii despre a intelege si a memora-pt ca fara asta parca nu se poate,nu?- le astept,daca sunteti binevoitor!va multumesc anticipat!ovidiu

  2. lascaris spune:

    Ovidiu, bine ai venit pe blogul meu. In privinta civilului lucrurile sunt complicate rau. Si eu le spuneam studentilor din anul I (chiar saptamana asta) ca in sesiunea de iarna sunt doua examene pe care nu le pot trece doar daca le invata superficial – TGD-ul si Civilul.
    As putea sa iti dau niste sfaturi pe care sa le aplici si acum, dar mai ales de acum incolo.
    Pentru viitor:
    – civilul trebuie urmaril constant in timpul semestrului (prezenta la cursuri si la seminarii);
    – cand asistentii va dau referate sau alte lucrari pt seminar, incearca sa faci macar cate un referat pe semestru, citind si materia de prinprejur;
    – ideal ar fi ca incet incet sa iti citesti materia de civil inca din timpul semestrului (sa ai citita macar 70% din materie inainte de presesiune).
    Pentru sesiunea de acum:
    – mai sunt inca 2 saptamani pana incepe sesiunea, asa ca trage tare la civil si la TGD (a doua materie ca dificultate);
    – e bine sa stii tot, cat mai bine, insa trebuie sa si intelegi (adica trebuie sa tocesti inteligent)
    – trebuie sa vezi (macro) structura materiei, adica: a) chestiunile introductive (ce este dr civil, aplicarea in timp/spatiu a legii civile, interpretarea); b) raportul juridic civil; c) actul juridic civil si c) prescriptia extinctiva.
    a) Chestiunile introductive sunt clare, oarecum asemanatoare cu cele studiate le TGD (inveti practic pt ambele materii).
    b) Raportul juridic civil – aici trebuie sa retii definitia, conditiile si celelalte elemente de structura
    c) Actul juridic – odata ajuns aici trebuie sa iti clarifici definitiv diferenta intre raportul juridic civil si actul juridic civil(unii nici cand termina facultatea nu prea pot face diferenta). Raportul juridic civil si actul juridic civil au in comun o serie de elemente (nu mai insist asupra lor, le cunosti tu – consimtamant, capacitate etc), de aceea studentului din anul I ii vine cam greu sa le diferentieze si astfel sa le invete logic. In cursuri (ma refer la Beleiu) parca nu se insista suficient asupra diferentierii intre cele doua.
    d) Prescriptia Ei bine, aici lucrurile sunt frumoase abia dupa ceva toceala. In primul rand definitia si natura juridica (adica prescriptia nu afecteaza dreptul subiectiv, ci doar dreptul material la actiune pt protejarea acelui drept subiectiv). Apoi domeniul de aplicare si termenele de prescriptie (generale si speciale – aici trebuie tocit (insa se mai pot face unele conexiuni logice). Domeniul si termenele vin oarecum impreuna, caci pt anumite situatii exista un anumit termen, de exemplu in materia drepturilor nepartrimoniale, actiunea pt tagada paternitatii (6 luni din momente diferite, in functie de situatia concreta).
    Ovidiu, in linii mari cam asta este. Daca cumva ai vreo intrebare punctuala, o problema pe care nu o intelegi, iar seminariile s-au incheiat si nu ai pe cine intreba, voi incerca eu sa te lamuresc.

  3. Daniela spune:

    Buna si felicitari pt reusita!
    Ma gandesc tot mai serios sa dau acest examen si recunosc,nu reusesc sa stabilesc un plan de bataie privind pregatirea iar modalitatea in care te-ai pregatit a fost pe placul meu cu adevarat. Problema care se pune este ca am observat ca unbr a mentinut doar tematica, fara subiecte. Crezi ca e suficient sa te pregatesti tinand cont de subiectele respective?

  4. lascaris spune:

    Daniela, bine ai venit.
    Ei bine, intrebarea ta m-a nelinistit si pe mine in urma cu numai cateva luni. Pana acum UNBR anunta tematica si subiectele corespunzatoare, insa incepand cu examenul din februarie 2010 au renuntat la subiecte. La o privire mai atenta am observat ca sfera tematicii este putin mai larga decat subiectele. Eu am procedat astfel: am organizat subiectele in tematica (adica am luat fiecare subiect si l-am asezat la titlul din tematica corespunzator), pe aceasta structura am facut sintezele. Deoarece diferenta aceea intre subiecte si tematica nu imi dadea pace, m-am apucat si am sintetizat si materia lipsa. E mai sigur asa. In toamna subiectele de la examen nu au depasit cu nimic vechea lista de subiecte, insa eu cred ca putina munca in plus te fereste de necazuri in fata foii de hartie. Daca in stresul examenului te trezesti cu un subiect foarte putin stiut, risti sa uiti si celelalte subiecte si toata lucrarea sa iasa rau, ce sa mai zic de subiectul surpriza. Eu am incercat macar sa sintetizez esentialul pt ce depasea lista de subiecte (definitii, efecte, distinctii).

