O afirmaţie cu adevarat grea


Unul din puţinii mei cititori şi comentatori spunea că şi-ar dori mai multe povesti avocăţeşti din instanţe şi din afara lor.

Nu am găsit nimic într-atât de remarcabil încât să fac efortul de a scrie o postare.

Zile le trecute, însă, povestea m-a găsit pe mine.

Deşi nu mai sunt stagiar, păstrez cu fostul meu maestru relaţii bune, suficient de bune încât să-mi împărtăşească o mică întâplare a sa din instanţă.

Trebuie să spun că cel care mi-a fost maestru a debutat ca judecător şi a încercat în toată cariera sa de magistrat să facă dreptate oamenilor, are un spirit al justiţiei curat, cum ram am mai văzut.

Dar acum povestea :

În faţa unui complet de dreptul muncii (mai exact Sectia Conflicte de munca si Asigurari Sociale) se judecă, în contradictoriu cu Casa de Pensii, cererea unui particular de a i se acorda pensie pentru limită de vârştă, având un stagiu minim de cotizare – 15 ani. Legea (nr. 263/2010) spune că stagiul minim de cotizare este de 15 ani, cine nu împlineşte acest număr minim de ani lucraţi – nu prea primeşte pensie.

Instanţa îi atrage atenţia avocatului că al său client nu îndeplineşte standarul minim pentru câteva zile, să zicem maxim 2-3 săptămâni. La care acest avocat bătrân zice : „ONORATĂ INSTANŢĂ, EU CÂND AM CALCULAT STAGIUL MINIM DE COTIZARE M-AM GÂNDIT LA FAPTUL CĂ O FAMILIE DE DOUĂ PERSOANE, DOI BĂTRÂNI, ÎN ACEST MOMENT, ÎNCEARCĂ SĂ SUPRAVIEŢUIASCĂ CU DOAR 400 DE LEI LUNAR”.

Afirmaţia aceasta mi s-a părut că are, cu adevărat, greutate. Conţine un adevăr social, dar şi spiritul unei justiţii echitabile, căci echitatea (scrie prin cărţile de istorie şi filosofie a dreptului) este una din valorile ce stau la baza acestei discipline.

Memorabil şi totuşi atât de dureros.

4 comentarii la “O afirmaţie cu adevarat grea

  1. we spune:

    de ce s-a ajuns in instanta? s-a schimbat cumva legea? inainte erau mai putini ani de cotizare? 400 de lei pe luna, chiar si in orasul tau, e imposibil. cand o intretinere pe lunile de iarna 300+ lei lunar.
    echitabil ar fi ca acesti batrani sa aiba un trai decent. se va zice ca nu sunt bani etc., ca implozia generatiei tinere, blabla, tara saraca in concluzie.
    tocmai citeam ca sunt la 60.000 de organizatii de lobby in Romania – tu realizezi cati bani se invart numai in felia asta? Romania are bani, Romania e bogata, nu e saraca deloc.

    iar primarul vostru din astia isi trage „seva” – le arunca un pachet de faina si nu mai stiu ce pe luna si aia il voteaza cu un entuziasm de inteles. am inteles ca din vara asta fiecare club va avea propriul car alegoric cu minim 6 dansatoare. cred ca suntem toti constienti pt. ce sunt puse acolo. sa se legalizeze naibii si sa vezi atunci incasari. si un 0.1% sa se duca la batranii astia. local, legal, decent, civilizat.

  2. lascaris spune:

    Elfule …. oftez. Sa o iau in ordinea chestiunilor ridicate de tine:
    1. In materie este aplicabila Legea pensiilor (nr. 263/2010). In principal exista patru tipuri de pensie : pentru limită de vârstă, anticipata, anticipata partiala si pt invaliditate. Fiecare tip are propriile conditii. Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare
    Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
    2. In cazul nostru se discuta daca persoanele respective indeplinesc sau nu stagiul minim de cotizare (15 ani).
    3. Intr-un final instanta a admis actiunea si a dispus acordarea pensiei pt stagiul minim de cotizare.
    4. Da, din pacate, exista pensii de 300-400 sute de lei.
    5. In privinta solutiilor ….. treaba-i complicata. Chiar daca s-ar putea scoate de undeva banii pt majorarea pensiilor nu se doreste. Pai nu e mai bine sa fie ei delapidati? In Romania nu sunt suficienti bani si pt pensii si pt capusele bugetului de stat.
    6. Chiar daca s-ar pune o asemenea taxa, banii ar lua alte destinatii.
    Cu alte cuvinte s-ar putea, daca ar exista si vointa, insa pt ca nu se doreste – nu se poate.

  3. we spune:

    🙂 nu vreau sa fiu rautacios, dar tocmai asta a adus USL-nemurirea capuselor de stat. de la colonei transformati in directori de regii locale, la „analisti”, la armata de secretare.

    eu ma gandeam mai mult local. zona despre care vb. e bogata, fara drept de apel. premarele daca ar fi un minut istet ar face ceva in directia asta si ar spulbera orice alt partid, pentru 3 generatii incepand cu nepota-su. mai ales ca in context de „descentralizare”, „zone de dezvoltare”, localul va deveni si mai important. nu mai pun ca un asemenea exemplu, folosit cum tb. prin PR/marketing, ar zdruncina rau atat PDL-ul cat si PNL-ul (pe astia ultimii am eu boala, mai mare decat PSD, care sunt egali cu sine).
    hai sa vedem daca blogul tau e citit de cine tb. si daca se intampla ceva, macar la vb. azi e 16 mai 2013.

    ps: nu poti face ceva ca lasi pe astia cuminti pe blogul tau sa posteze fara preapproval?

  4. lascaris spune:

    Grele elfule, grele ….
    Nu stiu daca blogul meu este citit de cine trebuie, asemenea persoane nu ai timp de asa ceva.
    O sa dezactivez moderarea, o introdusesem mai demult in contextul unor agitatii.

Lasă un comentariu