  5. Veronica spune:

    hello,
    am incheiat un master in limba engleza in 2011 si dreptul l-am incheiat in 2007, sunt decisa sa merg la examenul de barou si doar de acum o saptamana m-am apucat de invatat, parca tot studiul si viata in uk imi absorb amintirile legate de materia stiuta odata in facultate, dar nu ma las trebuie sa iau cumva si asta poate insemna acum sau la anul? nu stiu dar eu merg acum la examen, sa fie bine? si cand am decis sa fac llm-ul am facut putin la fel adica incep actiunea si apoi o finalizez eu, dar aici trebuie repetat asta dupa orele de munca…

  6. lascaris spune:

    Veronica, bine ai venit pe meleagurile mele.
    Sa inteleg ca studiezi in uk, bine faci. Iti urez suuces la examen, oriunde l-ai sustine (in Romania sau UK).

    • Veronica spune:

      Multumesc pentru raspuns, eu doresc sa devin avocat in Romania, voi incerca sa asimilez toata materia sinteze decat pe larg, si simt ca ar fi suficient timp pana in noiembrie sa fac asta , dupa orele de servici se subintelege. Masterul l-am absolvit in 2010 rectific, iar acum tot ce vad inainte e examenul de barou.

  7. lascaris spune:

    Esti sigura ca doresti sa fii avocat in Romania? Eu ti-as putea aduce cateva argument in favoarea UK. In primul rand piata avocaturii in Romania este mult mai restransa decat in Anglia, mai putine procese, ponderea proceselor interesante (si banoase) comerciale, cu elemente de internationalitate etc este mai mica. Procesele serioase sunt acaparate de cateva firme de avocatura mari, cu influenta, asa ca doar frimiturile raman pt muritori (in Bucuresti situatia sta mai bine). Apoi una este sa traiesti si sa profesezi in UK si alta in Romania.
    Daca tu ti-ai finalizat studiile in UK, inseamna ca ai cunostinte serioase de drept englez, insa dreptul romanesc ce apartine unei alte familii de drept (romano-germanice) l-ai lasat oarecum pe planul doi.
    Toate acestea m-ar duce pe mine la concluzia ca ar fi bine sa sustii examenul de admitere in barou in Anglia.

  8. Veronica spune:

    Hello, e doar o tranzitie spre a profesa in uk si in acelasi timp valorifc ceea ce am studiat in tara , e adevarata constatarea, EU este un liant si pentru un domeniu atat de regional precum dreptul.Am terminat de citit penalul, de citit. Acum reiau procedura penala..

  9. lascaris spune:

    Nu inteleg, de ce sa faci ocolul prin barourile romanesti, daca vrei sa ajungi tot in UK? Nu e mai bine sa te infigi direct?
    Ar mai fi o explicatie – este mai usor sa iei examenul in Romania? (fata de Anglia) Daca da, iar apoi vei putea intra, fara mari eforturi, intr-un barou din UK, atunci te inteleg (altfel nu as pricepe nici in ruptul capului).

    • Veronica spune:

      E vorba de ceea ce se intampla acum, costul unui an universitar aici a crescut de la 3,600£ la 9,000£,costul unui LPC(legal Practice Course) fiind si asa de 2-3 ori mai mare decat pretul mediu, si altele care ar fi de considerat.

  10. Veronica spune:

    as avea marea rugaminte daca imi poti trimite acea trecere de la ordinea alfabetica la cea dupa cursuri a subiectelor adica titlurile trimise anterior la un alt membru pe forum? Bobocveronica@yahoo.com e adresa mea de email multumesc mult!

  11. lascaris spune:

    OK (dar aici nu este forum, este un blog).

  12. drcraciun spune:

    Ce posturi interesante ! Parca as fi la cursuri postuniversitare pe gratis aici, zau !!!

    Ziceti-mi si mie , ca eu nu sunt din bransa, „casatoria” in Romania intra la Dreptul Civil sau la Constitutie ? Dar stabilirea varstei limita pt. a da consimtamant informat (capacitate) e tot la Civil, si exista varste diferite re. capacitate adolescentului delincvent sa fie judecat ca adult pt. infractiune si pt. capacitatea de a comsimti la relatii sexuale consensuale ?

    Nu sunt weirdo, sunt doar medic psihiatru si vreau sa compar ce e in diferite tari la capacitate, din toate unghiurile de vedere care pot privi acest concept legal de CAPACITATE.

    Re. sex: am impresia ca si in Romania si in Norvegia e 15 ani, dar eu NU sunt de acord dpdv neuropsihiatric developmental, nu mai vorbim de maturitate psihologica necesara + riscul de abuz, exploatare, etc. Dupa parerea mea ar trebui sa fie MINIM 16 ani, daca nu chiar, la modul ideal ,desi stiu ca nu e realist, si nici nu cred ca exista asa ceva in nici o tara din lume, poate chiar 17 ani.

    Mai e o chestie re. consimtamant + confidentialitate re. avort la cerere: in Norvegia mi se pare ca e tot 15 ani varsta la care o fata poate sa se duca independent la medic fara sa spuna la parinti si sa ceara avort, habar n-am care e varsta asta in Romania sau daca este macar reglementata. Voi stiti ceva despre asta ?

    Dar despre consimtamant la internare voluntara in spital psihiatric in Romania, exista vreo regula re. varsta la care se poate faca asta tot independent (adica nu sa te duca parintii de mana si sa semneze ei pt. tine consimtamantul la internare voluntara.)

    Daca trebuie sa faceti ceva research, nu e urgent, pot sa astept, pe mine mna intereseaza sa compar diferite chestii din diferite tari relativ civilizate din lume re. copii si adolescenti, ac sa le dau eu NOTELE ADEVARATE pe care le merita aceste diferite tari din lume re. grija pe care o are statul fata de copii, ca in majoritatea site-urilor astora mai mult se vorbeste despre egalitatea in drepturi la femei, dar vad ca despre copii nu prea le pasa la nimeni.
    (Si asta are de-a face si cu tiganii, ca totusi rata de neglijenta parentala, de abandon, de abuz violent, inclusiv sexual, de exploatare, este totusi un pic mai mare la ei decat la etnicii romani. Eu zau ca NU sunt politic, dsar am pus o intrebare de genul asta asa mai vag, in sens de ce aveti de gand sa opinati re. cum protejati copii Romaniei, unei deputate PNL din sectorul 5, Alina Gorghiu, pe blogul ei, dar nu pot sa vad daca mi-a aparut comentariul ala pe blogul ei, ca este moderat,plus ca efectiv am uita in ce sectie am postat imitial comentariul, ac blogul ei are mai multe sectii, si uite ca nu-mi pot gasi comentariul nicaieri pe blogul ei, dar nu vreau sa o acuz de nepasare, sau ca nu l-a postat expres pana nu mai verific inca o data,, poate verificati si voi ca poate sunteti mai experti la searchuri din astea pe net decat mine, eu mai mult cu google, si wikipedia si youtube ma descurc, nu am stat eu sa fac research prea serios on line niciodata, mai ales ca eu sunt doar simplu medic, la mine in C-V e ZERO barat la cercetare sau publicatii, desi uite ca ar trebui sa ma simt, ac acum lucrez intr-un spital chiar universitar din Norvegia si mereu imi trimit astai de la cercetare invitatii prin e-mail si vor EFECTIV as-mi DEA BANI mie amaratului de tampit ca sa incep sa fac si eu o cercetare, dar EU HABARN-am NICI CEA MAI MICA IDEE despre adevarata cercetare medicala/stiintifica si cu ce se manaca aia, eu nici macar articolele scrise de altii nu le inteleg mereu prea bine care e concluzia, mai ales cand vad cifrele alea de statistica si expresiile alea de limbaj statistic ca nici nu le inteleg si incepe sa ma doara si capul de nervi si de suparare.)

    Eu vraeu si eu sa imi explice cineva asa concret ca la un copil de cls. 2-4 cum se face cercetarea stiintifdica, ca sa incep si eu sa foloseszc bainii astia de granturi de la Norvegieni, ac zau ca sunt cretini, zeci de mii de euro azvarl ei asa la orice amarat care le trece prin fata !)

    Plus ca mi-a dat seful sarcina de serviciu sa ma apuc sa scroiu o brosura educativa pt. medicii mai tineri care incep sa faca garzi, si eu NICI NU STIU de unde sa incep, ca mi-a zis sa pun si chestii admninistrative, si chestii de farmacologie (adica ce medicamente putem folosi in mod preferential in urgente, dar eu practic EFECTIV DUPA URECHE, la mine NU EXISTA Guidelines batute in cuie, si norvegienii astia sunt morti dupa guidelines, ac i-am vazut la faza asta ca sunt nostalgici dupa „Disciplinarism”, ca de aia ii si admira in secret pe nemti si sunt un pic anstisemiti !)

    Eu in general practic dupa deviza: „clientul nostru stapanul nostru si CE I SE POTRIVESTE MAI BINE INDIVIDUALULUI RESPECTIV IN PARTE AIA II DAU/RECOMAND, nu ii tartez eu pe pacientii mei la gramada in functie de guidelines, ca mi se pare ceva total IDIOT sa impui criterii asa de rigide in medicina, cand totusi ai de-a face cu vieti si sulfelte INDIVIDUALE de oameni individuali, nu de gloate !) Se vede clar cxa sunt suparat si nervos la faza asta pe toti !!!! (NU PE VOI, asa in general pe SOCIETATE si mai ales ep societatile INCOMPETENTE care isi aleg politicieni la fel de INCOMPETENTI ca si ele ! Dixit !)

  13. drcraciun spune:

    P.S. LOL ! LOL !

    Pai nu va dati si voi seama DE CE ma strofoc eu acum despre competenta altora cand eu de fapt si de drept sunt regresat de anxietate din cauza ca am dubii despre competenta MEA proprie re. research si cercetare !!!!

    Asta se cheama mecanism de defensa de PROIECTIE, cand nu iti vezi barna din ochiul tau propriu si incepi sa vezi paiele la altii.

    Defensa de proiectie (la adulti) se intalneste in cazurile cele mai patologice la indivizii paranoici, in caziuri medii patologice la aia rasisti sau antisemiti, in cazurile cele mai putin patologice la normalii aflati sub un stres oarecare care sunt usor regresati (INCLUSIV la indivizii care comunica unii cu latii stric on-line ca nu poti sa vezi interlocutorul sa-i vezi fata si gestica, etc. si tinzi sa devii usor paranoic, e normal si frecvent intalnit fenomenul, poti sa ii transmiti asta si lui Elf, Lascaris, daca vrei, ac stiu ca el e cu reasearchul parca si el m-ar putea ajuta pe mine la faza asta in mod concret, tot asa cum ma ajuti tu pe mine aproape in mod constant de cand ti-am descoperit blogul, prt. care iti zic din nou MULTUMESC sincer, desi nici nu o faci probabil cu o INTENTIE dea a ma ajuta pe mine, dar totusi ASA IESE, si de aia iti multumesc.)

    Cine vrea sa citesca despre diferitele defense psihologice care apar mai frecvent la indivizii specia Homo Sapiens adulti, descrise prima oara dpdv istoric de Anna Freud, fiica lui Sigmund Freud, uite aici usor si simplu de inteles:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Defense_mechanisms

    Si sa stiti ca in cartea mea secreta de potiuni magice din care citesc si aleg ce sa recomand fiecarui pacient de-al meu, (tot asa cum incerca sa faca si Paracelsus probabil !), defensa DE AUR poe care incerc sa o introduc CAND ESTE CAZUL SI LA CCINE TREBUIE(ca la unii nu e cazul, ca de ex. la cei acut tarumatizati recent de tsunami, sau la ccei violati recent, etc., iar altii nu POT sa o foloseasca din motive de DIMINISHED CAPACITY) este TOTUSI SIMTUL UMORULUI, care alaturi de ALTRUISM, si, paote si de SUBLIMARE (desi eu le-o recomand doar talentatilor autentici nu amatorilor obisnuiti ca mine si ca tine care habar na-0vcen nci sa desenam o casuta simpla dara mite un tablou adevarat), deci astea mari 3 sunt DEFENSELE SUPERIOARE in cartea mea secreta !

    Alte secrete ff importante pt, stiut dpdv educativ de toti adultii din lume de la un medic psihiatru sunt:

    1. Sometimes a cigar is JUST a cigar (deci nu va pierdeti pre mult timp descifrand simboluri, dac nu sunteti Dan Brown).

    2. HEALTH= ability (NU capacity, ci DOAR ability) to LOVE + to WORK

    Plus propaganda mea poltica fata de toti oamenii (si copii si adulti):

    1. SAY NO TO DRUGS (including cannabis)!
    2. ALWAYS WEAR PROTECTION (including casca tare pe cap cand mergi cu bicicleta, si centura de siguranta la masina MEREU, nu numai condoame)!
    3. IT IS FORBIDDEN TO COMMIT SUICIDE !

    Semnez aici: Profetul Isaac (Asimov, spionul rus, of course !) scriind legile care guverneaza cum trebuie sa se poarte robotii in societate, fata de alti oameni mai ales aia in carne si oase nu astia noi care ne pierdem vremea on-line din diverse motivce, la mine azi de ex. e ca sunt chiar speriat de moarte ca am date cu un cetatean al Hexagonului care vorbeste atat lb. francez mnai bine decat mine cat si cea norvegiana, desi si el o inavat doare de mai putin de un an, la fel ca si mine…asta PRECIS e spion de la NATO, va zic eu, ca altfel e IMPOSIBIL sa fie asa de talentat la limbi straine si suav si gay !

    O fi si spion dublu, cine stie ?…ah, no, ca sunt probabil prea paranoic si eu la faza asta !

  14. drcraciun spune:

    P.P.P.S. de ce te pun pe tine sa-i transmiti vesti despre mine lui Elf e pt. ca el m-a banat can incercam si eu sa intru in vorba cu un alt comentator care ma sacaia pe mine acolo, ca am impresia acum ca Elf, desi NU E PARANOIC sau REGRESAT, tinde probabil sa fie cam GELOS !!!!(cand dau EU mai ales atentie cuiva altcineva decat lui !) LOL ! Asta e total la bascalie, spoer ca va datio seama toti, including Elf si Machiavelicul ala ca nu mai stiu cum il chema pe ala care voia el sa ma tease pe mine asa de frumos si de flatatior totodata fata de mine ! (exact ca atunci cand in scoala generala prin cls. 5-6 mai trage cate unul pe una de codite asa ca i se nazare lui !)

    LOL ! HAI CA IN SFARSIT AM PUTUT SI EU SA RAD CITIND BLOGUL LUI LASCARIS !!!! (ac el de obicei asa mai serios din fire, dar NU e rau, asa si trebuie sa fie un juris bun adevarat, mereu silitor si constiincios si serios din fire, EXACT ca Lascaris, viitorul ideal Ministru de Justitie al Romaniei !)

  15. lascaris spune:

    In privinta capacitatii, trebuie sa facem cateva distibctii.
    1. In materia dreptului privat: capacitatea partiala de exercitiu se dobandeste la 14 ani, iar cea totala la 18 (cu exceptia persoanelor puse sub interdictie judecatoreasca pt boli psihice de ex)
    2. Tot in materie civila exista unele exceptii de la regula, de ex minorul abia la 16 ani (nu la 14) poate dispune prin testament si numai de 1/2 din ce ar putea dispune daca ar fi major.
    3. In materia dreptului muncii o persoana poate incheia contract de munca de la 16 ani (singur) si de la 15 cu acordul parintilor.
    4. In materia dr penal – capacitatea de a raspunde penal incepe de la 14 ani, insa: de la 14 ani va raspunde minorul numai daca se dovedeste ca a actionat cu discernamant, de la 16 se va prezuma ca a actionat cu discernamat, iar de la 18 exista prezumtia absoluta a discernamantului (mai putin anumite persoane si anumite situatii – alienatii mintali, betia involuntara completa etc).
    In privinta consimtamantului pt un act sexual, nu se mai considera a fi infractiune actul sexual consimtit cu un minor de cel putin 15 ani (cu anumite exceptii, de ex majorul ii era medic tutore profesor, preot etc, cand vorbim de infractiune chiar in prezenta consimtamantului).

  16. drcraciun spune:

    Inca o data vreau sa iti multumesc din suflet pentru aceste informatii extraordinar de clar si frumos prezentate si totodata ff utile pt. mine in acest moment in viata mea.

    Eu nu am lucrat profesional si nu lucrez nici acum si nici nu am de gand sa lucrez in viitor cu pacienti copii si adolescenti (din mai multe motive, care au in general de a face cu etica mea personala si profesionala, despre al carui parcurs in dezvoltarea mea personala dpdv filozofic poti afla, daca esti interesat, in postul meu recent Conferinta mea de presa), insa dupa cum poate am mai zis pe undeva, poate in Dezvoltarea mea personala II (ultimul post din martie), poate in alta parte, nu mai tin minte acum, eu vreau si ma simt si obligat dpdv profesional sa stiu cam de unde vin si provin pacientii mei adulti in dezvoltarea lor anterioara personala, inca de pe vremea cand erau adolescenti si deci trebuia sa fi stiut deja si aceste chestii juridice despre capacitatea copiilor si adolescentilor in diferite situatii, si uite ca, spre rusinea mea, eu nu le stiam chia asa pe toate astea, in nici un caz nu erau asa de clare si bine ordonata cum apar ele in postul tau de mai sus, deci inca o data iti multumesc nu numai pt. ca mi-ai oferit raspunsul DAR SI pt. ca TU mi-ai dat exemplu ca si EU, cum esti tu deja, ar trebui sa fiu sau sa devin mai constiincios si mai riguros cand invat si cand incerc sa imi imbunatatesc capacitatea si aptitudinea mea curenta profesionala.

    Mai era intrebarea re. consimtamantul independent (adica fara sa le spuna la parinti sau la asistenta sociala sau tutore daca sunt orfane, sau sunt cumva in grija statului din diverse motive) la avort provocat la fete, dar nu stiu daca aia intra la cea generala de capacitate generala legal raspunzatoare de dat consimtamant la proceduri si tratament medical general, inclusiv psihiatric, sau daca apare cumva sub alta rubrica.

    Pwe mine ma intereseaza si asta atat dpdv profesional ca mai am paciente care au patit sa trebuiasca sa isi faca un avort sau doua sau chiar mai multe (in Romania mai ales rata e f. mare relativ la Europa de avorturi provocate pt. ca, am eu impresia, inca nu se face bine si util si eficient nici educatie de contracepti si planning familial si sexuala in general, nici nu exista prea multe clinici de Planned parenthood, poate ca doar in Bucuresti sau cateva orase mari, pt. ca mai exista si cazuri de abuz si exploatare sexuala, ba chiar si incest, orica am vrea noi sa ne punem mainile la urechi sau sa ne ferim oxcghii sa nu citim despre asta ca ne infioara pe toti, dar cu tine ma simt confortabil sa virbesc despre asta aici pe blogul tau serios, ca de la profesional la profesional) vreodata si unele chiar ca sunt afectate pe termen lung din cauza asta mergand, unele, chiar pana la simptome de PTSD (posttraumatic stress disorder) adevarat, si eu vreau sa stiu cat mai multe chestii despre asta, inclusiv legal-administrative, ca vreau sa stiu cum sa le tratez mai bine, cat si ma mai intereseaza dpdv personal asa ca amintire mai mult legata de ce o sa spun chiar acum in public sub un post addendum la Dezvoltarea mea personala II, dupa Conferinta mea de presa. Si o sa fie si acolo un link la blogul tau, pt. ca eu o sa vorbesc acolo si despre bunica mea si despre parintele Galeriu, despre care am amintit prima oara ceva tot la tine pe blog mai intai, desi nu mai tin minte exact sub ce topic,. dar o sa caut, ca sa dau link exact.

    Multumesc. (Sa stii sa nu te simti cumva oblgat sa raspunzi urgent imediat, e Ok sa ai rabdare sa te gandesti sa te relaxezi si tu o data in week-end, ca stiu ca tu esti asa de constiincios mereu ca ma sperii si pe mine, compulsivul, zau, mai rau ca Jack Nicholson cu OCD in As good as it gets cred ca sunt !)

    Hai ca stiu ca nu-ti prea place dar totusi nu pot sa rezist sa-ti dau si tie aici acum un clip din filmul ala ca este un film chiar misto de tot si cu actori fff misto de tot, inclusiv Helen hunt si ala blondul, uite ca-mi scapa cum il cheama in clipa asta, parca ceva cu Owen, poate Owen Wilson ? Aoleo ce de ras o sa ma fac daca uit cum il cheeama tocmai pe asta, mai ales printre gay ! Sa nu te duci cumva pe blogul BFF-temporar linkat la mine in blogroll, ca este blog de gay, si i-am zis BFF ca inseamna „best friends forever” dar i-am zis totusi temporar ca sa arat cat sunt eu de nestatornic din fire cand e vorba de BFF !!!)

    P.S. tu NU esti BFF pt. mine nu ca nu as simti ca nu as vrea sa fii, dimpotriva, dar nu stiu daca te-ai simti tu confortabil sa fii BFF cu un gay, desi NU ARE absolut nici-o conotatie de atractie sexuala,( e chiar pal (pe engleza)=prieten platonic bun, amic asa la catarama (ma rog nu te gandi la catarame can e vorba de gay, uita ce-am zis, ca NU ARE LEGATURA, in mod real). Deci eu as vrea sa fim si BFF virtual nu numai consilier (tu) la client (eu), si NU e pt. ca asfi cumva zgarcit si vreau mereu sa primesc informatie REAL UTILA pt. mine pe GRATIS (asa cum o oferi tu in mod sincer spontan autentic altruist si cum o primesc eu, hulpavul, acaparatorul, hotul de „cunostinte” si de „cunoastere”) de la tinem, dar e asa pt. ca te simt ca ai fi bunca tip de amic pt. unul ca mine ca tui chiar m-ai INVATA DE BINE si sa devin si weu mai bun in general, tu cred ca ai fi un prieten din ala cum voia MAMA mea sa imi fac eu cand eram la liceu si eu NU O ASCULTAM si tot cu baieti mai vagabonzi ma asociam uneori, pana cand chiar am patit-o si pe urma nu mi-au mai trebuit prieteni de nici un fel o vreme chiar indelungata, asa devenisem eu de suspicios fata de toti oamenii desi ei saracii nu aveau nici o vina ca mi s-a intamplat tocam,i mie sa ma intalnesc cu un psihopat criminal chiar nebun, viitor schizofrenic la timpul ala o data, cand eram pe la sfarsitul liceului. Dar Acum sunt OK, acum chiar ca vreau sa si pot sa imi fac prieteni din nou, in mod asa nornmal si natural si mai ales sanatos, cum e si bine de altfel, cum voia si inca vrea si mama mea pt. mine de altfel (si chiar ca in clipa asta stii ce dor imi e de mama mea ? Asa de mult as vrea sa-i vad fata cum se uita ea la mine si cum ma iubeste cum m-a iubit ea mereu dintotdeauna, desi cand e uneori mai enervata si pe mine si pe tata mereu imi zice ca „seman leit cu el”, asa nepractic si visator !!! „Leit taica-tau, imi zice, Doamne CUM POTI SA FII ATAT DE LEIT CA EL ?” asa imi zice..si eu sa stii ca de fapt as vrea in sufletul meu sa fiu SI ca mama si ca tata, dar sa iau numai partile bune de la ei, care ar face din mine chiar un omideal, nereakl de ideal, uimposibil de exista de ideal, de aia ii si zic „idealul ” meu, „self”-ul meu ideal ii zic unii psihologi). dar eu cred ca mai mu7lt naravurile le-am mostenit de la ei, adica sunt asa un pic mai pretentios si mai compulsiv si uneri mai anxios din fire, cum e si mama mea, desi la ea e usor, la mine chiar ca atinge patologicul uneori, si pe de alta parte sunt visator ca tata , dar din pacate nu la ce trebuie ca dex ex sa fiu si eu mai creativ si inclinat artistic sau talentat la ceva, ca NU SUNT bun la absolut NIMIC artistic de orice arta ai vrea, dar in schimb eu sunt total visator cand e vorba de finantele personale, niciodata nu stiu cati bani am in cont, risipesc bani aiurea pwe fleacuri, imi iau uneori o revista ca-mi plce mutra aluia de pe coperta, desi as putea sa gasesc si gratis pe net sute de mutre ale aceluiasi om, sau imi iau cate un senvis si suv\c de la benzinarie unde cista de 3 ori mai scump decat la supwermarket desi sunt una langa alta la mine in colt dar imi vine mie asa o toana sa i9ntru in benzinarie, fara nici un motiv real, doar o toana, sau uite chiar ieri mi-am cumparat total aiurea un portofel de piele desi nu aveam nevoie ca am unul chiar f. bun marca Coach, dar uitwe asa mi-a facut „cu ochiul” asta plus mirosul ala de piele din magazinul ala specific, nici prea tare, nici prea slab, exact asa potrivit care mae pwe mine sa dau tarcoale la magazinul ala de cate ori ma duc in oras, si uite asa am vazut ieri portofelul asta cu o nuanta mai bordo, un pic usor mai sralucitoare decat ala Coach care e un pic mai mat, mai prafuit, de fapt chiar mai clasic si mai rafinat, dar mi-au fugit ieri ochii dupa gablonzuri in loc sa ma mentin eu mai sobru si mai xclasic cum imi place mie sa ma laud ca sunt in mod obisnuit…aiurea sun si eu un aiurit uneori si la faza asta si cum am zis ma uit si dupa gablonzuri, ba chiar mi-am si incalcat principiul de baza calauzitor in viata si am facut un comentariu pozitiv despre talentul lui Justin Bieber la Costin Comba pe blog, no wonder ca mi-am adus toti generalii aia mari si seriosi la conferinta de presa sa le vorbesc EU lor despre morala si etica ca eu de fapt ma simteam vinovat ca DRACU ieri si din cauza portofelului si din cauza lui Justin Bieber !!!

    Hai sa-ti dau As Good as it gets, sa mai ne treaca din oplictiseala tie si din suparare pe mine insumi mie !!!

    Uite

  17. drcraciun spune:

    P.P.S. SCUZA-MA SINCER ca a iesit asa de lung. Sa stii ca daca nu vrei NU e obligatoriu sa ii dai drumul pe blogul tau, eu am salvat textul si o sa-l postez la mine pe blog ca Scrisoare pt Lascaris, asa cum am facut Scrisoare pt. Incze JKlara, daca nu vrei sa-l postezi, e ok, e de fapt o lunga multumiore, un fel de elogiu fata de tine, dar poate ca te face sa te simti neconfortabil ca oi fi si tu modest (desi nu esti modest asa mai patologic ca Claude !!! LOL! Nici o intentie de jignire fata de CLaude, doar asa o indrazneala de apreciere mai familiara ca intre oameni care se cunosc un pic mai bine acum, tu esti probabil un modewst ECHILIBRAT, midt på tre, la mijloc, balansat (asa ii zice in norvegiana, „la mijlochul truncgiului de copac !!!! ca atunci cant te cateri, si ai grija sa nu te urci prea tare ca pe urma ti-e ferica si e si periculøos, da4r esti prevazator in mod sanatos si te urci exct cat trebuie doar pana la jumatate, asa cred ca esti tu re. modestie, midt på tre !)

  18. drcraciun spune:

    Sa stii ca prea e misto comentariul asta ca sa nu-l postez si la mine pe blog ! Deci o sa o fac sa stii te previn ca o sa o fac, daca nu vrei duplicat de elogii fata de tine atunci nu-i da drumul la asta løa tine pe blog, dar eu sa o zic in public acum cat mai clar posibil la mine pe blog, deci orice ai face NU ai scapat !!! LOL ! LOL ! [Little „devil” smiley-icon !]

  19. petrina spune:

    „as avea marea rugaminte daca imi poti trimite acea trecere de la ordinea alfabetica la cea dupa cursuri a subiectelor adica titlurile trimise anterior la un alt membru pe forum? Bobocveronica@yahoo.com e adresa mea de email multumesc mult!”
    Stiu ca nu este forum…ci blog si iti multumesc ca te-am gasit… dar mi-ar fi de mare ajutor ce i-ai trimis Veronicai. Adresa mea este petrina_antal@yahoo.com

  20. lascaris spune:

    k

    • petrina spune:

      multumesc astept sa le primesc, eu incerc sa ma pregatesc pentru avocatura 2012, anul acesta este prea tarziu… cred

  21. petrina spune:

    gata le-am primit,inca odata multumesc, o sa fac intocmai cum am vazut la tine, citit -repetat-sinteze-repetat. Trebuie sa reusesc

  22. lascaris spune:

    Vezi ca lucrurile, din pacate, s-au mai complicat. Intra pe sit-ul unbr si citeste regulamentul examenului de admitere (vor fi doua etape: grila si apoi spete).

  23. petrina spune:

    Da, am vazut.. chestia cu spetele…cred de mare ajutor ar fi experienta unui avocat binevoitor, in genere ei sunt ori prea ocupati, ori mai greu de abordat. Cursurile mele sunt cam vechi, memoria cam neantrenata, sper macar pentru la anul sa „mananc” civilul fara de care aceasta meserie nu poate exista. Oricum important este ca am inceput… o seara buna!

  24. Andra spune:

    Buna ziua, am citit metodele dvs si voiam sa va intreb daca din intamplare detineti acele subiecte si le puteti posta undeva, sau eventual sa mi le trimiteti si mie pe mail pentru a-mi realiza sintezele. Momentan sunt in faza „teancului” de carti si tratate si am o stare de panica vizibila. Multumesc !

  25. lascaris spune:

    A trecut ceva vreme de atunci. Nu, nu mai am subiectele cu pricina. Oricum nu mai sunt de actualitate, nu pot fi de ajutor, mai mult ar incurca.
    UNBR-ul a renuntat definitiv la sistemul clasic (sinteza) de examinare. A adoptat grila. Iar la grila se invata cu totul si cu totul altfel. Am avut ocazia sa trec si printr-un examen grila la definitivat si am inteles pe propria piele diferentele.

  26. lascaris spune:

    Pentru grile. Teoria, in cazul meu, a fost altfel decat practica.
    Grila este mai periculoasa si mai dificila decat examenul sinteza. La sinteza trebuie sa inveti cat mai exact si complet niste subiecte, organizate logic in ordinea fireasca a materiei. Se fac repetitii multe, cat mai multe si simulari de subiecte (un borcan cu bilete din care tragi la intamplare)
    In teorie, asa cum ar trebui sa procedati voi (in opinia mea relativa evident).:
    1) Invatati , pe fiecare materie si pe rand, materia dupa tematica (teoria). O invatati ca pentru un examen clasic.
    2) Repetati materia pe institutii si corespunzator acelei institutii (de ex rap jur civil, actul juridic sau raspunderea delictuala) va apucati sa rezolvati grile. Va cumparati toate cartile de grile bune (cele facute de marii profesori, eventual care sa predea la INP INPPA). Pt institutia respectiva treceti prin toate grilele corespunzatoare din toate culegerile de grile.
    3) dupa ce repetati in felul asta cele 5 materii, la a treia trecere prin materie, nu mai repetati teoria ci rezolvati doar grile si doar unde va incurcati va duceti la tratat.
    4) dupa pasul trei, rezolvati grilele de la INM si INPPA din toti anii, de la toate examenele de pana acum. Adevarul este ca cele de dinainte de intrarea in vigoare a noilor coduri nu mai au valabilitate, decat sa va orinteze sa va dea o idee despre gradul de dificultate.
    Stiu e tare greu …

    • emil spune:

      Salut…am si eu o intrebari , in iulie o sa sustin examenul pentru incadrari directe la Anp iar examenul o sa fie numai din legi OMJ 1676/2010 si leagea 254/2013..citesc dar degeaba…parca nu retin nimic.Chestia este ca nu am mai invatat de 7 8 ani si ar fi aproximativ 120 de pagini as putea sa fac.cumva o sinteza?Multumesc

  27. lascaris spune:

    ANP, adica Administrația Națională a Penitenciarelor, hmmm… Am auzit povesti interesante despre acest examen …..
    120 de pagini nu imi par deloc multe. Si eu cand am sustinut examenul de admitere nu mai invatasem serios de ceva vreme
    Sigur ai putea sa organizezi materia in functie de subiecte, daca sunt anuntate. Chiar daca nu sunt anuntate subiectele ai putea sa organizezi materia cat mai logic cu putinta, cu ocazia asta ai trece totul prin filtrul mintii tale si ti-ai insusi-o mai bine.
    Bafta

  28. fenicianul spune:

    Saluatare,
    Am trecut prin examenul de admitere in barou in anul cand s-a trecut la sistemul cu grile pentru prima oara (2014). Veneam dupa terminarea facultatii in acea vara, ma angajasem la primul job si timpul de invatat nu a fost suficient (materia fusese aproximativ aceeasi ca la examenul de licenta insa gradul de dificultate mult mai sporit). In aceste conditii am picat cu brio la vreo 16 grile distanta de nota minima 7. Atunci recunosc ca nu apucasem sa parcurg toata materia din iunie pana in septembrie (cam 50% din procedura civila de ex.).
    In anii ce au trecut ma tot gandeam sa incerc din nou. Vroiam sa te consult: ce sanse are la acest examen o persoana care este angajata full time si mai are si responsabilitati familiale? Posibilitatile de invatare sunt dupa ora 18 zilnic (sa zicem 3 ore) si in weekend plus un eventual concediu de 2 saptamani in apropierea examenului. Eu stiu ca prima conditie ca sa promovezi un examen este sa participi…
    Multumesc.

Lasă un comentariu